Oyuncu Yiğit Özşener “Dünyalılar! Sanat Gezegeni İyileştirebilir mi?” başlıklı yeni bir podcast serisine başladı. Temmuzda yayımlanacak bölümlerde konuklarıyla ekolojik dönüşümü ele alacak. Endişelenmekten fazlasını yapmamız gerektiğini söyleyen Özşener: “Doğayla bir an önce barışmalıyız.”
#Gazetehaberleriİstanbul Kültür Sanat Vakfı: Kültür-sanat ekolojik dönüşümde nasıl bir rol oynayabilir? Küresel ekolojik krize dikkat çeken “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunda İKSV, kültür-sanat dünyasında ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı açmayı amaçlıyor. Raporda ayrıca, kültür-sanat kurumları için dönüşüm nerede başlayabilir sorusuna cevap olabilecek bazı somut öneriler de sunuluyor.
#İksvAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. "Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek" diyen Kurum, başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını, taksitlerin 5 bin 833 liradan başlayacağını ve 18 ayda teslim edileceğini söyledi.
#Murat KurumŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliDoğanın kıymetini içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok iyi anladık… Yaz sezonu tüm hızıyla devam ederken farklı bir tatile çıkmak istiyorsanız tercihiniz çiftlik otellerinden yana olabilir. Dalından hormonsuz domatesi, biberi koparıp yiyebileceğimiz, hem eğlenip hem de dinlenebileceğimiz adresleri jürimize sorduk. 10 farklı adresi sıraladık.
#GazetehaberleriLatin Amerika ülkeleri, Aztek ve İnka uygarlıklarının yurdu olarak tarihsel bir önem taşımalarının ötesinde; yaşadıkları ekonomik ve toplumsal sorunlar, maruz kaldıkları darbeler ve diktatörlük dönemleri, bunlara karşı verdikleri, bitmeyen/vazgeçilmeyen mücadeleler ve çok sayıda özgünlük içeren toplumsal hareketleri ile dikkati çekiyor.
#Latin AmerikaHer deprem sonrası Google’daki aramalar patlıyor; karot firmalarının, belediyelerin telefonları kilitleniyor. Ama konu gündemden düşünce bizim de aklımızdan çıkıveriyor. Beklenen büyük İstanbul depremine her geçen gün biraz daha yaklaşırken üstelik... Peki ama hasarlı, çürük binalarda oturanlar olduğu sürece depreme hazır olabilir miyiz?
#GazetehaberleriÇağımızda tüm canlıların sağlığını etkileyen en büyük tehlikelerden biri, tarımda pestisit kullanımı. Pestisit, endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünü mantar, böcek, yabani ot gibi zararlılardan korumak için kullanılan zehirli kimyasalların genel adı. “Tarım ilacı” olarak da adlandırılan pestisitler toprağı, suyu, havayı bunların sonucu olarak da hayvanları ve insanları, zehirliyor.
#Müge AkgünOkyanusun ortasında biriken çöplerden oluşan devasa adaya verilen ‘Yedinci Kıta’ ismini tema olarak seçen Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki 16. İstanbul Bienali’ne çevre ve ekoloji meselelerine dikkat çeken işleriyle katılan ‘birbuçuk’ ve Ozan Atalan ile dünyanın ekolojik felakete sürüklendiği Antroposen Çağı’nı ve işlerini konuştuk.
#16. İstanbul Bienaliİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliKadıköy’de sokaklar kalabalık ama insanlar sakin. Herkesin keyfi yerinde... Kimseyi geri çevirmiyor Kadıköy... Cebinde herkes için bir şeyler var: İsteyene deniz, isteyene İstanbul’un en güzel günbatımı, isteyene sereserpe uzanabilecekleri çayır çimen, isteyene Yeldeğirmeni ve Moda’nın yeni dalga kafelerinde dertsiz tasasız muhabbet... Çocuklar için koşup oynayacak alan, gençler için özgürlük, yaşlılar için rahatsız edilmeden nefes alma imkânı... Kadıköy’ün gündüzü böyle yaşanıyor. Bir de gecesi var. Yepyeni barlarından kimisi gizli hazine değerinde restoranlarına, açık hava meyhanelerinden İstanbul’un yeni ve dinamik sound’unun üretilip sergilendiği konser salonlarına, giderek daha büyük bir kitleyi kendine çeken Kadıköy gecesi... İlçenin, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelmesinde bir sır var muhakkak. Beyoğlu’nun sönükleşmesi mi, Gezi olaylarından sonra kültür-sanat ekseninin yer değiştirmesi mi, başka türlü bir şehir anlayışının giderek yerleşmesi mi? İşte bir cevap... Kadıköy merkezli dergi Bant Mag.’ın kurucularından James Hakan Dedeoğlu ve Aylin Güngör, “Burada bu kadar yoğun bir kültür-sanat üretiminin ve tüketiminin olması ne anlama geliyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Şehrin diğer semtlerinde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına...”Peki Kadıköy’de doğru giden ne? Ya da tam aksine, bu yükseliş bazı Kadıköylülerin artık orada barınamamasına, örneğin Fikirtepe’de olduğu gibi kenara itilmesine mi neden oluyor? Sokakları dolaştık, ilçenin sakinleriyle ve onu çekim merkezi haline getiren aktörlerle konuştuk, geniş bir dosya hazırladık.
#KadıköyHürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” yazı dizisi sona erdi. Okurlarımızın her hafta büyük ilgiyle takip ettikleri ANKADEMİ’nin finalinde, ‘üniversitelerin kente etkisi’ ve ‘kentin çözüm bekleyen sorunları’ başlıkları başta olmak üzere 13 oturumdan öne çıkan konular yer alıyor.
#AnkademiEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜFırtına Vadisi, Yeşil Yayla Festivali’ni ağırlamaya hazırlanıyor. Karadeniz festivalleri içinde ayrı bir yeri olan ve 15 Ağustos’ta başlayacak festivalin bu yılki teması, geri dönüşüm ve çöp. Fatih Akın’ın ‘Cennet’teki Çöplük’ filminin gösterileceği festivalde dans, müzik ve ritim gösterilerinden Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerine yok yok…
#Doğu KaradenizÖnceki gece Meclis Genel Kurulu’na gönderilen torba yasada yok yok. Bucakları kapatan, vergi ve SGK borçlarını yapılandıran, patrona kasa affı, evde çalışana kuponlu sigortalılık getiren, kiralık memurluğa vize veren düzenlemeleri şimdi de Meclis sınavı bekliyor. Tasarı Salı'dan itibaren görüşülecek.