endemik bitki haberleri sayfasında endemik bitki hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1465 endemik bitki haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Başkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayAntalya'nın her yıl milyonlarca turist ağırlayan 5 antik kentin 5 antik bitkisi, 'Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler Endemik Çiçekler' adlı proje kapsamında koruma altına alındı. Phaselis'te yetişen burçak, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, dünyada yayılış gösterdiği tek alanlarda tanıtım tabelalarıyla ziyaretçilere anlatılacak.
#AntalyaAntalya'nın her yıl milyonlarca turist ağırlayan 5 antik kentin 5 antik bitkisi, 'Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler Endemik Çiçekler' adlı proje kapsamında koruma altına alındı. Phaselis'te yetişen burçak, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, dünyada yayılış gösterdiği tek alanlarda tanıtım tabelalarıyla ziyaretçilere anlatılacak.
#Endemik BitkiKaraman'da 24 yıl önce 'Karaman Kayagülü' olarak literatüre giren, sınırlı ve kıraç bölgede bulunabilen endemik bitkinin yeni popülasyonu, Başyayla ilçesi Büyükkarapınar köyü dağlık bölgesinde tespit edildi. 1700 rakımlı bölgede bulunan yeni türün koruma altına alınması için çalışmalar başlatıldı. 'Karaman Kayagülü'nü koparan veya zarar verene ise 80 bin 465 lira ceza uygulanacak.
#Karaman KayagülüLalenin atası olarak bilinen Türk lalesi, genetik çeşitliliği ve endemik yapısıyla korunması gereken türler arasında yer alıyor. Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Projeler Sorumlusu Pınar Kınıklı, “Bu türü dışarıdan almak yerine kendi kaynaklarımızı değerlendirerek park ve bahçelerimizde kullanabiliriz” dedi.
#ALMANYAHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#ArdahanHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#ArdahanAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#KemerAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#ANTALYAİklim krizinin uzayda da sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı. Biliminsanları okyanusta binlerce yeni mikrop türü keşfetti. Antalya’da yeni bir endemik bitki bulundu.Avustralya’daki bir okulda 200 milyon yıllık dinozor ayak izleri gün yüzüne çıktı. Mut’taki kelebeklerinse artık bir festivali var.
#İklim KriziBir süredir çok merak ediyordum ama bir türlü fırsat bulup gidememiştim. Şef Ömür Akkor’un Ataköy’deki mekânı Havuş’tan bahsediyorum. Nihayet geçen günlerde uğradım, üstelik şanslıydım çünkü Ömür Şef’in ramazan pideli, Kilis turşulu iftar sofrasına oturdum. Havuş gerçekten de anlatıldığı kadar varmış.
#Melis YılmazBaşkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DaySonbahar havasının keyfini sürmek, doğada vakit geçirmek için ideal zamanlardayız. Parklar, ormanlar koşmak, yürüyüş ve piknik yapmak, bisiklet sürmek isteyenleri bekliyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden mevsimin en güzel günlerini değerlendirebileceğimiz alanları derledik.
#DoğaTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüCoğrafi işaret tescilli Maraş Dondurması’nın sürdürülebilirliği, salep nedeniyle riske girdi. Salep tarımında sorun yaşadıklarını belirten Mado’nun patronu Mehmet Kanbur, “Maraş Dondurması salep ve keçi sütü olmadan olmaz. Mevcut üretim yeterli değil ve azalıyor. Köylü üretime başlarsa ben 10 yıl alım garantisi veriyorum” çağrısı yaptı. Kentteki diğer üreticiler de ‘Dondurmamız tehlikede’ mesajı verdi.
#Maraş DondurmasıİZMİR’in Karaburun ilçesindeki sinema ve dizi oyuncuları Aras Bulut İynemli, Erkan Kolçak Köstendil ve Necip Memili’ye ait tiny house’lar Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın talimatıyla kaldırıldı.
#Aras Bulut İynemliTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıDünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Ülkemiz bir peynir diyarı olmasına rağmen yıllardır yarışmalarda hak ettiği yeri alamıyordu. Peki bu sefer neleri doğru yaptık? Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım’ı başarıya götüren faktörler neler? Kirli Hanım nasıl bir peynir? Hem bu peyniri hem de başarıya giden yolu mercek altına aldık...
#GurmeKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#Rota