Almanya’nın en büyük süpermarket zincirlerinden ALDI Süd’ün, ülkenin bazı bölgelerinde kamyonetlerle sokaklarda döner satmaya başlaması, Türk işletmecileri rahatsız etti. Türk dönerciler, “Döner bizim işimiz. ALDInin elini dönerden çekmesini, kendi işlerini yapmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdiler.
#AVRUPADAN HOcak ayından bu yana her ay en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları aylar sonra ilk kez düştü. Sene başından bu yana yüzde 110’u aşkın zamlanan fiyatlar, son haftalarda yüzde 8-10 civarında geriledi. Hürriyet’e bilgi veren uzmanlara göre bunun en büyük nedeni, Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışlarını önlemek amacıyla ithalata başlayıp piyasadaki arzı dengelemesi. Diğer önemli neden de vatandaşın talebindeki daralma. İşte kırmızı et piyasasında son durum...
#Et Ve Süt KurumuYükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#KasapGeçtiğimiz yıl bu zamanlarda 75 lira civarında olan kıymanın kilosu 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 liranın üzerini gördü. Sadece yılbaşından bugüne, 3 ayda fiyatı yüzde 35 civarında artan et, 2 yılda alması gereken zammı, 2 ayda almış oldu. Kimileri bu fiyat artışını ‘deprem etkisi’ olarak yorumlasa da sektör temsilcileri bunun doğru olmadığı ve ramazan öncesi fırsatçılık yapılmaya çalışıldığı konusunda hemfikir. Hükümet ise düğmeye bastı. Her ne kadar eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 3 yıl önce bir yayında, Türkiye’de et ithalatının bittiğini, yerli üretime ağırlık verileceğini söylemiş olsa da fiyatları düşürmek için yine aynı taktik denenecek: Avrupa ve Güney Amerika’dan canlı hayvan ve karkas et ithal edilecek. Peki, tek çaremiz ithalat mı?
#DepremEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULAz pişmiş veya çiğ olarak tüketilen ette hastalık yapan bakteri ve virüslerin olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “Arjantin, Brezilya gibi ülkelerdeki hayvanların etlerinde yüzde 20 civarında özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda ishalle kendini gösteren rota virüsü bulunmuş. Dünyada her yıl 200 bin çocuk bu virüsten hayatını kaybediyor. Dönerin hijyenik koşullarda doğru ısıl işlemle pişirilmesi çok önemli” dedi.
#Az Pişmiş EtTürk mutfağının önde gelen lezzetlerinden et dönerin maliyetini ve satış fiyatını düşürmek isteyen bazı işletmeciler, hileye başvurup, içine tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan eti ya da soya kıyması katıyor. Ayrıca lohusa şerbetiyle dönerin hem rengi koyulaştırılıyor hem de harmanlanan üründeki kanatlı hayvan tadı baskılanıyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, "Ambalaja girmiş dönerlerde de et ve tavuk karışık satılabiliyor. Ancak ambalajın üzerindeki etikette bilgilendirme olması lazım" dedi.
#Et DönerŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#YazarYeşillik, domates ve limonla birleşince sofraların vazgeçilmezi olan lahmacunda fiyat farkı dikkat çekiyor. İstanbul’da kimi işletmeler lahmacunu 3,5 TL’den satarken, kimi yerlerde fiyatı 10 TL’yi buluyor. Fiyat farkı için ’Kira ve giderlerden kaynaklanıyor’ diyen de var, kullanılan ürünü işaret eden de.
#LahmacunSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#YazarlarSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#Gazetehaberleri