Erasmus değişim programıyla atılacağınız maceranın en önemli adımlarından biri de doğru ülkeyi ve şehri bulmak… Çünkü bazı şehirler şahane bir öğrenci hayatı vadetmiyor. Peki hangi şehirler öğrenci dostu? İşte size Erasmus deneyiminizi doruklara çıkaracak 10 öğrenci şehri…
#Erasmus ProgramıSosyal medyada paylaştığı ‘What is Turkey? - Türkiye nedir?’ isimli videosuyla ne kadar güzel topraklarda yaşadığımızı hepimize tekrar hatırlattı. Türkiye’nin 56 farklı noktasını gösteren video viral oldu; 11 milyondan fazla kişi izledi. Görsel sanatlar ve seyahat tutkusu nedeniyle işinden istifa edip yollara düşen Halil Bekar, “Bir patronu değil, yaşadığım ülkeyi ve insanlarını zengin etmeye çalışmanın daha güzel bir amaç olduğuna inanıyorum” diyor.
#SeyahatBize göre YÖK uygulaması mümkün olmayan ve aynı zamanda hukukun genel bir kurumuna, yani ahde vefa ve akit kurallarına aykırı bir karar aldı. Şu anda Galatasaray Üniversitesi’ne gelen Fransız profesörlere Türkçe öğrenmeleri zorunluluğu konuyor (B2 grubu), aksi takdirde görev yapamayacaklarmış.
#YAZARTEV Yurtdışı Bursları kapsamında bu yıl 88 öğrenciyi daha yurtdışına gönderiyor. Şu ana kadar toplamda 165 öğrencinin faydalandığı program için TEV paydaşların desteğiyle bu sene 4 milyon doların üstünde bir kaynak oluşturdu. Bursiyerlerin tanıtım toplantısında konuşan TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, gençlere eğitimlerinden sonra Türkiye’ye dönme çağrısında bulundu.
#TEVABD ve İngiltere lider üniversiteleriyle dünyada yükseköğretim denildiğinde akla ilk gelen ülkeler. Ancak bunun için 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişen eğitim masraflarını karşılamanız gerekiyor. Avrupa’da tek kuruş ödemeden ya da çok düşük ücretle eğitim alabileceğiniz birçok ülke var. Kapılarını Türkiye’den öğrencilere de açıyorlar. İşte lisans ya da yüksek lisans eğitimini bedava ya da oldukça makul ücretlerle yapabileceğiniz ülkeler.
#EğitimZeynep ve Mustafa Eydemir çifti, 2016 yılı Mayıs ayında Almanya’nın Essen kentinde, Türkiye’nin köklü markalarından Yataş’ın ürünlerinin yer aldığı Enza Home mağazasını açtı. Genç çift, aradıkları mobilyaları Almanya’da bulamayınca, kendileri gibi birçok kişinin olabileceğini düşünerek, Enza Home’ı açmaya karar vermişler. Mağazanın müdürlüğünü Zeynep Eydemir yaparken, dışarıdaki işleri eşi Mustafa Eydemir takip ediyor. Türkiye’de iyi bir eğitim alan Zeynep Eydemir, bilgi birikimi ve sektörde kadın olmanın avantajıyla işleri kısa sürede toparlayarak ileriye taşımış.
#Enza HomeGülşah Miyasoğlu (22) Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okuyor. Geçen yıl İspanya Almeria’ya Erasmus değişim programı için gitti. Eğitiminden arta kalan zamanlarda yirmiyi aşkın Avrupa ülkesini gezdi. Erasmus sayesinde dünyanın her tarafından arkadaşlar edindiğini ve hayata daha geniş bir pencereden baktığını söylüyor.
#Erasmus NedirÖnce hayal edilir. Sonra rota belirlenir. Çanta, para, pasaport ve vize tamamsa, ver elini dünya. Onlar da öyle yaptılar ve henüz üniversite öğrencisiyken yeni ülkeler keşfettiler. Üniversiteli seyyahlar Beril Tutku Tezel, Göktuğ Kral, Kurtuluş Alp ve Bahadır Sungur ile seyahatlerini konuştuk. Sizin de planlarınız arasında dünyayı dolaşmak varsa, onları dikkatli dinleyin.
#ÜniversiteAlmanya’nın güneyindeki Tübingen, savaşlarda tarihi dokusunu korumayı başaran nadir şehirlerden biri. Tarihi bölgesindeki geleneksel evlerin bazıları 500 yıldır ayakta. Ülkenin refah düzeyi en yüksek şehirleri arasında. Üniversite nedeniyle genç bir nüfusa sahip. Bu sayede eğlence sektörü gelişmiş. Okurumuz, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Belgin Bamaç, geçen mayısta Erasmus Değişim Programı’yla gittiği şehri yazdı.
İstanbullu Çınar Yıldırım (22), yazılım mühendisi. Yeni yerler görmek, yeni diller öğrenmenin yanı sıra müzikle ilgileniyor, kitap okumayı seviyor. “Polonya gezisinden sonra seyahat benim için yaşam şekli haline geldi” diyor. Polonya’nın kuzeyindeki Sopot’a geçen yıl gitti. Yıldırım, Avrupa’nın en uzun ahşap iskelesine sahip kentinde bindiği korsan gemisini unutamıyor.
Baki Berk Kayalar (24), Kocaeli Üniversitesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı öğrencisi. Bisikletiyle Türkiye’yi keşfeden Kayalar, bu yıl iletişimci Özlem Yücel’in seyahat kültürünü yaymak amacıyla başlattığı bursu kazandı. 600 Euro’luk bursa kendi harçlıklarını da ekleyip, Çeşme’den feribota bindi, İtalya turuna çıktı.
16 milyon kişinin yaşadığı ve nüfusun yüzde 20’si yabancılardan oluşan Hollanda, karayoluyla aynı günde bir ucundan diğerine geçebileceğiniz kadar küçük bir ülke. Topraklarının yüzde 18’i deniz seviyesinin altında. Su baskınını engellemek için denize setler yapılmış, fazla suyu atmak için değirmenlerle çalışan kanallar inşa edilmiş. 1910’larda ülkenin yüzölçümü 30 bin kilometrekareydi. Denizi doldurup, 40 bin kilometre kareye çıkarıldı!