Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur. Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. Pulmoner emboli, beyin embolisi, retinal embolisi, hava embolisi ve yağ embolisi gibi çeşitleri vardır. Peki, yağ embolisi nedir?
#Yağ EmbolisiMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#KoronavirüsAlmanya, koronavirüs salgınına karşı her kentte kurulan aşı merkezleri üzerinden devam eden aşılama işlemlerini, nisan ayından itibaren doktor muayenehanelerinde de uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Eyalet başbakanlarıyla video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, Paskalya tatilinin ardından ülke genelinde aile hekimlerinde de aşı yapılacağını açıkladı.
#AlmanyaSeni her gün sırayla birimiz görmeye geldik. Annem, abim, ablam, ben… Belinden alınan omurilik sıvısından testler yapılmaya başlandı. İlk etapta düşünülen ‘herpes ensefaliti’ için antibiyotik tedavisine başlandı. Sonra test sonucu negatif çıkınca (yani sebebi herpes virüsü çıkmayınca), kortizon tedavisine de başlandı. 5 gün sonra beynindeki enfeksiyon arttığı için kortizon tedavisi kesilip ilik tedavisine (IVIG) başlandı.
#HastalıkMüge ERIŞIK soruyor: Dört yaşında kreş çağında bir kızım var. Kreşlerin 15 Haziran itibariyle açılacağı açıklandı. Okullar dahi açılamazken, sosyal mesafe erişkinler arasında zor sağlanırken günde 3 öğün yemek yiyip birlikte uyuyan, oyun çağındaki çocuklar arasında bu nasıl sağlanacak? Kreşler açılmalı mıdır ya da nasıl açılmalıdır?
#GazetehaberleriBir sandalyeye, koltuğa ya da kanepenin köşesine ilişip birkaç dakika oturmak, azıcık dinlenip nefes almak muhakkak ki güzel bir şey. Ne var ki oturmanın da fazlası tıpkı yiyip içmenin fazlası gibi bedene iyi gelmiyor. Uzun süre oturan bedenlerde zamanla bazı sorunlar başlıyor. Ve ne yazık ki o sorunların mühim bir kısmı hayatı tehdit edebilen ciddi hastalıklara da dönüşebiliyor. Kısacası hayatın her alanında olduğu gibi oturmakta da işi abartmamak, ifrattan kaçınıp makulü tercih etmek ve biraz tedbirli olmak gerekiyor. “Peki, neden?” diyorsanız buyurun...
#Osman Müftüoğlu