Dünyanın neresinde olursa olsun buluş yapan insanların ismi her zaman nesilden nesle aktarılmıştır. Çünkü buluş yapmak bilime önemli bir katkı olmasının yanında insanlara avantajda sağlamaktadır. Her yeni buluş insanlığın artısı olmaktadır. Empedokles neyi buldu ya da icat etti? Empedokles buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#SözlükSaf şiirin ne olduğu konusunda nice şairin dönüp baktığı bir isim olan Paul Valery’nin sıradışı bir eseriyle baş başayız. ‘Sabit Fikir’ bir diyalog olduğu kadar iç monolog, bir deneme olduğu kadar oyun hatta sanat ve düşünce eleştirisi diye de okunabilir.
#Paul ValerySekiz yıl aradan sonra gelen yeni romanı ‘Empedokles’in Dostları’nda teknolojik imkânların tümden kesildiği bir dünyada rotasını bulmaya ve neler olup bittiğini anlamaya çalışan insanlığı kahramanları üzerinden anlatan Amin Maalouf, “Bu yeni roman için yıkımın eşiğine gelen insanlığımıza yeni bir yaşam, yeni bir başlangıç şansı sunulan bir tür kıssa denebilir. Kusurlarımızın tam olarak farkına varırsak ve davranışlarımızı buna göre değiştirmeye karar verirsek, dünyamızın hâlâ ‘onarılabileceğine’ inanıyorum. Kimlik anlayışımızı, teknolojiye yaklaşımımızı kökten değiştirmeli ve yepyeni bir insan kaderi anlayışı benimsemeliyiz. Son romanım şu anki ruh halimi, endişelerimi ve kalan umutlarımı açıkça yansıtıyor” diyor.
#Empedokles’İn DostlarıYazar Amin Maalouf, Yapı Kredi Kültür Sanat'ın çevrim içi düzenlediği söyleşiye konuk oldu. Maalouf, konuşmasında "Yazdıklarım da dünyada gördüklerimi aktarma şeklim. Bazen geçmiş, bazen uzak geçmiş hakkında oluyor. Bazen de gelecekte ne gördüğüm, hayal ettiklerim hakkında oluyor. Bazen denemelerle dünyanın nasıl ve ne durumda olduğunu, işlerin nasıl yürüyüp yürümediğini açıklamaya çalışıyorum. Yani tüm hayatımı bunu yapmaya adadım. Özetle ben buyum" ifadelerini kullandı.
#Amin MaaloufBu hafta ekranlar usta isimlerin yeni filmleriyle parlıyor. Justin Timberlake ve Juno Temple’ı üç yıl sonra yeniden buluşturan drama “Palmer”, Denzel Washington, Rami Malek ve Jared Leto’lu polisiye gerilim “The Little Things” ve Carey Mulligan, Ralph Fiennes ile Lily James’in başrollerinde olduğu roman uyarlaması “The Dig”, haftanın en merak uyandıran yapımları. Hafta sonunu tiyatro ile geçirmek isteyenlere Onur Ünsal’ın tek kişilik oyunu “Babamı Kim Öldürdü”yü öneririz. Avanzade Mehmed Süleyman’ın Osmanlı ve İstanbul mutfağından sıradışı tarifleri buluşturan kitabı “Aile Aşçısı”, gastronomi tutkunlarının arşivine girmeyi bekliyor.
#DiziYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Materyalizm, varlığı ''madde'' ile tanımlayan ve tek gerçekliğin somut veriler olduğunu savunan felsefi bir disiplindir. İdealizmin karşıtı olan bu felsefi akım, soyut ve metafizik olguların tamamını reddeder. Materyalizm nedir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Materyalizm Nedir?Lokman Hekim, tıp alanında hekimliğin atası olarak biliniyor. Kur'an-ı Kerim'de aynı isimli surede iki kez adı geçen ve rivayetlere göre bir yandan hastaları tedavi ederken bir yandan da hikmetli sözleri ile nefisleri iyileştiriyordu. Peki, Lokman Hekim kimdir?
#Lokman Hekim Kimdir?Bakanlığın lise kimya taslak müfredatında çevre bilinci yeni bir ünite olarak yerini aldı. Bu derste de batı kadar doğu dünyasının önde gelen bilim insanlarına yer verilmesi öngörülüyor. Bu amaçla Empedokles, Aristo, Cabir bin Hayyan, Ebubekir el-Razi, İbn-i Sina, Robert Boyle gibi bilim insanlarının çalışmaları da ele alınacak.
#MEBİktisatçı Prof. Dr. Oya Aytemiz Seymen kültür turizmi odaklı, meraklı bir gezgin. Uzmanlık alanında yayımlanmış üç kitabın yanı sıra gezi anılarından oluşan “Bir Yolculuklar Kitabı”nın yazarı. Geçen yıl eşi ve oğluyla İtalya’nın Sicilya adasına gitti. “Az çiğnenmiş yolları, kasabaları” keşfetti. Prof. Dr. Seymen, tarih boyunca Etna Yanardağı’nın gazabına uğrayan adayı anlatırken “Küllerinden yeniden doğmak tanımı Sicilya’ya çok uyuyor” diyor.