Cepte kopya çok yayıldı, suç duyurusu ile ’dur’ diyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Cepte kopya çok yayıldı, suç duyurusu ile ’dur’ diyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 00:00

Yasa çıkmış olmasına karşın cep telefonlarını elektronik kimlik numaralarının alenen kopyalanmasının çok yayılması nedeniyle Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, "Bu cezalara rağmen yüzlerce kişi ve firma cürretkarca bu suçu işliyor. Bu nedenle suç duyurusunda bulunarak Telekomünikasyon Kurumu’nu, kolluk güçlerini ve savcılıkları göreve davet edeceğiz" dedi.

CEP telefonlarının elektronik kimlik numaralarının (IMEI) kopyalanmasında yasa çıkmasına karşın sorunlar sona ermiyor. Kayıtlı cep telefonu satıcıları, cezalara karşın onlarca kişi ve firmanın cep telefonlarının elektronik kimlik numaralarını cüretkar bir şekilde klonlamaları konusunda suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, cep telefonlarının kimlik numaralarının kopyalanmasının 1-5 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası gerektirdiğini hatırlatarak, "Bu cezalara rağmen yüzlerce kişi ve firma cürretkarca bu suçu işliyor. Bu nedenle suç duyurusunda bulunarak Telekomünikasyon Kurumu’nu, kolluk güçlerini ve savcılıkları göreve davet edeceğiz" dedi.

UYGULANMAZSA SUÇLAR ARTAR: Şu anda klonlamanın alenen devam ettiğini ve bu işle ilgilenen onlarca firma ve yüzlerce kişinin bulunduğunu aktaran Dursun, cep telefonu kimlik numarası kopyalanmasını cezalandıran yasanın çıktığını ancak bu konuda hiçbir takibat yapılmadığını, şu ana kadar da bu suçtan hüküm giymiş kimsenin bulunmadığını söyledi. Dursun, yasanın çıkması sonrasında cep telefonuyla ilgili suçların oranının yüzde 10’a düştüğünü dile getirerek, "Ama ilgili kurumlar harekete geçmezse, bu oranlarda artışla yüz yüzeyiz. Cep telefonu çalan gidip IMEI numarasını değiştiriyor ve kullanmaya devam ediyor. Bugün birçok yerde 10-10 YTL’ye klonlama yaptırılabiliyor. Bu insanlar dükkanlarına astıkları pankartlarla bu işi alenen yapıyorlar. Yasaya işlerlik kazandırmazsak sorunlar çözülmeyecek" diye konuştu.

VİTRİNLERİNE PANKART ASIYORLAR: Dursun, 5392 sayılı yasanın 25-a maddesinde yer alan "Kurum tarafından izin verilmedikçe işletmecilere tedarik edilen abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamaz, değiştirilemez, kopyalanarak çoğaltılamaz veya herhangi bir amaçla dağıtılamaz" şeklindeki hükümleri, kişi ya da firmaların cüretkarca delmeye devam ettiğini kaydetti. Dursun, klonlama faaliyetlerini alenen yapanların vitrinlerinde bile afiş ve pankartlarla bunu duyurduklarını vurguladı.

TEMİZ TOPLUM TEMİZ SEKTÖR: Bu tablodan hem tüketiciler, hem de kayıtlı ticaret yapan, istihdam yaratan, yatırım yapan binlerce sektör mensubunun ciddi şekilde zarar gördüğünü ifade eden Dursun, bu konuda ilgili tüm kurumlardan somut herhangi bir inceleme, soruşturma veya benzeri girişimin yapılmadığını kaydetti. Dursun, ’Temiz Toplum Temiz Sektör’ sloganı ile tüm kurumlarda el birliği içinde sektörü tüm olumsuzluklarından arındırarak, Türkiye’de topluma ve sektöre hakettiği katkıyı sağlamak istediklerini dile getirerek, "Telekomünikasyon Kurumu’nu, kolluk güçlerini, savcılıkları göreve davet ediyoruz ve bu konuda her türlü bilgi desteğini sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Klonlama nedir?

HER cep telefonunda özel olması gereken bir IMEI (Uluslararası Elektronik Kimlik Bilgisi) numarası bulunuyor. Ancak yasadışı şekilde özel numara birden çok telefona aynı anda veriliyor. İşte bu işleme ’kopyalama’ (klonlama) deniliyor. Yasadışı olan klonlama işlemi, basit bir bilgisayar programıyla gerçekleştiriliyor. Yasadışı şekilde, 10-20 YTL’ye telefonların elektornik kimlik numaralarını değiştiren insan ve firmalar bulunuyor.

Klonlama için ıskarta telefonlar kullanılıyor

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, klonlamanın ıskartaya çıkmış eski telefon numaralarının kullanılması yoluyla yapıldığını kaydederek, şu bilgileri verdi: "Kullanılmayan ve önceden ithal edilmiş cep telefonlarında elektronik kimlik numaraları kullanılıyor. Sisteme girildiğinde kullanılan modelden farklı cep telefonu modeli görülüyor. Bir diğer sorun ise, Telekomünikasyon Kurumu’nun sistemde aynı IMEI numaralı telefon gördüğünde hepsini kapatması. Gerçek cihaz sahipleri de bu uygulamadan zarar görüyor. Bu konuda çok sıkıntı yaşanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda süratle düzenleme yapmasını bekliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!