Türkiye'den yılın 8 ayında 187 ülkeye ev tekstili ürünü ihraç edildi. AA muhabirinin Uludağ İhracatçı Birliklerinden (UİB) aldığı bilgiye göre, ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin ev tekstili ihracatı 1 milyar 441 milyon 744 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
#Uludağ İhracatçı BirlikleriUludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Türkiye'nin en fazla ev tekstili ürünü ihraç eden dört ülkeden biri olduğunu belirterek "Ev tekstilinde özellikle Avrupa'da en güçlü olduğumuz biliniyor. Bu bizim söylemimiz değil, yabancıların bize bakış açısı böyle." dedi.
#Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğiİstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, bu yıl geleneksel pazarların yanında Güney Amerika, Uzak Doğu Asya ve Afrika'ya özel önem vereceklerini belirterek, "Bizim en çok önem verdiğimiz başarı kriterlerinden bir tanesi dünyadaki pazar payımızı artırmak ve dünyanın en büyük beş tedarikçi arasında yer almak." dedi.
#TekstilTürkiye'nin ev tekstili sektörü, yılın ilk yarısında 1,4 milyar dolara ulaşan ihracatını, yıl sonuna kadar 3,3 milyar dolara yükselterek rekor kırmayı hedefliyor. TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın:"Çin, Hindistan ve Pakistan'ın ardından tasarım ve üretim gücüyle dünyanın dördüncü büyük ev tekstili üreticisiyiz. Avrupa'nın en büyük tedarikçisi olmanın yanında, 170'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz.İhracatta bu yıl geçen seneye oranla yüzde 10 artış gerçekleştirmeyi ve 3,3 milyar dolarla rekor kırmayı bekliyoruz." açıklamalarında bulundu.
#Ev Tekstili İhracatıBağcılar'da tekstil malzemelerinin bulunduğu bir depoda çıkan yangın hasara yol açtı.Yangın, Güneşli Mahallesi, Mahmutbey Caddesi üzerinde bulunan ev tekstili ihracatı yapan bir firmanın deposunda saat 19.00 sıralarında çıktı. Deponun kapalı olduğu saatlerde henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında, alevler kısa sürede büyüyerek deponun tamamını sardı. Bunun üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. İçeride bulunan malzemelerin bir kısmı yanmadan, vatandaşlar ve itfaiye erleri tarafından çıkarıldı. Yanan deponun sorumlusu Sefa Bekar, yangın sırasında deponun kapalı olduğunu söyledi. İbrahim AKTÜRK/İstanbul/DHA
#BağcılarTÜRKİYE’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe sahip olduğu rekabet gücünün en etkin şekilde yansıdığı alanlardan biri de ev tekstili. 5.5 milyar doları bulan ihracatı ile pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 13 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en sofistike pazarlarından biri olan AB’nin en büyük tedarikçisi olan Türk ev tekstili sektörü, global ticarette de ilk 4 oyuncu arasında yer alıyor.
Türkiye’nin tekstildeki üretim gücü, ev tekstilinde de kendini gösteriyor. 2013’te 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yaptık. Üstelik bu ihracatın büyük bölümü ‘orta üst’ segmentteki müşterilere yönelik ürünlerle gerçekleştirildi. Sektörde dünya payımız yüzde 5’e ulaştı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edilen biberlere pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizi zorunluluğu getirmesinin maliyeti TIR başına 2 bin lira olacak. Bu analizlerin yüksek maliyetine dikkat çeken Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, “Tabii ki analize karşı değiliz ancak maliyetleri ne kadar arttırdığını rakamlar gösteriyor” dedi.
1960’tan beri ‘camilere özel halı’ üreten ve ‘safların daha düzgün olmasına’ büyük katkı sağlayan Özkul Halıcılık, 35 bine yakın camiye halı döşedi. Ali Rıza Özkul, “Tüyleri kıbleye eğimli, diz yeri dayanıklı halılar üretiyoruz. Süleymaniye, Selimiye, Yeni Cami, Eyüp Sultan, Tokyo, New York ve Yemen’de bizim halılarımız var” diyor.
Denizli'de buluşan tekstil sektörü temsilcileri, Çin tehlikesinin aşıldığını, kaliteli ve markalı üretimle 2010'da 50 milyar dolar ihracatın yakalanabileceğinde hemfikir olurken, Ahmet Nazif Zorlu, kömürcünün de dişçinin de ev tekstiline girdiğine belirterek, "Herkes birbirinin ayağına çelme takıp, müşterisini çalıyor. Çin tehlikesi diye feryat koparıyoruz. Ama esas Çinliler içimizde" dedi.
Türk tekstil ve hazır giyim sektörü tüm dünyada kotaların kalkmasından bu yana sertleşen global rekabette umulmadık başarılara imza attı. 2006 başında yüzde 10 gerileyen hazır giyim sektörü, üretimdeki yüzde 5’lik daralmaya rağmen, ihracatta Kasım ayında yüzde 1’lik artışı yakaladı. Tekstil ve hammaddeleri ise 2007 için hedef büyütüyor. 2008’e kadar uzatılan kotalar da 2007’ye iyimser bakmayı sağlıyor.
Ev tekstili fuarında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Merkez Bankası’nın günlük ihracat kredi limitini 3 milyar liraya çıkardık. Enflasyonda aylık yavaşlama başladı. Yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın ortaya koyduğu hedefleri tutturmak için yılın haziran ayından itibaren yıllık rakamlarda hızlı düşüşleri göreceğiz” dedi.
#İhracat"İstanbul Fashion Connection" hazır giyim ve moda fuarına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "20 yılda milli gelirimiz üç buçuk katı arttı. 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıktı. İhracatımız 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıktı, mal ihracatı olarak. Hizmet ihracatımız 14 buçuk milyar dolardan 90 milyar dolara çıktı. Bu yıl inşallah 120 milyar doları sağlayacağız. Yani toplamda mal ve hizmet ihracatı olarak ülkemize yaklaşık 380 milyar dolar döviz kazandırmış olacağız." dedi.
#Ömer Bolat"İstanbul Fashion Connection" hazır giyim ve moda fuarına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "20 yılda milli gelirimiz üç buçuk katı arttı. 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıktı. İhracatımız 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıktı, mal ihracatı olarak. Hizmet ihracatımız 14 buçuk milyar dolardan 90 milyar dolara çıktı. Bu yıl inşallah 120 milyar doları sağlayacağız. Yani toplamda mal ve hizmet ihracatı olarak ülkemize yaklaşık 380 milyar dolar döviz kazandırmış olacağız." dedi.
#Ömer Bolat