el temizliği haberleri sayfasında el temizliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1524 el temizliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
#El YıkamaYoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımının özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üy. Genada Sinani, “Koronavirüs dahil, mikroplardan korunmak için en iyi yol elleri sabun ve temiz suyla yıkamaktır ve mümkün oldukça çocuklar dezenfektan, antiseptik, kolonya gibi ürünlerden uzak tutulmalıdır” dedi.
#Dr. Öğr. Üy. Genada SinaniTüm dünyayı kasıp kavurmaya devam eden Covid-19 enfeksiyonundan korunmanın ilk şartının sık sık ve doğru teknikle el yıkamak olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki tırnaklarımıza da aynı özeni gösteriyor muyuz? Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır yeterince hijyen olmayan tırnak içlerinin mikropların barınmaları için uygun bir ortam oluşturduğuna dikkat çekerek, Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için tırnaklarımızın bakımında asla atlamamamız gereken 9 kuralı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#El BakımıKalabalık ve toplu yaşanan ortamlarda, başta grip olmak üzere Hepatit-A gibi bulaşıcı hastalıklar, yıkanmayan eller sebebiyle hızla yayılabiliyor. Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanmak ve el hijyeni için 30 saniye ayırmak, özellikle toplu taşıma araçlarında hasta kişilerin dokunduğu yerlere temas sonucu geçebilecek hastalıklardan koruyabiliyor.
#El TemizliğiKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKYazının başlığını “Nereden çıktı bu üçlü salgın meselesi?” diye de koyabilirdim ama hem sizleri gereğinden fazla korkutmamak hem de “sonbahar-kış virüsü salgınları”nın matematiğini az da olsa bilen bir uzman olarak son günlerdeki bu virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu sayısındaki artışın pek de şaşırtıcı ya da sürpriz olmadığını söyleyebilirim.
#İnfluenza/GripCOVID-19 vaka sayıları son zamanlarda yeniden yükselişe geçti. Geçen perşembe günü Dünya Sağlık Örgütü son iki haftada küresel vaka artış oranının yüzde 30 olduğunu açıkladı. Biz de uzmanlara sorduk; ihmal ettiğimiz tedbirleri ve neler yapmamız gerektiğini anlattılar.
#COVID-19Flurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'Nu' ya da 'Omicron' adıyla da anılan 'B1.1.529' varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekip, "Salgın sürüyor, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir" dedi. Yeni varyantın daha hızlı çoğaldığını belirten Prof. Dr. Kurugöl, "Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici" diye konuştu.
#OmicronKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini arttıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü gıda denetim ekipleri, ramazanda 81 ilde denetimlerini yoğunlaştıracak. Kuryelerin de el temizliği, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmesi sağlanacak.
#GazetehaberleriRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini artıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSağlık Bakanlığı'nın koronavirüs güncel haritasında 5 haftadır nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü Samsun’da, alınan önlemlere rağmen vaka artışı sürüyor. Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “2 haftalık veya 4 haftalık tam kapanma belki bu yangını bir miktar söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, o nedenle buna bir çözüm gerekiyor” dedi. Hem maske hem siperlik takan Lale Kuru ise, “Kurallara kimse uymuyor, sokağa çıkma yasağı vardı, eline poşet alan dışardaydı.'' ifadelerini kullandı.
#Samsun40 yıl önce Türkiye’de ton balığı tüketimi ‘0’ iken üretime soyunan Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, yeni sulara yelken açmaya hazırlanıyor. Adı ve soyadının ilk harflerinden yarattığı Mr No markasıyla günde 100 bin sandviç hazırlar hale gelen Önen, şimdi de 8 dakikada pişecek İtalyan restoranları kalitesinde deniz ürünleri makarnası üretmeye soyundu. Japon teknolojisi ile piyasaya sürülecek 7 gün raf ömürlü suşiler ise 15 Nisan’da market raflarında yerini alacak.
#Gazetehaberleri'Yerinde karar' döneminin başlamasıyla ilgili Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'dan dikkat çeken değerlendirmeler geldi. Prof. Dr. Yavuz, 'İstanbul, ilçeler arası nüfus geçişinin çok fazla olduğu bir il. Bu nedenle açılmalarla ilgili kararlar, ilçe değil il bazında alınmalı. Son bir haftadır test pozitiflik oranları ve vaka sayısında bir artış gözlüyoruz. Bu nedenle İstanbul'da tam açılma için henüz erken' dedi.
#Bilim KuruluYurt genelinde köy ve benzeri seyrek nüfuslu ilk ve ortaokullarda yüz yüze eğitimin başlayacak olması dolayısıyla hazırlıklar yapılmaya başlandı. Söz konusu okullarda eğitim hayatına devam eden öğrenciler, yüz yüze eğitim tarihine odaklandı. Peki, köy okulları ne zaman açılacak?
#Köy Okulları Ne Zaman Açılacak?Okulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulÇocuklarda böbrek yetmezliğine sebep olan hastalıklardan hemolitik üremik sendromuna ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cihangir Akgün, "Batı’da hamburger hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, az pişmiş etler ile bulaşıyor ve özellikle küçük çocukları etkiliyor. Ani gelişen böbrek yetmezliği, ağır derecede kansızlık ve kanamaya yol açabiliyor" dedi.
#ÇocukDermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
#PandemiTüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burnumuz ön plana çıksa da, daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerimizden de bulaşabiliyor! Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor!
#Korona Gözden Bulaşır MıSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 176 bin 656 Kovid-19 testi yapıldı, vaka sayısı 31 bin 219 kişi olurken, 188 kişi hayatını kaybetti.
#Fahrettin KocaAlkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
#El YıkamaSalgın döneminde hastalığın bulaş yollarından biri olan ellerin temizliğinin önemini vurgulayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, sosyal el yıkama’ denilen yöntemle yani sadece sabun ve su kullanarak ishallerin yüzde 40’ı, zatürrenin yüzde 20’sinin önlenebileceğini ifade etti.
#SağlıkKoronavirüsten korunmada artık herkesin bildiği üç temel kural olan maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi, vakalarda hızlı bir artışın yaşandığı bu günlerde çok daha önemli hale geldi. Üç temel kuraldan biri olan hijyenin sağlanmasında ise öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Ancak el temizliği için yoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımı yetişkinlerin yanı sıra özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabiliyor.
#ÇOCUKYoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımının özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üy. Genada Sinani, “Koronavirüs dahil, mikroplardan korunmak için en iyi yol elleri sabun ve temiz suyla yıkamaktır ve mümkün oldukça çocuklar dezenfektan, antiseptik, kolonya gibi ürünlerden uzak tutulmalıdır” dedi.
#Dr. Öğr. Üy. Genada Sinani