Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde ülkeye getirdiği mobil cihazlarının kullanım sürelerine ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek,"120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi, 180 güne uzatılacak. Düzenleme 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek" dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanıTürkiye'ye yurt dışından yolcu beraberinde getirilen, mobil iletişim şebekesinden hizmet alan elektronik cihazların kayıt altına alınmaları için başvuru süresi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla 120 günden 365 güne çıkarıldı.
#Yurt DışıIMEI Klonlanmış telefon kapanır mı sorusu, cep telefonlarının IMEI numarasının kopyalandığına dair BTK'dan mesaj alan kişilerin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. IMEI klonlanmış cep telefonlarının haberleşmeye kapatılacağını açıklayan BTK, cihazın gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılabileceğini vurguluyor.
#TelefonAkıllı telefon fiyatlarının yüksek olması ve yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonun kaydetme ücretinin 1500 liraya çıkması nedeniyle telefon teknik servisleri yasa dışı yöntemler bulmaya başladı.
#Cep TelefonuEkonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Varlık Barışı'nın süresi yıl sonuna kadar uzatılacak. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları Türkiye'ye getirilecek. Bu durumda yüzde 1 vergi uygulanacak. Merkez Bankasının yıllık karının yüzde 20'si ihtiyat akçesine aktarılmayacak. Merkez Bankası talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanacak. Bu taleplerin karşılanması için bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilecek.
#Gelir Vergisi KanunuAK Parti vekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan teklifle, varlık barışı süresi 6 ay uzuyor, yurtdışı çıkış harcı 15 liradan 50 liraya çıkarılıyor, Merkez Bankası ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması düzenleniyor. Teklifle bankacılara yönelik yeniden yapılandırmalar nedeniyle zimmet suçlaması yapılamayacağı öngörülüyor. Türkiye’de geliştirilip üretilen elektrikli araçlara ise destek geliyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Plana göre, 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İşsizlik oranının yüzde 9,9'a düşürülmesi, enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenen plana göre, söz konusu dönemde 4,3 milyon ilave istihdam yaratılacak. Planın vizyonu "Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye" olarak belirlendi.
#On Birinci Kalkınma PlanıIMEI kayıt ücretleri değişti. Akıllı telefonları daha ucuz diye yurt dışından satın almayı planlayan kullanıcıların bundan sonra iki kez düşünmesi gerekecek; zira yapılan zam neticesinde IMEI kayıt ücreti 618.65 TL'ye tırmandı. Peki IMEI kaydı nasıl yapılır?
#IMEI Kayıt ÜcretiANKARA’daki köşemizde, okurumuz Süleyman Oktay’ın ‘Cep telefonumu klonlamışlar!’ (11 Mart) başlıklı yazısında ‘klonlanmış telefonların tek numara ile eşleştirilmesi’ uygulamasına ilişkin şikâyeti üzerine Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’ndan ‘bilgilendirici’ bir açıklama geldi.
Kaçak ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş (klon) cep telefonlarının kayıt altına alınmasından sonra cep telefonu hırsızlığında, gasp ve kaçağın yüzde 35’lerden, yüzde 5’e düştüğü belirtildi. Kaçak ve çalıntı cep telefonlarının kullanılamaması bayilerdeki satışın da yüzde 20 oranında artmasını sağladı.
Telekomünikasyon Kurumu, kayıt altına alınamayan ve gri listede bulunan 593 bin 887 cep telefonun klonlanmış IMEI numarası taşıyanlar dışında kalanların büyük kısmının bloke edildiğini bildirdi. Telekomünikasyon Kurumu’ndan yapılan açıklamada, elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) kopyalanmış olduğu belirlenen yaklaşık 20 milyon cep telefon cihazının kayıt altına alınması ile ilgili sorgulama sürecinin 2005 sonunda bittiği hatırlatıldı.