Alerjik sinüziti neler tetikliyor?

Güncelleme Tarihi:

Alerjik sinüziti neler tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 16:41

Hapşırık, burun akıntısı, yaşaran gözler, öksürük nöbetleri… Bahar mevsiminde havada salınan polenler halk arasında saman nezlesi ya da bahar alerjisi olarak bilinen alerjik sinüziti tetikleyerek polen alerjisi olan kişilere adeta kabus yaşatıyor. Üstelik akut alerjik sinüzit tedavi edilmezse veya buna yol açan etkenler ortadan kaldırılmazsa hastalık kronikleşebiliyor. Bu nedenle polenlere karşı önlem almak çok önemli. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan alerjik sinüzit hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

 

Alerjik sinüzitten korunmanın en etkili yolu polenlere maruz kalmaktan kaçınmak. Baharda doğanın yeniden canlanma sürecinde havada uçuşan polenlere maruz kalmamak pek de mümkün değil. Ancak yine de alerjik bünyeye sahip kişiler polenlerin en çok yoğun olduğu 05.00 ile 10.00 saatleri arasında ve rüzgarlı havalarda mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamalı veya mümkünse maske ve gözlükle korunmalı.

ALERJİK SİNÜZİTTEN KORUNMAK İÇİN BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Polenlerin çok uçuştuğu sabah 05.00 ile 10.00 saatleri arasında dış mekanlardan uzak durmaya özen gösterin. Evinizi bu saatlerde havalandırmaktan kaçının.

Evinizde mümkünse pencereleri açmayın, odayı gerekirse filtrelenmiş klimayla havalandırın.

Evinizde veya arabanızdaki polen filtrelerini düzenli olarak değiştirin.

Haberin Devamı

Tatil mekanı olarak dağ ve deniz kenarını tercih edin.

Polenleri çok tuttuğu için yatmadan önce saçlarınızı mutlaka yıkayın.

Otomobilde pencereleri açmak polenlerin içeri dolmasına sebep oluyor. Aracı klima ya da fan ile havalandırın.

Burnunuzu temiz deniz suyu ile günde 2-3 kez temizlemeyi ihmal etmeyin.

Dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi mutlaka değiştirin ve burun içini de temizleyecek şekilde duş alın.

Üstlerine polenler yapışacağı için kıyafetlerinizi dışarıda kurutmayın.

ALERJİK SİNÜZİTTEN KORUNMAK MÜMKÜN

Alerjik sinüzitte öncelikle polen gibi alerjenler ile temas etmemek, bunun mümkün olmadığı durumlarda minimum düzeye indirmek son derece önemli. Polenlerden korunmanın dışında hekimin önerisi doğrultusunda dönemsel olarak başvurulan anti alerjik ilaçlar, uygun burun spreyleri ve bazen kortikosteroidli ilaçlarla bu dönemi sorunsuz atlatmak mümkün olabiliyor.

Bu tedavilerle klinik bulgular düzelmiyorsa cerrahi girişim de planlanabilir.  Oldukça başarılı sonuçlar alındığı için günümüzde endoskopik sinüs cerrahisi tercih ediliyor. Cerrahi tedavide amaç sinüslerin örtüsünü mümkün olduğunca koruyarak doğal kanalları açmak.  Bu sayede sinüs drenajı sağlanarak şişmiş olan örtü doğal haline dönüşüyor ve hastanın yakınmaları büyük oranda ortadan kalkıyor.  Aşı tedavisi de alerjen maddeye duyarsızlaştırma amacıyla yapılıyor. Aşı yıllar içinde etkili oluyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!