Akçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıİSTANBUL Boğazı'nda yapılan denetimlerde Sarıyer kıyısı Büyük Liman mevkiinde tespit edilen 3 kaçak dalyan kaldırıldı. Dalyandaki hamsi, istavrit, tekir, dil balığı, eşkina gibi on binlerce su ürünü denize bırakıldı.
#İstanbul BoğazıBalık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Olta avcılığı, insanların yapmaktan en çok hoşlandığı aktiviteler arasında yer alıyor. Balık beslemek gibi balık avlamak da insanları çok mutlu eden hobiler arasında yer alır. Olta avcılığı yapan kişiler tarafından yakalanan balıklardan birisi de kötek balığıdır. Kötek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Yüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıBugün sizi çok ilginç bir konu ile tanıştıracağız; balıkta sahtecilik! Dünya genelinde yapılan araştırmalar, restoran, market ve balıkçılardan alınan bazı balıkların sahte etiketlendiğini söylüyor. Peki Türkiye? Gelin bu konuya daha yakından bakalım...
#Sahte Balıkİstanbul Fatih'te çok fazla kimsenin bilmediği bir müze var. 1994 yılında kurulan balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina ve 1973'te tutulmuş bir öksüz balığı bile var.
#İstanbulİstanbul Fatih'te çok fazla kimsenin bilmediği bir müze var. 1994 yılında kurulan balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina ve 1973'te tutulmuş bir öksüz balığı bile var.
#İstanbulİstanbul'da çok fazla kimsenin bilmediği balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina ve 1973'te tutulmuş bir öksüz balığı bile var.
#İstanbulSUALTI Sporlar Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, ‘Dünya Çevre Günü’nde denizlerimizde hızla nesli tükenen türlere dikkat çekti. Birçok çevre koruma programında da aktif olarak yer alan usta sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan yaşananlara, “Farkında olarak ya da olmadan insan eliyle denizlerimizde katliam yapılıyor. Yok ediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.
#Dünya Çevre GünüHürriyet 19 Eylül’de ‘Kıyıköy’e Hançer’ haberiyle kefal, palamut, levrek, tekir ve kalkan balıklarıyla denizminareleri başta olmak üzere birçok canlının en önemli üreme alanı olan Kıyıköy’de denizden yılda 300 bin ton kum çekileceğini yazdı. Büyük tepki üzerine başvuru geri çekildi. Detaylar şöyle:
#Kıyıköy’E Hançerİstanbul Kıyıköy’de, Kumport Liman Hizmetleri’nin denizden yıllık 300 bin ton kum projesi için İstanbul Valiliği, ÇED dosyasını kabul etti. Prof. Dr. Aydın Akbulut’un raporunda “Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanlarına ve balıkçılığa olumsuz bir etkisi olacaktır” denildi.
#GazetehaberleriMarmara Denizi'nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biylolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınmasını sağlamak amacıyla başlatılan İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi Fizibilite Raporu oluşturulması raporu tamamlandı. Levrek, Çipura, Karagöz, Eşkina, Kalkan, Pisi Mercan, Mersin, Granyöz, Mırmır, Minekop balıkları ile balıklandırılmasının uygun olduğuna karar verildiği açıklandı.EGRÜN AYAZ - ORHAN UZUN-İZMİT- DHA
#BalıkBir yanda doğada çetin koşullarda mücadele ederek, kendi hayatını kuran kültürsüz balıklar diğer yanda çiftliklerde yetişen kültürlü balıklar… Bir de yurt dışından gelen misafirler var… Peki birbirinden nasıl ayırt edeceğiz Ve en önemlisi hangisini tercih etmeliyiz?
#Balık