A.A
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2009 11:48
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü”nde Bursa'daki 20 bin çocuğa domuz gribine karşı el yıkama eğitimi verileceği bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, gelişmekte olan ülkelerde her yıl yaklaşık 4 milyon çocuğun ishal ve zatürre yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.
Sabunla el yıkamanın, 5 yaş altı çocuklarda ishal ve zatürre ile ilişkili enfeksiyonların sayısını yüzde 50'den fazla azalttığının ispatlandığını vurgulayan Tayar, ellerin su ve sabunla doğru yıkanması yoluyla her yıl bulaşıcı hastalık yüzünden ölen 1 milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceğini bildirdi.
BM'nin bu konuya dikkati çekmek için 15 Ekimi “Dünya El Yıkama Günü” ilan ettiğine değinen Tayar, şöyle konuştu:
“El Yıkama Günü, 5 kıtada 70'i aşkın ülkede ikinci kez kutlanacak. Etkinliğin amacı, tüm dünyada milyonlarca kişiyi ellerini sabunla yıkamaya özendirmek. Ellerin sabunla yıkanması, ishal ve grip gibi hastalıkları önlemenin en etkili ve masrafsız yollarından birisidir. Bu iki hastalık, her yıl yaklaşık 3.5 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor. Özellikle çocuklar, yetersiz hijyenin yol açtığı hastalıklara son derece açık durumdadır. Dünyada her gün 5 yaşından küçük 5 binden fazla çocuk ishal yüzünden ölmektedir. İshale yol açan ise kısmen temiz olmayan su, temel sanitasyon (sağlıklama) olanaklarının bulunmaması ve yetersiz hijyendir.”
Günlük yaşamda en çok ellerin kirlendiğini ifade eden Tayar, bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle çocuklarda görülen rahatsızlıklar arasında eller aracılığıyla yayılan bulaşıcı hastalıkların başı çektiğini söyledi.
OKUL DEVAMSIZLIĞI VE TEMİZLİK
Doğru el yıkama alışkanlığı kazanılmasının bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasında ve gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde en etkili yol olduğunu vurgulayan Tayar, şöyle devam etti:
“Her yıl önemli sayıda gün okul devamsızlığı yaşanıyor. Devamsızlıkların en önemli iki nedenini, el yıkamayla önlenebilen soğuk algınlıkları ve ishaller oluşturmaktadır. Günlük hayatımızda en sık gerçekleştirdiğimiz ve sıklıkla ihmal ettiğimiz eylemlerden biri, ellerimizi yıkamamızdır. Oysa 2-3 dakikamızı alan basit gibi görünen bu eylem hayatımızı kurtarabilmektedir. Çevremizde olduğu kadar insan vücudunda da milyonlarca mikroorganizma yaşamaktadır.”
DOMUZ GRİBİNE KARŞI EL YIKAMA
Tayar, domuz gribine karşı korunmada etkili yolların başında da el temizliğinin geldiğini belirterek, özellikle çocuklara, bu tehlikeli salgına karşı korunmaları için ellerini yıkama alışkanlığı kazanmaları gerektiğini bildirdi.
“Dünya El Yıkama Günü”nün çocuklara ve okullara odaklandığını dile getiren Tayar, şunları kaydetti:
“Okullarında daha gelişkin hijyen uygulamalarını öğrendikten sonra, çocuklar bu mesajları evlerine taşıyarak değişimin özneleri olarak hareket edebilirler. Afganistan'dan Peru'ya kadar çocuklar, öğretmenler ve ana babalar, ünlü kişiler, hükümet görevlileri, sivil toplum üyeleri ve özel sektörle birlikte ellerin sabunla yıkanması konusunda duyarlılık geliştirilmesi için çalışacaklardır. Biz de domuz gribi başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruma sağlamak için Bursa'da önemli bir etkinlik başlatacağız. Anaokulu, 1. ve 2. sınıfta eğitim gören 20 bin çocuğa el yıkama eğitimi vereceğiz. Eğitimimiz '15 Ekim Dünya El Yıkama Günü'nde başlayacak. 20 bin çocukla, ilişkili oldukları kişileri göz önüne alırsak yüz binlere ulaşmayı hedefliyoruz.”