Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek parti faşizmi ve darbe dönemlerindeki gibi makbul olan ve olmayan vatandaş ayrımını asla tasvip etmiyoruz. Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun muhalif Suriyeliler ile rejim arasında olası bir barışı desteklediklerini söylemesinin ardından Suriye’nin kuzeyinde Türkiye karşıtı eylemler düzenlendi. Türk bayrağının yakılması büyük tepki çekerken Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) komutanlarından Seyf Ebubekir Polat, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Şanlı Türk bayrağı, Suriyeliler başta tüm mazlumlara sığınak oldu” dedi. SMO ise ‘Hesabı sorulacak’ açıklaması yaptı.
#Suriyeİdlib’deki durum, Rusya’nın hava desteğini alan rejim güçlerinin saldırılarını arttırmasıyla farklı bir boyuta taşındı. Suriye rejim güçleri Türk askerlerine ateş açtı. 7 numaralı gözlem noktasının bulunduğu Serakib yakınlarındaki saldırıda 8 şehit verildi. Türkiye’nin bölgedeki gözlem noktalarından rejimin topçu ateşine anında karşılık verilirken, MSB “Bu menfur saldırıyı yapanlardan hesap sorulacak ve benzeri saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımız en sert şekilde kullanılacaktır” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#SuriyelilerKOCAELİ'nin Körfez ilçesinde dün gece Suriyeli ailenin yaşadığı evde çıkan yangında, kardeş olan 2 çocuk öldü, 3 çocuk ise yaralandı. Yangın sırasında eşiyle birlikte Halep'ten gelen kayınbiraderini ziyaret ettikleri belirtilen Zehra Elido, sabah yanan evde gezerken, gözyaşı döküp feryat etti.
#YangınABD'de 15 yıl önce ilaç fabrikasından emekli olunca İstanbul'a yerleşen 80 yaşındaki Loren İrville Senseman, kalacak yeri olmadığını söylediği için evine aldığı Suriyeli Baha Haj Hassan ve Marey El Esad tarafından öldürüldü. Türkiye aşığı olduğu belirtilen Senseman cinayeti ile ilgili Hassan ve Esad ile birlikte 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden ikisi cinayetle ilgili birbirlerini suçlarken, Senseman'ın evinden çalınan eşyalar gözaltına alınanların adreslerinde ele geçti.
#Loren İrville SensemanCanlı yayında gazetecilerin sorularını yayınlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Atatürk Havalimanı'na 'millet bahçesi' projesi için "Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa hiç itirazım yok. Zaten o yapamayacak, ben yapacağım. Ben devam ettiririm onu." diye konuştu. İnce, Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den usulüne uygun istenmediği iddiasında ısrar ederek, “ABD FETÖ’yü vermez, Tayyip Erdoğan da istemez." dedi. İnce, “4.5 milyon Suriyeli Türkiye’de yaşıyor. Bayram’da gidiyor 72 bin kişi, 1 hafta 10 gün kalıyor, sonra geri dönüyor. Eğer sen gidip 10 gün kalıp geri gelebiliyorsan kal orada devamlı. Ne diye geliyorsun, tatile mi geliyorsun? Demek ki şartların uygun. Gittikten sonra kapatırım kapıyı kalırsın. Burası aşevi mi? Benim ülkemin insanları işsiz” ifadelerini kullandı.
#Muharrem İnce‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser- Suriye'de Rus uçaklarının bombardımanından kaçarak Siirt'e sığınan Suriyeli beş ailenin ihtiyaçları karşılanıyor- Evi bombalanan Taha Muhammed Ahmed:- "Saldırıdan sonra Türkiye sınırına koştuk. Allah, Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun bizi kabul etti"- Macit Xalef: - "Siirt'te devlet ve halkın desteğiyle bize ev kiralandı ve her hafta düzenli olarak gıda ihtiyacımız karşılanıyor"- Gönül Elçileri Derneği Başkanı Coşar: - "Yaşadıkları travmayı atlatmaları için yardımcı oluyoruz"
Bugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane CündioğluRus savaş uçakları Hatay Cilvegözü ve Kilis Öncüpınar sınır kapılarına yakın bölgelere peş peşe saldırı düzenledi. Kilis’in karşısındaki Azez’de önceki gün TIR konvoylarını vuran Rusya, dün aynı bölgeyi hedef aldı. Bomba boş araziye düştü. Cilvegözü’ne 10 km mesafedeki Sarmada kasabasına yönelik saldırıdaysa ölü ve yaralılar var.
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, başkanlık tartışmasıyla ilgili bir soruya, "Bu tartışma milletten bağımsız elbette düşünülemez. Bunun mekanizması referandumsa referanduma gidilir" dedi.
#İbrahim Kalın