2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler (BM) otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için bu günü ilan etti. Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre, dünyada her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yine dernekten alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş grubu arasında okul çağındaki çocuk ve gençler. Ancak okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Oysa otizmin tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim. Peki, bu eğitime ulaşmak o kadar kolay mı? Hayır. Farkındalık günlerinde yükselen duyarlılık maalesef bu çocuklar okul kapısına geldiğinde kayboluyor. Ailelerin eğitim mücadelesi yıllar sürüyor. Okul ve adliye kapılarını aşındırarak bu mücadeleyi veren ve diğer otizmliler için de yol açan ailelerle konuşuk.
#OtizmBir vakıf üniversitesine giden müzik bölümü öğrencisi Recep Ege Altıncıoğlu, Kanada’da düzenlenen ’8’inci ANCA Dünya Otizm Festivali’nde ’Performans Sanatları’ kategorisinde birincilik ödülü aldı. 'Sporda Mükemmellik' kategorisinde üçüncülük ödülü de Türkiye’de resmi bir basketbol maçında oynayan ilk otizmli birey olan Doruk Güngör’e verildi.
#ÖğrenciOtizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkanı Ergin Güngör, ‘Beykoz'un Mozart'ı’ adıyla tanınan otizmli Yunus Yazar'ın konservatuvara yerleştirilmesi için başlatılan çalışmalar için teşekkür etti. Güngör, "YÖK Başkanlığı tarafından engellilerle ilgili yapılan düzenlemeleri sevindirici bulduğumuzu ancak her engel grubunun farklı özellikleri olduğunu ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerine göre değerlendirme yapılmasının herkesi doğru çözüme ulaştıracağını belirtmek isteriz" dedi.
#Beykoz'un MozartıHürriyet Özel Ödülü'nü kazanan ODFED Başkanı Ergin Güngör ödülün önemine değinerek; "Kırmızı Ödülleri ülkemizin en prestijli reklam yarışmalarından birisi, bu yıl Hürriyet Özel Ödülü’nün konusunun otizm olması, sesimizin geniş kitlelere duyurulması açısından büyük önem taşıyor." dedi.
#Otizm Dernekleri FederasyonuSANATIN önündeki engelleri kaldırmak ve sosyal projeler ile dezavantajlı gençleri topluma kazandırmak amacıyla el ele veren Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Otizm Derneği Orkestrası ve Korosu, 40 otizmli gencin sahne aldığı muhteşem bir konsere imza attı. Gecenin sunuculuğunu, Karşıyakalı ünlü oyuncu Yiğit Özşener yaptı.
#İzmirYaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Topluluğu, otizm hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla "Yaşarlı akademisyenler söylüyor otizmli çocuklar gülüyor" gecesi düzenledi. Yaşarlı akademisyenler, 5 ile 21 yaş arasındaki otizmli çocuklardan oluşan İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu ile sahneyi paylaşarak güzel bir gece yaşattı.
#Otizmİzmirli Ergin Güngör (47), kendisini otizmli oğlu Doruk'un (18) eğitimine adadı. Oğluna 2 yaşındayken otizm teşhisi konulmasıyla depresyona giren, hatta asla gerçek bir baba oğul ilişkisi yaşayamayacağını düşünen Ergin Güngör, artık her sabah oğlunu üniversiteye uğurlamanın, beraber maça gidebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
#Otizm