Basında ve sosyal medyada yer alan yurt dışına çıkış harç pulları ile ilgili haberlerin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden açıklamada bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığı açıklamasında "Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez." dedi
#Yurt DışıEnerjide yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre Devlet Su İşleri ve sulama birliklerine de tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla santral kurma izni verilecek. Karadeniz gazının Türkiye’de işlenerek LNG olarak ihraç edilmesi, yüzer güneş enerjisi santralları kurulması da teklifte yer alan maddeler arasında.
#EnerjiMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde düzenlenen "Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100’ncü Yılında Eğitim Sempozyumu"na katıldı. Bakan Tekin, “insan fıtratına uygun, kendi kültürümüzden, kendi geleneklerimizden, kendi geçmişimizden hareketle yepyeni bir yüzyıl inşa etmeyi arzu ediyoruz” dedi.
#Millî Eğitim BakanıSAĞLIK Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca (TİTCK) madde bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilacın 'Yurt Dışı İlaç Listesi'nden çıkarılarak hastaların tedavisiz bırakıldığı iddialarına ilişkin ruhsatlandırılmış farklı ilaçlar bulunduğu, söz konusu ilacın etkililiğine dair çalışmaların ise nitelik ve nicelik olarak eksik olduğu açıklandı.
#İlaçSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), sahte kanser ilacı iddialarına ilişkin Bakanlığın 2019’da soruşturmayı yürütüp savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, değişikliklerin, kalite kurallarını sıkılaştırarak güvenliği ve etkililiği ispat edilmiş ilaçların listeye alınması için yapıldığını bildirdi.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), sahte kanser ilacı iddialarına ilişkin Bakanlığın 2019’da soruşturmayı yürütüp savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, değişikliklerin, kalite kurallarını sıkılaştırarak güvenliği ve etkililiği ispat edilmiş ilaçların listeye alınması için yapıldığını bildirdi.
#Sahte Kanser İlacıİnsanlığın var oluşundan beri iyi insan yetiştirme kavramının da var olduğu söylenebilir. Ancak insanlık olarak bu konuda pek de başarılı olduğumuz sözlenemez. Dünya üzerinde sosyal, ekonomik, siyasal, teknolojik vb. ne kadar problem varsa bunların çoğunda insan faktörü vardır.
#Konuk YazarManisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde görevli 1053 sağlık çalışanı üzerinde yapılan araştırmada, üç doz aşı olanların tümünün koruyucu antikor düzeyine ulaştığı belirlendi. Açıklamada, "Sadece 2 doz CoronaVac olanlarda antikor koruyuculuk düzeyi, ikinci aşıdan sonra üçüncü ayda yüzde 56’ya düşmüştür. Bu veri 3. doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu kanıtlamıştır. Üçüncü doz aşı tercihi ne olursa olsun, üç doz aşıyı olan bireylerin tümü koruyucu antikor düzeylerine ulaşmışlardır." denildi.
#Koronavirüsİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu Bozkurt ilçesinde olan sel felaketinin bir önceki Dereli'ye göre 5 kat daha zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Bakan Kurum ise arama çalışmalarının devam ettiğini aktarırken, "Vatandaşımızın yarasını en hızlı şekilde saracağız, hiç kimse merak etmesin" dedi.
#İçişleri Bakanıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu Bozkurt ilçesinde olan sel felaketinin bir önceki Dereli'ye göre 5 kat daha zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Bakan Kurum ise arama çalışmalarının devam ettiğini aktarırken, "Vatandaşımızın yarasını en hızlı şekilde saracağız, hiç kimse merak etmesin" dedi.
#Süleyman SoyluSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Sağlık BakanıMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorSağlık Bakanlığı bu hafta Çin’den 10 milyondan fazla Sinovac, Haziranda da 30 milyon BioNTech aşısı geleceğini duyurdu. Temmuz-Ağustos’ta ise toplamda 50 milyon doz BioNTech aşısı hedefte. Bakan Koca ‘Yaz aylarında toplumsal bağışıklık yakalanır’ dedi ama bu ne kadar gerçekçi? Türkiye’de şu an toplumsal bağışıklık hangi düzeyde? Halk Sağlığı Uzmanları Derneği yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner ile 7 soruda masaya yatırdık.
#YazarFransız ilaç şirketi Sanofi, yeniden geliştirdikleri Koronavirüs aşısının ikinci faz testlerinde olumlu sonuç açıkladı. Klinik denemeler bu şekilde devam ederse dünya bir Kovid-19 aşısına daha kavuşabilir.
#Kovid-19Koronavirüs aşılamasında geçen hafta sıra 55 yaş ve üstüne geldi. Randevular hızla doldu, kimi hastanelerde geç saatlere kadar aşı sırası yoğunluğu yaşandı. Ama siz henüz aşı olmadıysanız ve “Hangi aşıyı olacağım” diye kendinize sorup duruyorsanız, rehberimize göz atın.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınında dördüncü dalga olasılığı, aşı uzmanları arasında birinci ve ikinci dozlar arasında ne kadar bekleyecekleri konusunda bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. İki doz arasındaki sürenin uzatılması, tek bir dozla kısmi korumaya sahip insan sayısını hızla artırabilir tezini savunan uzmanlar var ancak önemli riskler de mevcut...
#KoronaTürkiye’de geliştirilen toplam 18 aşı Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde. Erciyes Üniversitesi sona yaklaşıyor, ODTÜ’de geliştirilen VLP aşısı da faz-1 çalışmalarına başladı. Diğerleri ön klinik çalışmalara devam ediyor. Genomedis Biyoteknoloji kurucusu Dr. Sevgi Salman Ünver yerli aşılar hakkında merak edilenleri anlattı: “Bazı tesisler aşı üretebilecek donanıma ulaştı.”
#GazetehaberleriKoronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının zirveye ulaştığı şu günlerde iftar davetlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Yavuz, "Ev halkı dışında kimseyle bir araya gelebileceğimiz bir dönemde değiliz" dedi. ''Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı'' diyen Yavuz, ''Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var'' uyarısında bulundu.
#İstanbulİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#Koronavirüsİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#İstanbulDünyanın dört bir yanında koronavirüse ve mutasyonlarına karşı etkili aşılarla ilgili arayış devam ederken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın "İnsan deneyleri başlayacak 3 aşı adayımız var" açıklaması heyecan yarattı. Bu aşılar dünyadaki diğer aşılarla kıyaslandığında ne durumdalar? Yerli aşıyla ne zaman tanışacağız?
#Yerli Aşı