Sirke yüzyıllardır sağlık için kullanılıyor. Pek çok hastalığın tedavisinde etkili olmasının yanı sıra yiyeceklerde de lezzet artırıcı olarak tercih ediliyor. Elma sirkesi de onlardan biri. Peki vücut için inanılmaz etkilere sahip olan elma sirkesi nelere iyi geliyor? Faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#Elma SirkesiKilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen sosyal medyanın veya çevrenin etkisi ile diyet efsaneleri akıl karıştırabiliyor. Bu efsanelerden en yaygınlarından biri de sirkeli suyun zayıflama da etkili olduğu. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, sirkeli suyun vücuda olan etkilerini anlattı.
#Sirkeli Su2020 yılının bitimine sayılı günler kaldı. Bu yıl pandemi nedeniyle yeni yıla evlerde, çekirdek aileyle, küçük bir kutlama ile gireceğiz. Evlere kapanılan bugünlerde fiziksel aktivitenin azalması ve beslenme düzeninin olumsuz yönde değişmesinin pek çok kişiye fazla kilolar aldırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, yılbaşı gecesi için beslenme önerilerinde bulundu.
#BeslenmeBesinlerin korunması amacıyla uzun yıllardan beri sevilerek yapılan ve tüketilen turşu, doğru şekilde tüketildiği zaman sağlık içinde oldukça faydalıdır. Peki hangi turşu neye faydalı? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Kimler için sakıncalı olabilir? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, turşunun sağlığımıza olan etkilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#TurşuKilo vermede, salatalarda, yemeklerde hatta temizlikte bile kullanabileceğiniz sirkeyi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Sirke yapımında en önemli süreç olan fermantasyon, probiyotiklerin yaşamasını ve çoğalmasını sağlıyor. Fermantasyon aylar alan bir süreç. Bu nedenle marketlerden aldığınız sirkeler bu süreci tamamlamamış olabilir. Siz en iyisi kendi sirkenizi kendiniz yapın. Peki ama nasıl? İşte cevabı...
#SirkeOrtadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başladı. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, duygusal ve zihinsel yorgunluklara iyi geldiği, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirdiği, yağ yakımını hızlandırdığı, zayıflattığı hatta doğumu kolaylaştırdığı yönünde çıkan haberler ne kadar doğru?
#Hurma SirkesiÇağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ve fazla kilolardan korunmak için pek çok kişi çeşitli diyet programlarına başvuruyor. Bunlar arasında ise özellikle son dönemlerde detoks programları öne çıkıyor. Yanlış uygulandığında sağlığın bozulmasına neden olan detoks, doğru ve uzman kontrolünde yapıldığında hem hastalıklardan koruyor hem de kilo vermeye yardımcı oluyor. Dyt. Sinem Uygun, sağlıklı detoks için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#DetoksSağlıklı ve uzun bir ömür için bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemli. Özellikle de grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış mevsiminde.Hastalıklara karşı dirençli olabilmek içinse bağışıklık sisteminin “alarm” sinyallerini bilmek ve geç olmadan önlem almak şart olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, bağışıklık sisteminin zayıfladığına işaret eden 5 erken belirtiyi anlattı.
#Bağışıklık SistemiVücudu toksinlerden arındırmak için başvurulan detoks programları, dikkat edilmeyip yanlış uygulandığında sağlığı bozabiliyor. Doğru besinlere yönelerek vücudun detoks sistemini desteklemek, hem toksinlerden arınmaya hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı oluyor. Diyetisyen Sinem Uygun, sağlıklı detoks için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Kilo VermeErkek ve kadın yaşlanmasının muhakkak ki pek çok ortak yanı var. Mesela kadın-erkek fark etmiyor, yaşlanan herkesin cildi kırışıp buruşmaya, saçları dökülüp kırlaşmaya başlıyor. İkisinin de kemikleri koflaşıyor, boyları kısalıyor. Ve yine ikisinde de görme ve duyma yetenekleri azalmaya başlıyor. Farklılık ise “davranış kalıplarında” yani “duygusal yaşlanma”da oluyor. Mesela mı? Buyurun...
#AntibiyotikEv yapımı kandil simidi, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz yapmak da mümkün. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? İşte hem mahlepli hem de mahlepsiz kandil simidi tarifi...
#Kandil Simidi Nasıl YapılırChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorMayonez denince akla genellikle çok zor bir sos geliyor ama evde mayonez yapmak aslında çok kolay. Özellikle de el blender'ı kullanıyorsanız. Ancak el blender'ı kullanırken mayonez yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var.Mayonez denince akla genellikle çok zor bir sos geliyor ama evde mayonez yapmak aslında çok kolay. Özellikle de el blender'ı kullanıyorsanız. Ancak el blender'ı kullanırken mayonez yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var.
#Ekstralezzetİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıPeynir özellikle kahvaltılarda olmazsa olmazların başında geliyor. Marketlerde çeşit çeşit peynir bulmak mümkün ancak peynirini evde yapmak isteyenler için de çeşit çeşit seçenekler mevcut. İşte katkısız doğal peynirler yemek isteyenler için çökelekten kaşara çeşit çeşit peynir tarifleri…
#Evde Peynir Nasıl YapılırKahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynir, börek, açma, salata gibi pek çok tarife lezzet katıyor. Marketler çeşitleri bulunan peyniri evinizde de katkısız olarak yapabilirsiniz. Peki evde peynir nasıl yapılır? İşte mayalı, mayasız, yoğurt ve sirke ile ev yapımı peynir tarifi...
#Evde Peynir Nasıl YapılırBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#Konserve