Kimyanın en önemli terimleri içinde kovalent bağlar da yer alır. Kimyada pek çok konunun iyi bir şekilde kavranması için bu terimin bilinmesi gerekir. Ametal atomları arasında ortaya çıkan bir çift elektron bağı, kovalent bağı ismini alır. Kovalent bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimElementler hem fiziksel hem de kimyasal herhangi bir yol ile daha küçük basit maddelere ayrılması mümkün olamayan yapılar olmaktadır. En küçük yapı taşları atom olarak bilinmektedir. Elementler basitçe simgeler ile gösterilmektedir. Doğa içinde fiziksel olarak birtakım hallerde bulunurlar. Özellikle insanın doğasında da bazı elementlerin bulunması, elementler ile ilgili merak oluşturmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Elementler kimya biliminde oldukça önemli bir sahip yapılar olmaktadır. Doğa içerisinde bulunmalarının yanında pek çok kullanım alanlarına da sahiptirler. Hatta bilim ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak günümüz dünyasının en kritik yapıları arasındadırlar. Bugüne kadar bulunan ya da keşfedilen elementlerin simge, periyot, atom numarası, elektron sayısı, grup gibi birçok özelliği bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Modern atom teorisi kimya ve fizik bilimiyle ilgili bir teoridir. Bilindiği gibi kimya maddenin yapısını, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini ve özelliklerini incelemektedir. Fizik bilimi ise maddenin uzay zaman boyunca hareket, kuvvet, davranış ve enerjisini incelemektedir. Fizik bilimi ve kimya bilimi ayrı ayrı bilim dalları olsa da birbiriyle ilişkilendirilmektedir. Modern atom teorisi de bu alanlarda öne sürülmüş bilimsel bir teoriyi kapsamaktadır. Modern atom teorisi nedir, özellikleri nelerdir, modern atom teorisi konu anlatımını detaylıca derledik.
#EğitimGüçlü etkileşim, kuarklar ve gluonlar arası etkileşime denilmektedir. Kuark, maddenin temel bileşimlerinden birini temsil eder. Gluon ise kuarklar arasındaki kuvvetli etkileşimi sağlayan temel parçacıktır. Güçlü etkileşimlerin hangileri olduğunu detayları ile derledik.
#Güçlü EtkileşimDeğerlik elektron sayısı kimyanın konuları arasında yer alır. Bu nedenle öğrencilerin iyi bir şekilde bilmesi gereken konulardan biridir. Değerlik elektron, elementlerin en dışında bulunan elektronlara verilen isimdir. Elektron sayısı nasıl bulunur? Bir atomun değerlik elektron sayısı nasıl hesaplanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Elektron SayısıKimya ve fizikte, bir değerlik elektronu, kimyasal bir bağ oluşturabilen ve bir kimyasal reaksiyona katılabilen bir atomla ilişkili bir elektrondur. Peki, değerlilik elektronlarının sayısı nedir ve nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kimya dersi ve sınavlarında çok sık karşılaşılan durumlardan biri orbitaldir. Çok küçük parçacıklar üzerinden meydana gelmiş hacimsel bir durum olarak da ifade etmek mümkün. Peki orbital nedir, nasıl bulunur? Kimyada orbital dizilimi nasıl olur? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
#Orbital Nedir Nasıl Bulunur?Atom konusu, kimya derslerinin en temel konuları arasında yer alır. Öğrenciler ise, hemen hemen her sınavda bu konu ile ilgili bir soru ile karşılaşır. Atom konusu, genellikle kimyanın her alanında kullanılan bir kavramdır. Özellikle de atomun yapısı, numarası ve periyodik cetveldeki yeri gibi konular sıkça ele alınır. Atom Numarası nedir, nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Atom Numarası Nedir Nasıl Bulunur?İyon kelimesi özellikle kimya ve fizik derslerinde en fazla karşılaşılan kelimeler arasında yer almaktadır. Ancak iyon kelimesi sadece derslerde değil günlük yaşantı içerisinde de kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Siz de karşılaştığınız iyon kelimesi hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. İyon nedir? İyon yükü nasıl bulunur ve hesaplanır konu anlatımı nasıl olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#İyon Nedir?Maddenin en küçük yapı taşı atom olarak bilinmektedir. Aynı zamanda atom farklı taneciklerden oluşur. Bu şekillerde atom içerisinde farklı şekillerde bulunur. Şimdi atomun ve taneciklerini inceleyerek bunların neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri maddenin tanecikli yapısı konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Tanecikli Yapısı Konu AnlatımıNötr olan atomların her zaman proton sayıları ile elektron sayıları birbirine eşit olmaktadır. Atomlar kararlı hale geçmek adına elektron alıp verme işlemi yapabilmektedirler. Böyle durumlarda atomun proton ve elektron sayısı arasındaki eşitlik de bozulmuş olur. Bu şekilde ortaya çıkan taneciğe ise iyon ismi verilmektedir. Nötr olan atomlar elektron aldıkları durumlarda - yük ile yüklenmektedirler. Elektron verdiklerinde ise + yük ile yüklenmektedirler. İşte, bileşik ve iyonlar konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Bileşik Ve İyonlar Konu AnlatımıElektrik yüklü cisimler kendi içerisinde üç ana gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla pozitif, negatif ve nötr yüklü cisimlerdir. Pozitif yüklü cisimler gündelik hayatta sıklıkla kullanılan aletler ve makinelerdir.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Elektrik Yüklü Cisimler 1 - 2 Konu AnlatımıUzaktan eğitim ile birlikte kimya dersinin konusu olan polar ve apolar terimleri bir kez daha gündeme geldi. Polar bağ da bir negatif bir de pozitif uç bulunur. Peki, polar, apolar nedir? Moleküllerin polar ya da apolar olması ne demek?
#PolarSesi inceltip kalınlaştıran helyum gazının farklı kullanım alanları vardır. Helyum ayrıca sıvı roket yakıtlarının basınç altında tutulmasında kullanılır. Sıvı helyum soğutma amaçlı da kullanılmaktadır. Peki, Helyum nedir? Helyum gazı sesi neden inceltiyor?
#HelyumBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkFizik bilimi evrende meydana gelmiş pek çok durumun açıklanmasına ve bilimsel veri toplanmasına yardım eden bir bilim dalı olmaktadır. Fizik biliminin ilgilendiği konulardan biri de atom teorisi olarak ifade edilmektedir. Bu teoride kullanılan kuantum adı verilen çeşitli sayılar yer almaktadır. Peki, kuantum sayıları nedir ve nasıl bulunur? İşte, atom teorisini ele alanların merak ettikleri kuntum sayıları hakkında detayları sizler için derledik.
Metalik bağların gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Çünkü metallerin atomları arasında yüksek bir çekim kuvveti vardır. Bunu aşmak için çok fazla enerji gerekir. Peki, Metalik Bağ nedir, özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimMetal pek çok yerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Kullanım alanının genişliği ve önemi nedeniyle araştırılmaktadır. Metalin özellikleri dışında ametal ve yarı metalin araştırıldığı da bilinmektedir. Metalin hayatımızda pek çok alanda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Metal ile ilgili bilgilere farklı kaynaklardan ulaşmak mümkün olmaktadır. Metalin yapısında kendine özgü pek çok farklılığı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Metal Nedir?HAARP, belirli dönemlerde adı sıkça geçen projelerden birisidir. Amerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpKemik vücut dokuları arasında yer almaktadır. En sert doku olması ile bilinmektedir. Bu doku organizmada destek görevi yapmaktadır. Bunun yanında canlının kalsiyum depoları olarak bilinir. Kemik hücresi nedir ve kromozom sayısı kaçtır? Kemik hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Kemik HücresiKimyasal tepkimeler atomların arasında mevcut olan kimyasal bağların kopması ile oluşmaktadır. Kimyasal tepkime konusunu merak edenler için kimyasal tepkimenin ne demek olduğunu, kimyasal tepkime türlerini ve özelliklerini derledik.
Hava kirliliğini çoğu zaman gözümüzle göremiyor, somut bir şekilde hissedemiyoruz belki ama o hayati bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Son yıllarda sadece Türkiye'de hava kirliliği ile ilişkilendirilen ölüm sayısı, trafik kazalarında kaybettiğimiz yaşamlardan yaklaşık 6 kat daha fazla! Hava kirliliği nasıl bu boyuta geldi?
#Hava Kirliliği