Arkeoloji kazı bilimi olarak da bilinen; arkeolojik yöntemler kullanılarak sosyoloji, tarih, coğrafya, etnoloji gibi birçok bilimden de yararlanarak, bu bilim dalları ışığında olayları, durumları ve nesneleri inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Arkeolojik kalıntılar oldukça önemli kalıntılardır. Arkeolojik kalıntılar kişilere tarih öncesi dönemi gösterme açısından çok büyük önem taşır. Arkeoloji müzeleri ülkemizde hemen hemen her ilde bulunur. Bu illerden bir tanesi de Mersin’dir. Mersin Arkeoloji Müzesi ile ilgili detayları derledik.
#Mersin Arkeoloji MüzesiOnlar savaşın mağdurları… Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle evlerini, sevdiklerini geride bırakıp ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan pek çok Ukraynalı ve Rus, İstanbul’da büyük bir acıyla savaşı izliyor. Aralarında yıkılan şehrini baştan inşa etmek isteyen Ukraynalılar da var, Moskova’daki savaş karşıtı protestolara katılamadığı için utanan Ruslar da… Tarafların en büyük dileği savaşın bir an evvel sona ermesi ve eve dönmek…
#Rusya - Ukrayna SavaşıAlay Köşkü, padişahların alayları seyretmesi amacı ile yaptırılmış olan bir köşk olma özelliğini taşımaktadır. Alay Köşkü oldukça eski zamanlarda yaptırılmış bir köşk olsa bile günümüzde hala mimarisi ile dikkat çekmekte olan yapılar arasında bulunmaktadır. Alay Köşkü'ne gitmeyi düşünen kişiler öncesinde bilgi sahibi olmak isteyebilir. Alay Köşkü nerede ve nasıl gidilir? Alay Köşkü tarihi, özellikleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler nelerdir? Alay Köşkü ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.
Covid -19 pandemisinde en çok etkilenen ve kayıp yaşayan alanlardan biri de kültür-sanat oldu. Salgının uluslararası sempozyumları zorlaştırmasıyla da Etnomüzikoloji Derneği Türkiye’de ilk kez online uluslararası bir sempozyum gerçekleştirdi. İçinde bulunduğu dezavantajlı durumu avantaja dönüştüren dernek, üç gün boyunca alanında 16 bildirinin sunulmasını sağladı.
#BursaKültürel antropolog Selcen Küçüküstel’in altı yıllık saha deneyimini aktardığı ‘Rengeyiği Türkleri: Dukhalar’ adlı kitabı, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı. Moğolistan’ın kuzeyindeki Hövsgöl bölgesinde yaşayan göçer bir Türk halkı olan ve rengeyiklerini evcilleştiren Dukhaların modern hayatın dayattıklarına meydan okuyan yaşantısını Küçüküstel’den dinledik.
#Rengeyiği TürkleriCOVID-19, insanlığın gördüğü ilk pandemi değil. Tarih boyunca birçok salgın ve benzeri başka felaketler yaşandı ve bunlar edebiyattan tiyatroya kadar bütün sanat dalları üzerinde köklü değişikliklere neden oldu. Yarattıkları birçok yıkımın yanında kimi geciken dönüşümlerin tamamlanmasını, kimi üretkenliğin patlamasını sağladı. Peki içinden geçtiğimiz bu dönem bize ne getirdi ve gelecek için ne vaat ediyor? Sektörün önde gelen isimlerine, sanatçılara bugünlerini nasıl geçirdiklerini, salgının kendilerine ve sanatlarına nasıl etki etmesini beklediklerini sorduk.
#GazetehaberleriŞirketler, yıllık büyüme hedeflerine ulaşabilmek ve hedeflerini sürdürülebilir kılmak için tüketici taleplerini karşılamak ve beklentilerini anlamak durumundalar. Bu doğrultuda, klasik araştırmaların yeterli olmaması, tüketici iç görüsünü derinlemesine anlama ihtiyacı şirketleri yeni nesil pazarlama yöntemlerine yönlendirmeye başladı.
#NöropazarlamaFransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği İstanbul Bienali, Tersane İstanbul, Pera Müzesi ve Büyükada’da açılacak sergilerin yanı sıra çeşitli konuşmalar, film gösterimlerine, müzik dinletilerine ve yemek performanslarının yer alacağı kamusal programıyla da dikkat çekiyor. ‘Yedinci Kıta’ başlıklı bienalin odağına aldığı sanat, ekoloji ve antropoloji konuları arasındaki ilişkilere farklı yaklaşımlar sunan önemli düşünürler, bilim insanları ve sanatçılar kamusal programın katılımcıları arasında yer alacak.
#16. İstanbul BienaliTürkiye Araştırmacılar Derneği’nin, bu yıl altıncısını düzenlediği ‘Baykuş Ödülleri Töreni’nde ödüller sahiplerini buldu. Konu ile ilgili araştırma şirketi Ipsos’tan yapılan açıklamada “Ipsos’a 5’i altın olmak üzere toplam 9 ödül birden geldi. Böylelikle Ipsos, 2018’in en çok ödül alan araştırma şirketi oldu” denildi.
#İpsosMicrosoft Platform Stratejileri Grubu Başkanı Bill Hilf, geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret etti. Microsoft platformlarının diğer platformlarla birlikte çalışabilirliğini sağlamak gibi farklı bir sorumluluğa sahip olan Hilf ile, Microsoft’un birlikte çalışabilirliğe ve rekabete bakışını konuştuk.