Günlük hayatta ve bilgilerin derlenmesi, toplanması gibi hususların anlatıldığı alanlarda çokça karşılaşılan enformasyon kelimesi hangi anlamı içermektedir? Türk Dil Kurumu bu kelimeyi nasıl anlamlandırmıştır? Enformasyon hangi dil kökünden dilimize geçmiştir? Enformasyon terimi bilgilerin kullanılması açısından hangi kolaylıkları sağlamaktadır? İşte enformasyon hususunda merak edilen tüm detaylar.
#Enformasyon Nedir?Sakarya’da düzenlenen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Teröristlerin senaryosunu yırtıp attık. KAAN savaş uçağına, çeşit çeşit füze sistemlerine sahip olmak bizim için beka meselesidir. Barış ve huzur istiyorsan savaşa hazır olmalısın” dedi ve özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu, adından da anlaşılacağı gibi kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. Bu aydan itibaren aşamalı olarak yürürlüğe giren yasa ile birlikte nelerin ne zaman değişeceğini, geçen haftaki yazımızda özetlemiştik. Bu hafta ise, Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıkları, siz değerli okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.
#AlmanyaGözlem ve araştırma yoluyla elde edilen, bilinç tarafından kavranan ve başkalarına aktarılan somut verilere bilgi denir. Başta teknik, teorik ve pratik bilgi olmak üzere birçok bilgi çeşidi vardır. Malumat sahibi kişiler bilge ya da bilgin olarak adlandırılır. ''Bilgisayar'' ve ''bilgelik'' bu sözcükten türetilmiştir. Bilgi kelimesinin bulmaca cevaplarını sizin için derledik.
Kapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#AnadoluRusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Taraflar bir yandan müzakereler yürütüp barış fırsatı ararken bir yandan da cephede çatışmaya devam ediyor. Rusya’nın en çok ele geçirmek istediği yerlerin başında gelen Mariupol’de ise yıkım çok büyük. Peki Mariupol neden bu kadar önemli? İşte detaylı bir analiz…
#UkraynaArapça kökenli bir sözcük olan müstedrek, idrak kelimesinden türetilmiştir. İdrak, bir şeyi anlama, doğru ile yanlışı ayırt edebilme kudreti anlamına gelir. Müstedrek ise anlaşılmak ve bilinmek istenen şey demektir. Bu kelime genellikle bilgi sözcüğünün yerine kullanılır. Bununla birlikte, tam olarak anlaşılmayan, kapalı ve muğlak ifadeler de müstedrek olarak nitelendirilir. Müstedrek ne demek, ne anlama gelir? Müstedrek kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Müstedrek Ne DemekSiber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
#GüvenlikDil bölümünden üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin birçoğu İngilizce öğretmenliğini seçmektedir. Türkiye genelindeki neredeyse bütün üniversitelerde bulunan bu bölümün ayrıntılarını bulabileceğiniz bilgilerde sizlere İngilizce öğretmenliği nedir, maaşları ne kadardır ve görev tanımları nelerdir gibi farklı konularda bilgileri derledik.
#İngilizce Öğretmeni Nedir?Bilgi felsefesinin bir dalı olan Kritisizm, ''Eleştiricilik'' adıyla da bilinir. Bu akımın misyonu, dogmatik düşünürler ile septik filozofları uzlaştırmaktır. Felsefede Kritisizm akımın özellikleri nelerdir, kurucusu kimdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Kritisizm Nedir?Semiyoloji, dilbilimleri arasında en çok kullanılan terimlerden biridir. Göstergebilim olarak da bilinen Semiyoloji her alanda kullanılmıştır. Semiyoloji nedir ve neyi inceler? Semiyoloji'nin anlamı nedir ve nerelerde kullanabilirsiniz. Sizin için tüm detaylarıyla derledik.
#Semiyoloji NedirPragmatizm, tüm eylem ve bilgilerin sağladığı fayda açısından değerlendirilmesi gerektiğini öne süren felsefi akımdır. Uygulamacılık ve faydacılık adıyla da bilinir. Metafiziği ve idealizmi reddettiği için materyalizm ile doğrudan ilintilidir. Felsefede faydacılık ne demek, pragmatizmin öncüleri kimlerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Pragmatizm Nedir?Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde, koronavirüs salgını sebebiyle mezuniyet törenleri yapılamıyor. Hindistanda bir üniversite, mezuniyet seremonisini sanal gerçeklik’ mezuniyet töreni düzenledi. Öğrenciler ve eğitmenler, seremoniye kendilerine benzeyen bir avatar ile katıldı.
#HindistanVenezuela’da iktidar ve muhalefet kavgası sürerken, ABD Başkanı Trump, bu ülkenin askeri komuta kademesini benzeri görülmemiş bir şekilde uyardı. Trump, “Maduro’yu desteklerseniz her şeyi kaybedeceksiniz” dedi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise Trump’ı Nazilere benzetti.
#Gazetehaberleri“Oku”mamızı salık veren bir dinimiz var. Okumanın zekatı da paylaşmak, yani söylemek, yazmak.. Ve zaten bir medeniyet göstergesi okur-yazar olmak… Bize göre insan için okumanın en iyisi kendi kitabını okumak, varlığı tanımak. Anladığın kadarıyla amel etmek ise, verili özgür iradenle yazgıya kalem yontmak.. Öyle kolay iş değil; mesuliyet, sanat.. İncelikle eğilmek, öğrenmek gerek. Bu işe vesile olan her eser, her kimse mübarek.. Keza kaynakların “Rahmani” olanını seçebilmeli insan, ona eğilmeli. Emanet kıymetli, hayat önemli, zaman değerli…
#YazarYıllardır sosyal medya kullanıp, dijital dünyaya meraklı biri olarak birçok eğitimler de aldım… Eğitimin sonu yok… Yaprak Yapsan ile bir toplantıda tanışıp dijital dünyayı bir de ondan dinleyince bazı şeyleri doğru yaptığımı, bazılarını ise tam yapamadığımı öğrendim…
#ADANAİstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, gelecek ay 15. kez düzenlenecek İstanbul Bienali’nin teması “İyi Bir Komşu” olarak belirlenince, komşuluk üzerine yeniden kafa yormaya başladık. Komşuluk, mahalle hayatına dair pek çok şey gibi mazide kalmış, nostaljik bir ilişki biçimi mi, yoksa dönüşebilir mi? Komşu hâlâ komşunun külüne muhtaç mı? Hem sonra kim o iyi komşu? Bize benzeyen, bizim gibi yaşayan biri mi? Rengi, dili, inanışı, cinsel tercihleri, siyasi fikirleri farklı olanlara, ön yargıya kapılmadan kapımızı açıyor muyuz? Rezidans ve modern site hayatının, geleneksel komşuluk ilişkilerini erozyona uğrattığını, kapı komşularının bile birbirini tanımadığını, yaşayanlar tespit ediyor ama uzmanlara göre bu ‘ilişkisizlik’ halinden ufak çabalarla dönüş mümkün.
#Komşuluk