’Sosyal güvenlik’te yeni hayata CHP’siz merhaba

Güncelleme Tarihi:

’Sosyal güvenlik’te yeni hayata CHP’siz merhaba
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 00:00

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı tarihe gömerek bu kurumları tek çatı altında toplayan, 18 yaşından küçükleri sağlık sigortası kapsamına alarak günlük hayatımızı tamamen değiştirecek. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP’nin muhalefet olarak meclisi terk etmesiyle kısa sürede görüşülerek Meclis Genel Kurul’unda kabul edilen yasa, 6 bölüm ve 122 maddeden oluşuyor.

SOSYAL Güvenlik Reformu’nun, 72 milyon nüfusun tamamının olduğu kadar, yeni doğacak çocukların ve torunların çalışma ve emeklilik koşullarını düzenleyen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" tasarısı dün Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 122 maddelik tasarı, "Temel yasa" kapsamına alındığı için CHP, Genel Kurul çalışmalarını boykot eti.

Tasarı "Temel Yasa" kapsamında 6 ana bölüm halinde ele alındı ve her bölüm bir madde gibi görüşüldüğü için "Jet hızıyla" kabul edildi. Tasarının kabulü üzerine bir teşekkür konuşması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeyi Avrupa parlamentolarındaki gibi ileride düzenleyeceklerini bildirdi. Yasa özetle kapsamında şunları bulunduruyor:

Emzirme yardımı, evlenme ve cenaze ödeneği artırılıyor

Adına prim ödensin yada ödenmesin 18 yaşında küçükler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.

Yükseköğretim görmüş ve 25 yaşını doldurmuş kız çocukları kendisine bakmakla yükümlü kişinin sigortasından yararlanamayacak.

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren ilk defa sigortalı olan kadın 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmak ve en az 9 bin gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanacak.

Emeklilik yaşı 2036’dan itibaren kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2048’de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak.

Yeni düzenleme, "erken yaşlanma "yı da öngörüyor. Buna göre, 50 yaşını dolduran ve "erken yaşlanma " nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanması gereken yaşa ulaştığı tespit edilen kişiler, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde, yaşlılık aylığından yararlanacak.

Aylık bağlama oranı değişiyor.

Cumhurbaşkanı iken görevden ayrılanlara görevdeyken ödenen aylık ödeneğin yüzde 40’ı oranında yaşlılık aylığı bağlanacak.

Sigortalının işsizlik sigortası ödeneği ödeneği aldığı sürede malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi işsizlik fonundan karşılanacak.

Çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacak.
SSK ve Bağ-Kur’lu Belediye Başkanıları emekli olduklarında Emekli Sandığından emekli olan emsalleri gibi temsil ve makam tazminatı alacak.

Çocuğu olmayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadının 2 kez tüp bebek tedavi masrafı devletce karşılanacak.

Boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocuklara bağ3lanmış gelir ve aylıklar kesilecek.

Babalara emzirme yardımı yapılacak

SİGORTALI kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek. Sigorta kapsamındakilere iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde şu yardımlar sağlanacak:

İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Bu nedenlerle ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek. Eş ve çocuklara evlenme yardımı verilecek. Hastalık, analık hallerinde, geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek.

Milletvekillerinin sorununu sonra çözeriz

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeyi ileride yapacaklarını açıkladı. Başesgioğlu, TBMM Genel Kurulu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı’nın kabul edilerek yasalaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Başesgioğlu, yasanın 2007 yılında yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Önümüzde 8 ay var. Bu sürede yasaya katkı yapacak olan herkese bakanlığımın kapısı sonuna kadar açıktır" dedi. Yasanın yürürlüğe girmesinden önce Ekonomik ve Sosyal Konsey’de de ele alınmasını istediklerini belirten Başesgioğlu, bazı meslek mensuplarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeyi ise ileri bir tarihe bıraktıklarını söyledi.

TC kimlik numarası sorulacak

Sigortalıların tescili ve diğer işlemlerinde, sigorta sicil numarası olarak TC kimlik numarası kullanılacak. Yeni yasa yürürlüğe girmeden, mevcut yasaya göre işe başlayanların emekli olma koşullarında bir değişiklik olmayacak. Aylık bağlama oranları kademeli düşeceği için, yeni sisteme göre çalıştıkları sürenin artışıyla doğru orantılı olarak, alacakları emekli aylıkları düşecek. Daha önce, "Aylıklar düşmeyecek" diyen Başesgioğlu, tasarının yasalaşma aşamasında aylıkların düşeceğini itiraf etti.

Maden işçisine 180 polise 90 gün prim

SİGORTALILARIN görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlenen fiili prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek. Madende çalışanlar için bu süre 180 gün, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma; fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı vb. işçiler ile infaz koruma memurları için 90 gün olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!