Karadeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#Rize YaylalarıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#RizeKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#TatlıYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaREYHAN Pastanesi, İzmir’de 1965’ten günümüze sürdürdüğü kaliteli hizmet anlayışı ve misafirlerinin takdiriyle sektörünün önemli aktörlerinden oldu. Marka; alışılan serinleten lezzetleri, dondurmaları, rokoko, sükse, elevit, isina, makadon, polovak gibi dondurmalı lezzetlerinin yanında özel limonatası ve sahip olduğu geniş ürün yelpazesini butik işletmecilik anlayışıyla harmanlayıp konuklarını sıcak yaz günlerinde de keyifle ağırlıyor.
#İzmirYaz tatili dendi mi akla hemen deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Ama hem pandemi hem de müsilaj insanları doğanın içinde tatile yönlendirmiş durumda… Biz de uzmanlara bu yıl kamp atılacak, bungalov ya da butik otellerde hatta Tiny House’larda da konaklama yapılabilecek yaylaları sorduk. 5 bölge ve 14 şehirden harika 22 yaylayı hurriyet.com.tr’ye anlattılar…
#YaylalarKar, büyük şehirde zorluk, doğadaysa tadına doyulmaz bir güzellik. Jürimize istersek parkurunuzu günübirlik planlayabileceğimiz, istersek konaklayıp kar keyfini kısa bir kaçamakla taçlandırabileceğimiz yerleri sorduk. O etkileyici beyaz örtüye özlemimizi giderecek 10 rotayı sıraladık.
#BoluYazın çılgın kalabalıklarla dolup taşan yerler artık sessiz sakin... Hava da artık değişti, daha yumuşak ışık, sararan yapraklar, sessizlik, huzur ve elbette ki mevsimle birlikte gelen romantizm... Peki tam da bu zamanda sevdiğinizle kolay kolay unutulmayacak bir tatil yapmak için nerelere gitmeli? İşte önerilerimiz...
#SeyahatDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıKaradeniz’in hırçın dalgalarıyla buluşan, çay ve fındık denince akla ilk gelen şehrimiz Rize; doğal güzellikleri ile de herkesi kendine hayran bırakıyor. Yaz aylarında yaylaya çıkılan, kış aylarında ise kar manzaralı kahvaltılara gidilen Rize; gidenlerin damağında, gitmeyenlerin ise aklında kalıyor. Peki, Rize’nin ilçeleri neler ve hangi bölgede? İşte Rize hakkında tüm merak ettikleriniz ve sizin için derlediğimiz Rize gezi rehberi.
#Rize İlçeleriYaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda binbir çeşit çiçek açar. Engebeli ve dik arazide kıvrılarak uzayan yollarda bulutların üzerine doğru yolculuğunuz sırasında size eşlik eden civanperçemi, kurtpençesi, tavşancılotu, yumak çiçekli çançiçeği, ala körigen, ahududu… Şehirlerin karışık ve gri hayatından uzaklaşıp Kaçkar Dağları silsilesinde yol alırken görebileceğiniz en çiçekli yaylaları derledik.
#Karadeniz YaylalarıKaradeniz Bölgesi'ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, huzur, sessizlik ve yeşil doğayı arayanların yeni adresi Elevit Yaylası oluyor. Kaçkar Dağları'nın eteklerinde deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki yayla, yeşil doğası, endemik bitki örtüsü ve faunasıyla, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor.
#SeyahatKaradeniz Bölgesi’ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, huzur, sessizlik ve yeşil doğayı arayanların yeni adresi Elevit Yaylası oluyor. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki yayla, yeşil doğası, endemik bitki örtüsü ve faunasıyla, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Elevit Yaylası, doğal güzelliğiyle bilinen Ayder Yaylası'na rakip oldu
#Elevit YaylasıBaharda memleketin her yerinde mevsim dönüşümünü izlemek insana keyif verir. Ancak yeşilin elli tonu memleketi Karadeniz’de, daha da içerilere girip özellikle Fırtına Deresi’nden Kaçkarlar’a uzanan hat üzerinde dolandığınızda, bahar sarhoşluğu sizi sarabilir. Çamlıhemşin’in yüksek dağ kesimlerinde bahar mevsiminin gelişi, mayıs sonu ile haziran ortalarıdır.
#KaradenizÇamlıhemşin'de geçirdiğim dört gün boyunca geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak bir rehber oluşturmayı başardım. Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ciddi bir değeri. Gezdikçe, keşfettikçe, gördükçe ülke sevginizi artırır ve doğaya âşık olmanızı sağlar. Bu mükemmel coğrafyayı sizler de görün diye deli dolu bir rehber hazırladım. Hadi beraber bakalım...
#RizeYayla dersin akla önce Pokut gelir, Ayder gelir. Bal dersin aklına Anzer gelir. Fırtına Deresi’nin gürüldeyişini nerede duysan için gider; aklına yine o gelir. En çok demli bir çay içtiğinde adını anasın gelir. Tabii ki Rize’den bahsediyorum. Yeşilin yuvasından, Karadeniz’in anlatılmaz yaşanır şehri Rize’den… Madem anlatılmaz, neden yazdın o zaman derseniz; yolunuz düştüğünde size rehber olacak 10 adımı yazdım. Sizin için Rize vakti geldiğinde, bilmeniz gerekenler listesi hazır olsun.
#Karadeniz