Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir. Peki emzirme ödeneğinin şartları nelerdir? Emzirme ödeneği 2019 yılında ne kadar?
#Emzirme ÖdeneğiYeni doğum yapan annelere devlet tarafından tanınan bir hak olan süt parası ya da diğer adıyla emzirme ödeneği 2021 yılında ne kadar merak ediliyor. Belirli şartları olan süt parasında çiftlere ek gelir sağlanması maddi olarak önemli bir katkıda bulunabiliyor. Peki süt parası 2021 ne kadar, nasıl alınır ve kimlere verilir? İşte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan süt parası (emzirme ödeneği) için gerekli bilgiler...
#Süt ParasıÇalışan kadınlara, özellikle de çalışan annelere sunulan birçok imkân bulunuyor. Ancak çoğu çalışan haklarını bilmiyor. Desteklerin başında da süt parası, iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı geliyor. Ayrıca çalışan anneler borçlanarak erken emeklilikten de yararlanabiliyor. İşte çalışan kadınlara sunular haklar.
#YAZARYeni çocuk sahibi olan çalışan anneler emzirme ödeneği ve analık hakları ile ilgili detayları merak ediyorlar. Analık sigortasının kapsamında bulunan anneler için belirlenen bir takım şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki Emzirme Ödeneği Kimlere Verilir ve şartları nedir? İşte SGK analık hakları ile ilgili tüm detaylı bilgiler
#Analık HakkıSosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen süt parası ödemeleri için süreç başladı. Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe veriliyor. Devletten süt parası almak isteyenler merakla araştırmalara başladı. Peki, bu ödenekten faydalanabilmek için şartlar neler? Kimler süt parası alabilecek? İşte, süt parası hakkında merak edilenler!
#Süt ParasıCumhuriyet tarihinin en kapsamlı ‘af’ kanunu olarak nitelendirilen tasarıya 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik de eklendi. Böylece ‘af’ tasarısı, torba yasa tasarısına dönüştü. Tasarı, eşi çalışmayan yaklaşık 200 bin sözleşmeli personele aylık 109 lira aile yardımı öngörüyor. KİT’lerde çalışan müdür, müdür yardımcısı, uzman, daire başkanı personele de 560 lira ek tazminat getiriyor. Sendikalı memurlara da Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa 45’er lira toplu görüşme ikramiyesi verilecek.
1965 yılında kanunlaşan ancak 1971 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Yasası değişiyor. Hükümetin hazırladığı 23 maddelik yasa tasarısının ana başlıklarını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı açıkladı. Yeni düzenlemeler içerisinde sendikalı memurlara yılda 4 defa verilecek olan toplu görüşme ikramiyesi dikkat çekiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Kadınlar ile gençlere ait SSK priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak işsizlik sigortası fonundan karşılanacağını, GAP için Özelleştirme ile İşsizlik Sigortası Fonlarına aktarılan devlet payı nemasından, 2008-2012 yılları arasında kaynak sağlanacağını” bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kadınlar ile gen?lere ait SSK priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak işsizlik sigortası fonundan karşılanacağını, GAP i?in ?zelleştirme ile İşsizlik Sigortası Fonlarına aktarılan devlet payı nemasından, 2008-2012 yılları arasında kaynak sağlanacağını" bildirdi.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı tarihe gömerek bu kurumları tek çatı altında toplayan, 18 yaşından küçükleri sağlık sigortası kapsamına alarak günlük hayatımızı tamamen değiştirecek. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP’nin muhalefet olarak meclisi terk etmesiyle kısa sürede görüşülerek Meclis Genel Kurul’unda kabul edilen yasa, 6 bölüm ve 122 maddeden oluşuyor.