Emeviler Devletinin Abbasiler tarafından yıkılmasıyla birlikte, Emevi soyundan gelen Abdurrahman Endülüs’e gelerek Endülüs Emevi Devletini kurdu. 275 yıl ayakta kalan Emevi Devletinin tarihsel gelişimini, kuruluşunu ve yıkılışını derledik.
#Endülüs Emevi Devleti TarihiSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#FestivalMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetMüslüman devletler ile diğer devletler arasında tarihte birçok savaş gerçekleşmiştir. Özellikle bu savaş Avrupa kıtasında oldukça fazla olmuştur. Avrupa kıtasında yaşanmış olan savaşlar arasında Puvatya Savaşı yer almaktadır. Puvatya Savaşı İslam tarihi açısından önemli olan savaşlardan bir tanesidir. Özellikle İslam'ın yayılmasını ilgilendiren bir savaştır. Peki Puvatya Savaşı nedir? Puvatya Savaşı hangi devletler arasında oldu? Puvatya Savaşı neden oldu? Puvatya Savaşı tarafları kimlerdir? İşte Puvatya Savaşı ile ilgili her şey.
Kurtuba Medresesi, Hıristiyan ve İslam dünyası için önemli olan yapılardan biridir. Kiliseye çevrilen yapı aslında cami olarak inşa edilmiştir. Cordoba şehrinde bulunan camiler arasında anıtsal ve en ihtişamlı olan Kurtuba Medresesi’nin özellikleri ve tarihi nedir, medrese nerededir? Tüm detaylarıyla derledik.
Beyoğlu, tarihte ilklerin gerçekleştirildiği ilçe olarak ön plana çıkıyor. İlk belediye binası, ilk tersane, ilk banka ve ilk stat Beyoğlu'nda yer aldı. Beyoğlu'nda ilk tiyatro oyunu oynandı, ilk tramvay yola çıktı ve ilk futbol stadı burada yapıldı.
#BeyoğluKurtuba Camii, İslam ve Hıristiyan dünyası için önemli yapılardan biridir. Cami olarak inşa edilen yapı, daha sonra kiliseye çevrilmiştir. Kurtuba (Cordoba) şehrinde bulunan camilerin en ihtişamlı ve anıtsal olanıdır. Kurtuba Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Kurtuba CamiiKelime anlamı olarak ''Vandalların Ülkesi'' anlamına gelen Endülüs 711-1492 yılları arasında İspanya'da Müslümanların egemenliği altındaki bölgelere genel olarak verilen isimdir. Endülüs Devleti tarihteki en ihtişamlı dönemini Emeviler Devri'nde yaşamıştır. Bu makalede İspanya'da uzun yıllar egemenlik kuran Endülüs Devleti'nin tarihini, kuruluşunu, hükümdarlarını, sınırlarını ve devletin yıkılışını sizler için titizlikle derledik.
#Endülüs Devleti TarihiHer devletin doğuşu, yükselme dönemi ve batışı bulunur. Tarihin geçmiş dönemlerinde farklı akımlarla devlet politikaları gelişmiştir. Bu devlet politikalarına bağlı olarak yeni devletler kurulmuştur. İslam devletleri de Hz. Peygamber ile başlayan süreçlerinde farklı milletler ve coğrafyalar üzerinde hüküm sürmüştür. Bunlardan biri olan Beni Ahmet devleti Gırnata Emirliği olarak ta geçer. Peki, Beni Ahmer Devleti Tarihi nedir? Kuruluşu hangi dönemlerdedir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nerelere ulaşmıştır? Nasıl yıkılmıştır? İşte detaylar.
#Beni Ahmer Devleti TarihiHz. Muhammed (S.A.V)'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Türk-İslam tarihinde önemli bir yere sahip hanedanlıktır. Abbasi Devleti tarihi, kurucusu ve kuruluşu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışına ait bilgileri sizler için derledik.
#Abbasi Devleti Tarihiİspanya Avrupa kıtasında yer alan bir ülkedir. İspanya krallığı Avrupa'da ki en eski krallıklardan biridir. Ülke özellikle şehirleri ve meydanları ile ünlü bir ülkedir. İspanya her yıl başkentine milyonlarca turisti ağırlamaktadır. İspanya Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. İspanya'ya turist olarak ziyaret etmek isteyenler ülke ve özellikle şehirleri hakkında bilgi edinmektedirler. Ülkenin tarihine dair araştırmalar da yapmaktadırlar. Peki, İspanya'nın şehirleri neler? İspanya başkenti, nüfusu, yüzölçümü, telefon ve posta kodu bilgileri nedir? İşte İspanya ülkesine dair tüm detaylı bilgileri derledik.
#İspanya'nın Şehirleri Neler?Yeni Zelanda dün ülke tarihinin en kanlı terör saldırılarından birine sahne oldu. Ülkenin Güney Adası’ndaki Christchurch kentinde, İslam’a ve Türklere karşı düşmanlık besleyen terörist cuma namazı esnasında iki camiye otomatik silahlarla baskın düzenledi. Baskında en az 49 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi de yaralandı. Kanlı terör saldırısında Türk vatandaşları da yaralandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İki vatandaşımızın yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Hayati tehlikeleri yok aldığımız bilgiye göre. Bölgede yaşayan üçüncü vatandaşımızla ilgili de büyükelçiliğimiz ve arkadaşlarımız bilgi almaya çalışıyor” dedi.
#GazetehaberleriAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Baralor Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na yönelik, "Danıştayın Başkanı 25 dakika konuşuyor, ev sahibi. Bu beyefendi, orada bir saat konuşma yapıyor ve Danıştayın kuruluş yıl dönümünde konuyla ilgili değil tamamıyla baştan aşağıya bir siyasi konuşma yapmak suretiyle orada kendine göre bir tatmin. Çıkar cübbeni sen de birilerinin yaptığı gibi. Söylüyoruz, siyaseti çok seviyorsan çık bu siyaset meydanına orada kendini ispat et" dedi.