Çalışma saatlerinin düşürülmesi 2024 yılı okulların açılmasına sayılı zaman kala gündemde yer alıyor. Çalışma saatleri kısalacak mı sorusu milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri oldu. Esnek çalışma modeli, çeşitli Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başladı. Bu gelişmeyle birlikte ülkemizde de mesai saatleri düzenlemesinin olup olmayacağı da gündeme geldi. Hürriyet Gazetesi Noyan Doğan köşesinde kaleme aldığı yazıda konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Çalışma saatleri değişiyor mu? Çalışma saatleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Çalışma saatleri 40 saat mi olacak, kısalıyor mu? Mesai saatlerinde değişiklik son durum...
#Çalışma Saatleri Kısalacak MıÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalBilecik'te iş insanlarıyla buluşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "İstihdamda ve iş gücünde Orta Vadeli Plan'a uygun şekilde yükselen, gittikçe artan bir ivmeyi yakalamış durumdayız. Ev hayatı ve iş hayatını uyumlaştırmada sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza yönelik, kendilerini çalışma hayatına katmayı hedefleyen, niteliği itibarıyla tarihimizde ilk kez uygulanan bir modeli hayata geçirdik. Böylece üniversite öğrencileri başta olmak üzere birçok vatandaşımız, esnek ve part time çalışma fırsatına kavuşabileceklerdir" dedi.
#Vedat IşıkhanTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet ŞimşekGEÇENLERDE Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile sohbet ettik. Aslında İzmir’e, Ege kıyılarına ilgi pandemiyle birlikte başlamadı. 2000’lerin başından bu yana İzmir ve çevresine bir göç var. Eskiden emeklilik hayalleri Ege kıyılarıydı ama son dönemde yeni başlangıçlar için de İzmir tercih edilir oldu.
#1Konut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#Sponsorlu İçerikKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#İnanç Kabadayı