Kulak ameliyatlarında yeni bir yöntem olan endoskopik kulak ameliyatları tüm dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır. Bu yöntemin en önemli özelliği diğer endoskopik ameliyatlarda da olduğu gibi hastaya ameliyat kesisi yapılmadan ameliyatın gerçekleştirilebilmesidir.
#Endoskopik Kulak CerrahisiSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1Yanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#Diş AğrısıÇocukluk döneminde görülen ses kısıklıkları genellikle ciddi hastalıklardan kaynaklanmasalar da çocukların sosyal iletişimlerini, akademik başarılarını etkilemeleri ve olumsuz psikolojik etkileri nedeniyle mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklardaki en sık ses kısıklığı nedenidir. Ancak ses kısıklığı kısa süreli olduğu için sosyal veya psikolojik etkilere yol açmazlar” dedi.
#1SES kısıklığı nedeniyledeğerlendirdiği bir çokhastaya daha önce gittiğikulak burun boğaz hekimleritarafından ses telindenodül olduğu söylenerekçeşitli tedaviler önerildiğinibelirten kulak burun boğazve baş-boyun cerrahisiuzmanı Doç. Dr. ErhanDemirhan, bu hastalarınbüyük çoğunluğununnodülün kötü huylubir hastalık olduğunudüşündüklerini söyledi.
#1Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına ‘sinüs’ deniyor. Sinüslerde başta iltihaplanma olmak üzere pek çok sorun oluşabiliyor, üstelik bunlar toplumda hayli yaygın görülüyor. Sinüs hastalıklarının ameliyatlı tedavisinde ise en güncel teknik olan endoskopik sinüs cerrahisi kullanılıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Navigasyon teknolojisi sayesinde endoskopik sinüs cerrahisi artık çok daha konforlu bir şekilde yapılıyor” diyor.
#İzmirSinüzit, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Halsizlikten öksürüğe, baş ağrısından burun tıkanıklığına kadar çeşitli problemlere yol açabiliyor. Peki sinüzit nedir, neden olur? İşte sinüzit belirtileri, tedavisiyle ilgili merak edilenler...
#SinüzitToplumda sıkça karşılaşılan sinüzitle ilgili önemli bilgiler paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Tolga Celal Şahiner,“Havaların soğumasıyla sinüzit şikayetleri artar. Sinüzit tedavi edilmezse enfeksiyon kronikleşir. Sürekli geriye doğru mikroplu materyalin akması neticesinde kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi durumlar görülür” dedi.
#SinüzitÜç aydan uzun süren ve yoğun antibiyotiğe yanıt vermeyen sinüzitiniz, “kronikleşmiş” olabilir. KBB Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, kronik sinüzitte cerrahi tedavinin geciktirilmemesi, bu ameliyatlar için havaların soğumaya başlamadığı dönemin uygun olabileceği uyarısında bulundu.
#SinüzitMigren günümüz dünyasında yaşadığımız tempoya hiç de uygun olmayan, ciddi maddi ve manevi kayıplara eşlik eden ve sık görülen bir hastalıktır. Bir hastalığın tedavi edilmesi öncesinde doğru bir şekilde tetkik edilmesi prensibi bu hastalıkta da geçerliliğini korumaktadır.
#MigrenBaş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan sinüzit, özellikle kış aylarında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi ile birlikte şiddetini artırıyor. Baş ağrısı ile yaşam kalitesini düşüren sinüzit tedavisinde, öncelikle burun içi-sinüslerdeki iltihap ve ödem ortadan kaldırılıyor.
#Baş AğrısıMigren günümüz dünyasında yaşadığımız tempoya hiç de uygun olmayan, ciddi maddi ve manevi kayıplara eşlik eden ve sık görülen bir hastalıktır. Bir hastalığın tedavi edilmesi öncesinde doğru bir şekilde tetkik edilmesi prensibi bu hastalıkta da geçerliliğini korumaktadır. Estetik Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Diren Çelik konu hakkında bilgiler verdi.
#Migren TedavisiPolen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor. Polenler nedeniyle bahar aylarında sıkça rastlanan çıkan sinüzit, kronik hale gelmediği sürece kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak, kronik sinüzitte tedavisinin cerrahi müdahaleye kadar gidebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş, sinüzitten korunmanın 6 püf noktasını anlattı.
#SinüzitBahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
#Alerjik BünyeBurun tıkanıklığı özellikle kış aylarında oldukça yaygın görülen bir sorun. Burundan nefes alıp vermekte güçlük çeken kişilerin oranı yüzde 20’lere kadar yükseliyor. Burun tıkanıklığı kronikleştiğinde hayat kalitesini düşürmesinin yanı sıra koku ve tat alma bozukluğundan uyku sorunlarına sık sık boğaz enfeksiyonlarına yakalanmaktan ses kalitesinin düşmesine kadar pek çok önemli problemler oluşturabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Elif Aksoy burun tıkanıklığına neden olan 6 etkeni anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Boğaz EnfeksiyonuUyku apnesi, hastaların yorgun uyanmasına ve gün içinde yanlış zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi nedeniyle iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemlerde başta hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp krizi olmak üzere; diyabet, obezite ve hormon bozukluğu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Uyku Apnesi Neden OlurHapşırık, burun akıntısı, yaşaran gözler, öksürük nöbetleri… Bahar mevsiminde havada salınan polenler halk arasında saman nezlesi ya da bahar alerjisi olarak bilinen alerjik sinüziti tetikleyerek polen alerjisi olan kişilere adeta kabus yaşatıyor. Üstelik akut alerjik sinüzit tedavi edilmezse veya buna yol açan etkenler ortadan kaldırılmazsa hastalık kronikleşebiliyor. Bu nedenle polenlere karşı önlem almak çok önemli. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan alerjik sinüzit hakkında bilgi verdi.
#Alerji