Ev sahiplerinin ödeyeceği vergiye esas olacak metrekare birim değerlerine itiraz süresi bugün dolacak. Dava açılmazsa yeni değerler kesinlik kazanacak.Emlak vergisinde belirleyici olan metrekare birim değerine itiraz süresi bugün doluyor.
#Emlak VergisiKONUT sektöründe sorunların olduğu malum. Buna bir de, kimi yerlerde emlak vergisindeki ölçüsüz artışlar eklendi. Her 4 yılda bir olduğu gibi, içinde merkezi hükümetten 3 üye, yerel yönetimden 2 üye ile çoğunluğu oluşturan takdir komisyonları, emlak rayiç değerlerini artırdı. Birçok yerleşim yerinde itirazlar yükseldi.
#Emlak VergisiKonut kira artışına 1 yıl süreyle yüzde 25 zam sınırı gelirken, işyerleri kapsam dışında tutuldu. İşte bu noktada apartman dairelerini işyeri olarak kullananlar ya da home ofis kiralayanlarla mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklar başladı. Tapuda konut olarak görülen ancak işyeri olarak kullanılan yerlerde kira artışları nasıl yapılacak, tüm yönleriyle ele alıyoruz.
#KonutKira sözleşmeleri, kiracı ve mal sahibi arasında yapılan basit bir sözleşme gibi gözükse de dikkat edilmediğinde her iki taraf için sorun çıkarabiliyor. Özellikle son zamanlarda ev sahipleri, kiracılara kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalattırıyor. Fakat bu durum pek çok mağduriyete neden oluyor. Peki kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KiraMilyonlarca mükellef emlak vergisindeki artış karşısında şaşkın. Emlak vergisi her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl da 2022-2025 için söz konusu değerler belirlendi ve muhtarlıklara asıldı. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı. Eğer bir değişiklik olmazsa 4 yıl boyunca bu değerler üzerinden vergi ödenecek. Rayiç bedele her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi belirlenecek.
#GazetehaberleriBeş-on yıl öncesine kadar herkesin bir şekilde muhtarlığa yolu düşerdi. İkametgâh belgesi, mahalle muhtarından alınırdı, nüfus kayıt örneği de muhtarlıklardan çıkartılabiliyordu. Şimdi bu belgeler ya nüfus müdürlüklerinden ya da daha kolayı e-devletten alınabiliyor. Dolayısıyla vatandaşların muhtarlıklara başvuru sayısı, o dönemlere göre ciddi oranda düştü.
#YazarSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMİki ay olmadı yasa çıkalı, 7 Aralıkta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı... Mürekkebi kurumadan tartışılmaya başlandı... Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden (TKGM) mülk sahiplerine hızlıca değer tespit evrakları da gönderildi. Tepkilerin ardından, Cumhurbaşkanlığınca yasanın yeniden değerlendirileceği açıklandı.
#YAZAR“Evet, tapuda ‘konut’ görünüyor ama yıllardır ‘iş yeri’ olarak kiraya veriyorum mülkümü... Şimdi bu mülküm için ‘değerli konut vergisi’ tebligatı geldi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden (TKGM). İş yerlerinden ‘değerli konut vergisi’ alınmadığına göre benden neden ‘konut vergisi’ isteniyor?”
#TapuOcakta TBMM gündemine getirilmesi beklenen taslağa göre tapu ve imarda önemli değişiklikler yapılacak. Mera, yaylak, kışlak ve otlaklarda yapılaşmanın önü kapatılırken, rant vergisinin nasıl paylaşılacağı da revize edilecek. Taslağa göre deprem bölgelerindeki binalarda gerekli olması durumunda kat sınırlaması getirilebilecek.
#GazetehaberleriEmlak vergisi ikinci taksitinin ödemesinde son günlere girildi. Konuk sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde ödeme gününü kaçıranlar yüzde 2 oranında gecikme zammı ödemek zorunda kalacak. Cezalı duruma düşmemek isteyen mükellefler, son ödeme tarihini merak ediyor. Peki, emlak vergisi ödemeleri ne zaman bitiyor? Emlak vergisi taksidi nasıl ve nereden ödenir? İşte, merak edilen bilgiler.
#Emlak Vergisi Ödemeleri Ne Zaman BitiyorEmlak vergisi ödemelerinin 2. taksidi için son ödeme tarihi yaklaşırken, ödemeler hakkındaki detaylar merak konusu oldu. Belediyelere ödenen 2019 yılı emlak vergisi ödemeleri, her sene mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksitlendirme ise kasım ayında yapılıyor. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi 2. ödeme son tarih ne zaman? İşte, o konu hakkında merak edilen bilgiler.
#Emlak Vergisi Ödemesi Nasıl YapılırYeni vergi paketi mecliste komisyondan geçti, genel kurulda görüşülmeye devam ediliyor… Paketin içindeki yeni vergilerden birisi de ‘değerli konut vergisi’. Emlak vergisi ödemekle mükellef olan konut sahipleri, eğer taşınmazlarının değeri 5 milyon lirayı da geçiyorsa, değerli konut vergisini de ilaveten ödeyecekler.
#YazarVergi reformu paketi çalışmaları sürüyor. Edinilen bilgiye göre pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulması planlanıyor. Konutların değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilecek.
#GazetehaberleriCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yoksul ailelerin hesabına ayda bin lira yatıracağız, kadın gidecek aylığını çekecek. Tıpkı memur, işçi ve emekli gibi. Şu an biz 5 belediyemizde bunu yapıyoruz. Aylık 600'er lira yatıyor hesaplarına kadınlarımız, kimse bilmiyor onların yoksul olduğunu. Gidip kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar." ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, "Değişime ve dönüşüme ihtiyaç var. Bu treni Türkiye’nin kaçırmaya hakkı yoktur. Üretim ekonomisi kuracağız.” ifadelerini kullandı.
#CHPYurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMM