Meksika’da 39’uncu kez düzenlenen ABASTUR fuarında Türkiye, 12 firmayla Çin’den sonra en kalabalık katılımı gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın uzak pazarlar stratejisi kapsamında adeta ‘El Turco’ fırtınası esti. Sektörün Meksika pazarına yeni girdiğini söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Bu fuarda sadece satış değil, distribütör bağlantıları da hedefliyoruz. Kısa sürede Meksika’da büyüyeceğiz” diye konuştu.
#TUSİDİspanya’nın 150 yıllık lojistik şirketi Romeu Group, en büyük şirketi TIBA ile Mart 2024’te Türkiye pazarına yatırım yaptı. TIBA Türkiye CEO’su Kadir Kaya, “Türkiye yatırımı ile TIBA, Akdeniz’den Büyük Okyanus’a ticaret köprüsü kurmuş oldu. İspanyolca konuşulan tüm ülkelerde Türk şirketlerine pazar araştırmalarından müşteri görüşmelerine kadar birçok alanda kolaylık sağlayacağız. Bu hafta dört Meksika şehrinde Türkiye ile ilgilenen şirketleri ziyaret edeceğim. Türkiye’yi anlatacağım. Amacımız Türk şirketlerinin Latin pazarında yanında olmak” dedi.
#Kadir KayaYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiGastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.
#Gastro AkademiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Öztiryakiler firmasının ürettiği aşı saklama dolabını inceleyerek, "Bu buzdolabı 140 bin dozdan fazla aşıyı saklayabilecek kapasitede bir dolap. Boyutlarına baktığınızda eczanelerde ya da hastanelerde çok rahat kullanılabilecek bir dolaptan bahsediyoruz. Böyle örnek firmalarımızla, katma değerli üretimle Türkiye'yi kalkındırma hamlemizde önemli işler başaracağız" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankİSTANBUL Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı, Öztiryakiler Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Türkiye Vagon Sanayi AŞ’nin (TÜVASAŞ) “milli tren” üretimi çalışmaları çerçevesinde açtığı restoran vagonu ihalesinin şartnamesini incelerken gözü “referans” bölümüne takıldı:
#YazarlarCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Uganda, Kenya ve Somali resmi gezisinin ilk durağı Kampala’da konakladığımız otelin lobisinde Gülsan Holding Genel Koordinatörü Nevzat Saygılıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gül ve Türkiye Otobüscüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan’la karşılaştım.
#AfrikaYaklaşık yarım yüzyıl önce Kayseri'de küçük bir atölyede “İstikbal kanepeleriyle” temelleri atılan ancak, bugün 24 ayrı sektörde faaliyet gösteren Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, “sadece bayiliklerle değil yatırımlarıyla da kısa sürede güneşin doğup battığı her noktada olacaklarını” bildirdi.
Babası Sezai Öztiryaki’den bakır ustalığını öğrenip 1949’da İstanbul’da atölye kuran Muharrem Öztiryaki’nin çocukları, endüstriyel mutfakta dünya devi yarattı. Ozti markalı ürünler, 86 ülkeye ihraç ediliyor. Tahsin Öztiryaki, ‘Çin’e de ihracata başladık. Hedefimiz 120 ülkeye ihracat yapar hale gelmek’ dedi.