Hepimizin vücudunda küçük kahverengi noktalar yani benler bulunur. Çoğu zaman bu benler masumdur ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda benler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu yazıda, benlerin ne olduğunu, türlerini, değişikliklerini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
#Dermatolog Neslihan DolanKadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, tedavi sonrasında geride bıraktığı izlerle istenmeyen anıların hatırlanmasına yol açıyor. Bilim insanları, 3D implantlar ile dokuları doğal yollarla yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Peki yeni teknolojinin sunduğu 3D implantların zararları olacak mı? Silikon protezlere göre avantajları neler? Uzmanlar anlattı...
#Meme KanseriOrgan, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EksizyonYeşim Erbil, yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Mehmet Ali Erbil’in ablası olan Prof. Dr. Yeşim Erbil, bilimsel dergi Surgery Innovation'da yayınlanarak dünya tıp literatürüne girmişti. Peki Yeşim Erbil kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Yeşim ErbilHalk arasında “Köpek Memesi Hastalığı” olarak bilinen ve kronik bir deri hastalığı olan Hidradenitis Suppurativa (HS) tüm dünyada her 100 kişiden birinde görülüyor. Ortaya çıkma nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi yöntemlerden yüz güldürücü sonuçların alındığını vurguladı.
#Köpek Memesi HastalığıHuman Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV; kadın ve erkek genital organları, anüs, ağız, boğaz ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA tespit edilmektedir. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş HPV hakkında merka ettiklerimizi anlatıyor.
#HpvHuman Papilloma Virüs (HPV), deride siğile, özellikle genital bölge olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kanser öncüsü (prekanseröz) lezyonlara ve kansere neden olabilen, 100’den fazla tipi olan DNA virüsüdür. Jinekoloji pratiğinde de HPV enfeksiyonu, genital siğil ve genital bölgede kanser öncüsü lezyonlara ve kansere neden olabilmesi açısından önemlidir.
#Hpv TedavisiGenital siğiller, birçok kişinin başına gelen, çoğu zaman önemsenmeyen ya da doktora gitmeye bile çekinilen bir sağlık problemidir. Söz konusu cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğunda toplum olarak tedavi olma konusunda bir hayli sınıfta kalıyoruz. Ancak bazen tedavi edilmeyen küçük bir siğil büyüyerek kansere çevirebiliyor ve basit bir durum vahim bir tabloya dönüşebiliyor.
#GenitalYeşim Erbil, Ayşe Arman’a verdiği röportajla gündeme geldi. Mehmet Ali Erbil’in ablası olan Prof. Dr. Yeşim Erbil, bilimsel dergi Surgery Innovation'da yayınlanarak dünya tıp literatürüne girmişti. Peki Yeşim Erbil kimdir, kaç yaşında?
#Mehmet Ali Erbil’İn AblasıBenler, melanosit denilen, deriye rengini veren pigmenti üreten hücrelerin kümeleşmesi sonucu belirgin hale gelerek meydana gelen oluşumlardır. Vücudun her yerinde görülebilmekle birlikte farklı şekillerde ve renklerde olabilirler. Benlerin oluşumunda genetik faktör en önemli kriterdir ancak her yaşta ben oluşumu görülebilmektedir.
#Benler2015 Nobel Kimya Ödülü'ne aynı zamanda ABD vatandaşı olan Türk asıllı Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl layık görüldü. Aziz Sancar, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın oğlu olarak Mardin'de dünyaya geldi. 2006 yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.
#Nobel Kimya Ödülü