Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın yerine BRICS Zirvesi'ne katılan Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Gazze'de yaşanan felaketin boyutuna dikkat çekti. Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira, insan haklarını savunan demokratik ülkelerin Gazze'de yaşanan "modern tarihin bu en büyük felaketine" gözlerini yumduğunu söyledi.
#BrezilyaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "İletim sistemimizi genişletmek, artan ihtiyacı karşılayacak yeni yatırımları, kapsamlı yatırımları yapabilmek için önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var" dedi.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Bakanları Toplantısı’na video konferans yöntemi ile katıldı ve dünya genelinde enerji alanındaki krizlere dikkat çekti.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin büyükelçilerini bakanlıkta ağırladı. Görüşmede, Hazar bölgesindeki doğal gaz kaynaklarının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması konusu gündeme geldi. Bakan Bayraktar, toplantıya katılan AB büyükelçilerine, özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile enterkonneksiyon kapasitesinin arttırılması ve bu alana uzun dönemli yatırım yapılması gerektiği mesajını verdi.
#Doğal GazEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından iki hafta sonra Çin’de önemli temaslarda bulundu. Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile bir araya gelen Bakan Bayraktar, ‘Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladı. Bakan Bayraktar, mutabakat zaptına ilişkin olarak “Somut projeleri en kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar BakanlığıDünya Enerji Konseyi’nin internet sitesine bir yazı yazan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, tüm dünyanın enerjide dönüşüm hamlelerini hayata geçirdiği süreçte özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki koşulların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin dengeli bir politikayla enerjide kendine yeterliliğini artırdığını belirten Bayraktar, uluslararası kamuoyuna seslendi, “Kollektif bir yaklaşım şart. Gelin enerji dönüşüm söylemini akıllı enerji dönüşümü olarak değiştirelim” dedi.
#Enerji BakanıSHURA tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye’nin enerji dönüşümünde öncelikler listesinin zirvesinde ‘hızla eyleme geçmek’ başlığı olmalı. Çalışmada, yenilenebilir enerjide öngörülen yatırımların hızlandırılması ve gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının önemi vurgulanırken; elektrikli araçlara düşük faizli kredi desteği sunulması ve ısı pompalarına bazı bölgelerde öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
#Elektrikli Araçİstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında başlattığı İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nin 13’üncüsü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) iş birliğiyle ‘Hidrojen Ekonomisinde Türkiye’nin Rolü’ başlığı ile gerçekleştirildi.
#İSOTürkiye ABD 7. Stratejik Mekanizması dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirildi. Toplantıların ardından yapılan ortak açıklamada teröre karşı iş birliği mesajı verildi ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın terör örgütü PKK, DHKP-C ve DEAŞ'ı kınadığı belirtildi.
#TürkiyeAlmanya’da Sayıştay, ülkedeki enerji politikalarına yönelik yayımladığı raporda hükümeti eleştirdi ve enerji dönüşümü konusunda doğru yolda olmamakla suçladı. Raporda, enerji krizinin Alman ekonomisini tehdit ettiği vurgulanırken, “Yüksek elektrik fiyatları, Almanya’nın bir ‘ekonomi merkezi olması’ ve enerji dönüşümünün kabul edilmesi açısından önemli bir risktir” denildi.
#AlmanyaYıldız Teknik Üniversitesi kimya bölümü öğrencisi Berat Kurt, üniversitenin enerji ihtiyacının güneş panelleriyle sağlanması için 5 bini aşkın imza topladı. Öğrencilerin talebine kayıtsız kalmayan üniversite yönetimi, İstanbul’un en büyük kampüslarından biri olan Davutpaşa’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiTürk şirketlerinin bilgi, birikim ve tecrübeleriyle dikkat çektiğini belirten Sabancı CEO’su Cenk Alper, “Global olmanın yolu pazarın büyüklüğünden geçiyor. Rekabet için yurtdışında da üretmek ve satmak şart. Türkiye’de büyük şirketler dışındaki şirketlerin ulaşabildiği ciro rakamları sınırlı. Türk sermayesi yurtdışına kaçıyor gibi lanse ediliyor, bence öyle değil. Olay büyük pazarlara erişimdir” diye konuştu.
#Sabancı HoldingEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye’nin 2022 yılında enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Öte yandan, Türkiye enerji verimliliği kapsamında 2024-2030 yılı içerisinde 100 milyon ton karbon emisyon salınımını azaltmış olacak” dedi.
#Alparslan BayraktarEKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) ev sahipliğinde, iklim değişikliği ve ekonomi ilişkisinin medya bakış açısıyla ele alındığı, basın mensuplarına yönelik İklim ve Ekonomi Konferansı 16-17 Aralık tarihlerinde Sakarya’da gerçekleştirildi.
#EKONOMİ Gazetecileri DerneğiBorsa İstanbul’da işlem gören bankacılık harici ilk 30 şirketin iklim karneleri incelendi. Şirketlerin iklim krizi ile mücadele yolunda attıkları adımların halen gerekli seviyeye ulaşmadığı görüldü. Uzmanlar, kolay verilen karbonsuzlaşma, net sıfır ve enerji dönüşümü sözlerini hatırlatıp, “Söz vermek yetmez. Uzun vadeli sözler yerine ara hedefler açıklanmalı. Bunlar pratikte de hızla uygulamaya konmalı” dedi.
#Borsa İstanbulSürdürülebilirlik alanında büyük ve güçlü şirketlerin öncü rol oynadığını vurgulayan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü , “Türkiye’de de durum böyle. Şirketler için bu dönüşümde en büyük itici güç müşterilerin markalardan karbon ve kirletici emisyon yoğunluğu düşük ürünleri talep etmesi” dedi. Güllü, enerji dönüşümünün toplam faydasının maliyetinin üç katı seviyesinde olduğunu söyledi.
#SürdürülebilirlikParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28