Kimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapJessie Chaffee imzalı ‘Hayaller İçindeki Floransa’nın kahramanı Hannah, bedeniyle ve kimliğiyle olan savaşını kazanmak için Boston’dan Floransa’ya geliyor. Yeme bozukluğundan mustarip Hannah, kendine çıkış yolu ararken siz de kendinizi onun en iyi arkadaşı gibi hissediyorsunuz. Labirentin kapısı aslında tam da karşınızda...
#Jessie Chaffe1 Temmuz’da Zorlu PSM’de konser verecek olan Danimarkalı müzisyen Agnes Obel’e İstanbul seyahatinde 16 aylık kızı eşlik edecek. Obel “Kızım dünyaya geldikten sonra yaşadığım kaygılar girdabı beni biraz şaşırttı. Olumlu yönüyse bu kaygıların derin bir aşkla bağlantılı olması” diyor.
#Agnes ObelKolombiyalı yazar Pilar Quintana’nın bol ödüllü kısa romanı ‘Köpek’in İngilizceye ‘The Bitch’ (Kaltak) adıyla çevrilmesi boşuna değil. Nitekim bu hikâyedeki dişi köpek, bir noktadan sonra ‘kaltak’ damgasını da yiyor. Annelik üzerinden insanın karanlık bölgelerinde dolaşan çarpıcı bir roman.
#KöpekOyuncu Maggie Gyllenhaal, İtalyan yazar Elena Ferrante’nin aynı adlı romanından uyarladığı “The Lost Daughter” filminde ilk yönetmenlik ve senaristlik deneyimini yaşadı. Bu yapım ona Venedik Uluslararası Film Festivali’nde ‘en iyi senaryo’ ödülünü getirdi. 31 Aralık’ta dijital platformda seyirciyle buluşacak filmde başrolleri ise Dakota Johnson ve Olivia Colman üstlendi. Maggie Gyllenhaal ve Dakota Johnson ile “The Lost Daughter”ı konuştuk.
#Dakota JohnsonOyuncu Maggie Gyllenhaal, İtalyan yazar Elena Ferrante’nin aynı adlı romanından uyarladığı “The Lost Daughter” filminde ilk yönetmenlik ve senaristlik deneyimini yaşadı. Bu yapım ona Venedik Uluslararası Film Festivali’nde ‘en iyi senaryo’ ödülünü getirdi. 31 Aralık’ta dijital platformda seyirciyle buluşacak filmde başrolleri ise Dakota Johnson ve Olivia Colman üstlendi. Maggie Gyllenhaal ve Dakota Johnson ile “The Lost Daughter”ı konuştuk.
#Dakota Johnson‘Örümcek-Adam’ın sinemadaki üçüncü serisinin son filmi ‘Eve Dönüş Yok’ta devreye ‘Doktor Strange’ de giriyor ve yaptığı büyü sonucu eski düşmanlar ‘Yeşil Cin’, ‘Doktor Ahtapot’, ‘Kumadam’, ‘Kertenkele’ ve ‘Electro’ geri dönüyor. Öykü, Peter Parker’ın kötüleri eski hallerine, yani iyi oldukları kişiliklerine döndürme çabasının altını çizerek bir tür ahlak ve hayat dersine soyunuyor.
#Örümcek-AdamOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıTürkiye’de ‘Bağlar’ romanıyla tanınan Domenico Starnone, ‘Şaka’da bir dede ve torununun birlikte geçirdikleri birkaç günü anlatıyor. Yaşlılık, gençlik, hırs, yaratıcılık, köklerinizden kaçma, köklerinize dönme ve insanın içindeki farklı benlikler hakkında sıcak bir hikâye...
#Domenico StarnonePandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANTüm dünyadan milyonlarca okurun nefesini tutarak beklediği yeni Elena Ferrante romanı ‘Yetişkinlerin Yalan Hayatı’ nihayet elimizde. Kendisi kimliğini gizli tutsa da etrafını saran tutkulu okur halesi son derece görünür olan Ferrante, bu kez Napoli’nin üst sınıfından bir genç kızla tanıştırıyor bizi. 12 yaşındaki Giovanna’nın ergenlikten yetişkinliğe geçiş sürecindeki hikâyesini onun ağzından dinlerken yine bir kadının kalbine, beynine giden damarlarda dolaşıyoruz.
#Elena FerranteGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan MungunZaferlerin, zedelenmiş güzelliklerin şehri Napoli son 10 yılda turist sayısını ikiye katladı, cinayet oranı yüzde 44 azaldı, sokaklardaki çöpler eskisi kadar sorun olmuyor... Elena Ferrante’nin napoliten romanları, film ve TV uyarlamaları Capri, Ischia ve Amalfi’nin yanı başındaki şehre ilgiyi artıradursun sanat, kültür ortamı, restoranları, barları canlılığını koruyor. Ve Vezüv Yanardağı eskisi gibi gürlüyor.
#NapoliRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZ