Türk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLASanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiTelefon ve şarj aletlerinin patlamasına ilişkin haberler son aylarda artmaya başladı. Özellikle akıllı telefonların saatlerce fişte takılı kalmaması yönünde vatandaşları uyaran uzmanlar, cihazlardaki ısınmalara dikkat çekiyor. Ancak tek sorun ısınmadan kaynaklanmıyor. Peki telefonlar ve şarj aletleri neden patlıyor? Kullanıcılar mı hatalı yoksa cihazlar mı sorunlu? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlarla tüm detayları mercek altına aldık.
#TeknolojiAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoTeknoloji ve bilim dünyası hareketli günleri geride bıraktı. Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı oldu. Bitcoin’in mucidi Satoshi uzun bir süre sonra tekrar ortaya çıktı. İnsanlığın yapay zekâyla sınavıysa sürüyor.
#Umut Fırat Eroğlu2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Bu sene ödülü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferench Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Bu gelişmeyle beraber Anne L'Huillier hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Anne L'Huillier kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İşte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Anne L'Huillier hakkında bilgiler...
#Nobel Fizik Ödülü2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...
#Ferenc Krausz2023 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu. Üç bilim insanı, atom ve moleküllerin içindeki elektronların dünyasını keşfetmek için yeni araçlar sağlayan deneyleri nedeniyle ödüle layık görüldü. Peki, 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kimler aldı? İşte o isimler...
#Nobel Fizik Ödülü 2023Heimerdinger Counter (CT) kimdir? Heimerdinger Counter güçlü rakipleri kimlerden oluşmaktadır? Heimerdinger Counter zayıf rakipleri kimlerdir? Heimerdinger Counter iyi ve kötü yönleri nelerdir? Heimerdinger Counter yetenekleri ve zayıflıkları nelerdir? Heimerdinger Counter hangi türden bir oyuncudur ve hakkında öneriler nasıl verilmelidir, işte detaylar.
#HeimerdingerBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostSon yıllarda infertilite oranlarında dikkat çekici bir artış var. Bu artışın ardında hem kadın hem de erkek faktörlü kısırlık olduğu biliniyor. Doğurganlık oranındaki genel düşüş evlilik yaşının yükselmesi ile birleşince üreme sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi önemli bir gereklilik hâline geliyor. Giderek daha sık duyduğumuz antioksidanlar da tam olarak bu noktada karşımıza bir kez daha çıkıyor. Hücrelerin yapısını ve fonksiyonlarını bozan serbest radikallerle savaşarak genel sağlığa sunduğu katkılarla dikkat çeken antioksidanlar, erkek üreme sağlığı söz konusu olduğunda da önemini koruyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sağlığında antioksidanların önemi ile ilgili bilgi aktaracağım, faydalı olmasını dilerim.
#SpermTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkBilimsel çalışmalarına İngiltere merkezli Liverpool Üniversitesi’nde devam eden Türk bilim insanı Dr. Ceren Kabukçu ve ekibi, tarihteki en eski pişirilmiş yemek kalıntılarını keşfetti. Keşif, dünya basınının manşetlerinde yer alırken Dr. Ceren Kabukçu, yaklaşık 70 bin yıllık örneklerin keşif sürecini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı.
#Ceren KabukçuGür ve sağlıklı saçlar, sahip olabileceğimiz en önemli aksesuarlardan biri... Hemen hemen her kadın daha güzel ve genç görünmek için parlayan ve canlı saçlara sahip olmak istiyor. Ancak çeşitli nedenler ile saç dökülmesi, yapılan yanlış uygulamalar sonucunda saçların canlılığını yitirmesi sıkça karşılaştığımız bir problem. Bu gibi durumlarda en doğru bakımı tercih etmek, ciddi saç kayıpları yaşamadan erken önlem almak oldukça önemli. Bu hafta size oldukça umut vaat eden FDA onaylı, son teknoloji ile üretilen ‘meso infinity’den bahsetmek istiyorum.
#Sedat BigaHidrokarbon anlaşması, yapılan anlaşmanın akabinde pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Libya ile hidrokarbon anlaşması yapan Türkiye, bölgede bazı haklara sahip olacak. Peki, hidrokarbon anlaşması nedir, ne anlama geliyor? İşte, o detaylar
#HidrokarbonYazın bitmesi ve sonbahar aylarının gelmesiyle saç dökülme problemleri yeniden kendini göstermeye başladı. Bu; kadın-erkek hepimizin yaşadığı ve kimi zaman çözüm bulamadığımız önemli bir konu. Bu hafta, gelişen teknolojiden faydalanılarak üretilen, sizi saç kayıplarından kurtaracak alternatif bir bakımdan bahsetmek istiyorum. Türkiye’de ilk defa uygulanmaya başlanan Meso Infinity yöntemi, kişiye özel hazırlanabilen bakım seçenekleri ile tüm saç problemlerini gidermeye yardımcı çözümler yaratıyor.
#Sedat Biga