Cepte ’kayıt’ satışı yüzde 20 artırdı

Güncelleme Tarihi:

Cepte ’kayıt’ satışı yüzde 20 artırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2006 00:00

Kaçak ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş (klon) cep telefonlarının kayıt altına alınmasından sonra cep telefonu hırsızlığında, gasp ve kaçağın yüzde 35’lerden, yüzde 5’e düştüğü belirtildi. Kaçak ve çalıntı cep telefonlarının kullanılamaması bayilerdeki satışın da yüzde 20 oranında artmasını sağladı.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, kaçak ve çalıntı cep telefonlarının ’ayıplı mal’ sayılması yönünde Sanayi Bakanlığı’nın çıkardığı yasayla sektörde son derece başarılı bir noktaya gelindiğini belirterek, "Cep telefonu hırsızlığı gasp ve kaçağı yüzde 5’lere kadar geriledi. Çalınan cep telefonları kullanımdan men edilince artık bir hırsızlık materyali olmaktan çıktı" dedi.

BU KEZ DE IMEI KOPYALANIYOR: Cep telefonlarının kayıtdışına alınmasından sonra bu kez de (Uluslararası Mobil Cihaz Kimlik Numarası) IMEI numaralarının kopyalanması sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Dursun, "Bir kişinin cep telefonunun IMEI numarası kaçak getirilen 10 cihaza kopyalanıyor. Sistemde aynı cep telefonundan 11 tane görünüyor. Bazı kişiler cep telefonları kayıtlı olmasına karşın klonlu ve kayıtdışı tanısıyla karşılaşıyor. Sistemin hangi telefonun kopya, hangisinin gerçek olduğunu anlamasına imkan yok. Buna süratle çözüm getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

PERAKENDECİLER OLAYLAR YAŞIYOR: Dursun, IMEI numarasının kopyalanması durumunda tüketiciyle kendilerinin karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, "Telefonunu faturasıyla mağazadan alanlar ayıplı mal sayılmasına isyan ediyor. Bize geliyorlar ve perakendecilerde çok kötü olaylar yaşanıyor. Bana neden klonlu telefon sattın diyorlar ve değiştirilmesini istiyorlar. Bu nedenle yaralama ve bıçaklama olayları bile yaşanıyor. Gasp ve kaçak yaşanmıyor ama perakendeciler bu tarz olaylarla karşı karşıya kalıyor. IMEI numarasının kopyalanmasıyla satıcının bir ilgisi yok. Kayıtdışıyla ilgili düzenlemeler çok başarılı hepsinin arkasındayız. Ancak bu yaşadığımız sorunların da süratle çözüme kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Gerçek IMEI numaralı telefonlar kapatılmasın

MURAT Dursun, teknik olarak mümkünse bir an önce gerçek (Uluslararası Mobil Cihaz Kimlik Numarası) IMEI numaralı cep telefonlarının tespit edilerek kapatma dışında tutulması gerektiğini aktararak, şunları söyledi: "Bunda kısa vadede çözüm sağlanamayacaksa da süratle Sanayi Bakanlığı’nın açıklama yapması gerekiyor. Bu durumun kamuoyuna duyurulması gerekiyor. İthalatçının belgesiyle ayıplı mal olmadığı belirlenen telefonlar hızlıca konuşmaya tekrar açılmalı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!