Güncelleme Tarihi:
Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek, kulak ameliyatlarında yeni kullanılmaya başlanan endoskopik kulak cerrahisi hakkında merak edilenleri anlattı.
ENDOSKOPİK KULAK AMELİYATININ KLASİK CERRAHİ UYGULAMADAN FARKI NEDİR?
Kulak ameliyatlarında bugüne kadar yapılan klasik cerrahi uygulama mikroskoplarla yapılmaktaydı. Klasik yöntemde yapılacak ameliyatın şekline göre kulak önünden ya da arkasından bir kesi yapılmaktadır. Bunun içinde hastanın kulak çevresindeki saçlarının tıraş edilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında ise kesi yerlerinin dikilerek kapatılması ve bu bölgede sorun yaşanmaması için kulağı kapatacak şekilde baş çevresine büyük sargılar yapılması gerekir. Endoskopik yöntemle yapılan kulak ameliyatlarında ise ameliyat tamamen dış kulak yolundan endoskoplarla girilerek yapılmaktadır. Böylelikle kulak çevresine kesi yapılmasına, saçların tıraş edilmesine, deriye dikiş atılmasına ve ameliyat sonrası sargı yapılmasına gerek kalmamaktadır.
ENDOSKOPİK UYGULAMANIN AVANTAJLARI:
Endoskopik kulak ameliyatı yöntemi hasta konforu açısından çok önemli avantajlar sağlaması yanında, ameliyatın teknik uygulamasında da çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Endoskopik yapılan ameliyatlarda cerrahi sahanın görüntüsü büyük bir ekrana yansıtılmakta ve cerrah bu görüntü eşliğinde ameliyatı yapmaktadır.
Böylelikle çok daha büyük bir görüntüleme ile dokular daha detaylı incelenmekte ve hastalıklı dokularla sağlıklı dokular daha kolay ayırt edilebilmektedir. Endoskopların diğer bir önemli avantajı ise farklı açılarda endoskopların kullanılmasıyla, mikroskopla ulaşılması zor bölgelere kolaylıkla ulaşılmasına olanak sağlamasıdır. Örneğin kemikçiklerin arkasında yerleşmiş bir hastalığa endoskoplar sayesinde kemikçiklere zarar vermeden ulaşmak mümkün olmaktadır. Endoskopik cerrahide ameliyat süresi de klasik ameliyata göre kısalmakta ve ameliyat sonrası iyileşme süresi de daha hızlı olmaktadır.
Kulak zarındaki deliklerin onarılması, kulak kemikçiklerindeki hasarların onarılması, kulak kemikçiklerindeki kireçlenmenin onarılması, orta kulaktaki enfeksiyonların cerrahi olarak temizlenmesi endoskopik yöntemin en sık kullanıldığı alanlardır. Bunların yanında kolesteatom ameliyatlarında ve iç kulak tümörleri ameliyatlarında da endoskopların mikroskoplarla birlikte kombine kullanılması cerraha bir çok kolaylıklar sağlamaktadır. Endoskopik kulak ameliyatları sağladığı kolaylıklar nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır.
doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.