Anaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1COVID-19’un Türkiye’de görülmeye başladığını öğrendiğimiz andan itibaren hepimizin aklında aynı soru var: Kendimi ve sevdiklerimi bundan nasıl korurum? Her ne kadar virüsün yayılma hızı çok yüksek olsa da ondan korunmak için yapılması gerekenler aslında çok basit. Ama bu önlemleri almayı bir an olsun bırakmamak çok önemli.
#GazetehaberiGün içinde yüzlerce nesneye temas ediyor, toplu taşıma araçları, servis, okul derken binlerce mikrobu vücutlarına alıyorlar. Söz konusu çocuklar olduğunda mikroplarla olan temasları basit bir rahatsızlıktan önemli bir hastalığa kadar ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırırken uygulanacak ipuçlarını anlatıyor.
#El Yıkama EğitimiEkrem Oran, Çeşme Belediye Başkanı... Ama herkes ona, “Bizim Eko” diyor. “Bu Eko nereden çıktı?” diyoruz. “Eko; Balkan Harbi’nde Selanik’in Eğriboz’undan askere gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap çöllerinden sonra Mustafa Kemal’in ordusuyla Kuvayımilliye süvarisi olarak 9 Eylül’de İzmir’e girmiş Yusuf Selahattin Eğriboz’un torunu. İsmet Paşa’nın gururla 2 dönem İzmir milletvekilliğini yapmış Hüseyin Ekrem Oran’ın da torunu. Babam, 1969 yılında Çeşme’de esnaflığa başlamış, annem 1956’dan beri Ilıca’da aynı evde oturuyor. Yıl 1985... Çeşme Festivali’nde daha 14 yaşımda gönüllü Fransızca rehberliği yaptım. 1992’de festivalin genel koordinatörüydüm. ‘Eko’ buralardan geliyor. Benim evim Çeşme, ailem de Çeşmeliler. ‘Bizim Eko’nun patentini bile aldım” diyor.
#1Almanya’da ağustos ayında yürürlüğe giren yeni kanun ve düzenlemeler öğrencilerin çırakların yüzünü güldürürken, Avrupa genelinde alınan doğal gaz tüketimine ilişkin tasarruf kararı ise özellikle kış aylarında günlük hayatımızı ne şekilde etkileyeceği ise şimdiden kestirmek zor görünüyor.
#AlmanyaSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerHer çift için çocuklarının bakımı oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu bakım sırasında çocuğun çeşitli alışkanlıklar edinmesi için bazı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerden biriside tuvalet eğitimi olarak bilinmektedir. Tuvalet eğitimi nasıl ve kaç yaşında verilir? Çocuklar kaç yaşında tuvalete alıştırılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tuvalet EğitimiMilli Eğitim Bakanlığı'nca, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin yüz yüze uyum eğitimleri yarın başlayacak ve 3 gün sürecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı, diğer tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü Kovid-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze yürütülecek. İşte yüz yüze eğitimle ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü COVID-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacak. Yüz yüze eğitimler, tıpkı COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek.
#2021-2022 Eğitim Ve Öğretim YılıUlusal Drama Günü 2010 bildirisinde “Mahsusçuktan Kuş Oldum” başlığını kullanmıştım. Bu ifade yatılı bölge ilköğretim okullarından birinde yapılan drama atölyesinden çıkan bir çocuğa ait. Çocuklar drama etkinliklerinde mahsusçuktan kuş olurlar, balık olurlar, zıplayan bir top olurlar, neler neler olurlar… "–mış gibi yapmak" olarak da tanımlanan dramayla çocuklar yaratıcı bir yolculuk içinde bulurlar kendilerini.
#COVID-19UNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefOkulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulKovid-19 salgınında virüsün yayılma riski bulunan yerler arasında yer alan okullarda öğrenci, öğretmen ve diğer personelin maske-fiziksel mesafe ve hijyen başta olmak üzere tedbirlere tam uyum sağlaması hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan bilgiye göre, mümkünse öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması sağlanacak, mümkünse büyükanne-büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almayacak. Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az bir metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak ve maske takılacak, sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı değil çapraz oturma şeklinde olacak, temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturması sağlanacak.
#Sağlık Bakanlığı