GeriSeyahat Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin!

Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin!

Fırtına Vadisi, Yeşil Yayla Festivali’ni ağırlamaya hazırlanıyor. Karadeniz festivalleri içinde ayrı bir yeri olan ve 15 Ağustos’ta başlayacak festivalin bu yılki teması, geri dönüşüm ve çöp. Fatih Akın’ın ‘Cennet’teki Çöplük’ filminin gösterileceği festivalde dans, müzik ve ritim gösterilerinden Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerine yok yok…

Yeşili, yaylaları, köyleri, sıradışı yaşam biçimleri, kültürü, coğrafyası, insanları hep merak edilen Karadeniz’de, bu coğrafyanın bilinmeyenleri turizmle birlikte yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bunda elbette turizmin yanı sıra her yaz Karadeniz’de yapılan festivallerin de katkısı var.

Ancak her festival kendini duyurma şansına sahip olmadığı için festivallerin bir kısmı lokal olarak kalırken bazı festivallerin etkisi yıllardır sürebiliyor. Özellikle Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği (GolaDer) tarafından 8 yıldır düzenlenen ve bu sene de 9’uncusu yapılacak ‘Yeşil Yayla Festivali’ni tüm festivallerin içinde ayrı bir yere kaydetmek gerekiyor.

Gola, her yıl yurtiçinden ve yurtdışından katılımcılarla, ulusal ve uluslararası basın tarafından da takip edilen Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali’ni düzenliyor. Festivalle ekolojik ve kültürel değerlerin yanı sıra yerel ekonomi ve yöresel üretime de katkı sağlanması amaçlanıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi dünyanın en zengin eko-sistemlerinden biri. Ancak son yıllarda doğal çevre ile beraber; müzik, el sanatları, dil, mimari gibi yerel kültürel değerler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeşil Yayla Festivali tüm bu sorunlara ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek ve duyarlılığını arttırmaya yönelik bir çaba aslında.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ OLANI YAŞATMAK

Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin

Laz müziği üzerine yaptığı derlemeler ve albümleriyle bilinen Birol Topaloğlu, San Francisco Dünya Müzik Festivali yönetmenlerinden Kutay Derin Kugay ve S. Refika Kadıoğlu’nun girişimiyle başlatılan bu tohum yeşertme çabası yıllardır gönül veren yüzlerce insanın katkısıyla büyüdü ve bugünlere geldi.

Festival bugüne kadar Doğu Karadeniz’in en güzel köylerinde, köylülerin de katılımıyla büyük bir şenlik havasında gerçekleşti. Bazen bir köy evinin bahçesinde bazen bir yaylada, bazen dere kenarında ama hep hayatın içinde geçen bu festivale gelenlerin kalbi Karadeniz’de kaldı. Yaylacılık yaşamının artık eskisi gibi olmayışıyla coğrafyasından kopmak zorunda kalmış on binlerce Doğu Karadenizlinin bıraktığı kültürel mirasın izlerini sürmek, bunu yaparken coğrafyada yaşayan kadim halkların yaşam biçimlerine ışık tutmak, bir nevi onların yaşam çabasını anlamlandırmak, kültürel, ekolojik ve tarımsal mirasın sürdürülebilmesine katkıda bulunmak, tüm bunları yaparken de özellikle müzik kültürünün bu coğrafyanın başat unsurlarından biri olduğunu hatırlatmak bu festivalin ‘motto’su haline geldi.

YILIN TEMASI: GERİ DÖNÜŞÜM VE ÇÖPLER

Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin

Sırasıyla; Eko-Kültürel Turizme Giriş, Kırsal Mimari, Dereler, Taşlar, Şifalı Bitkiler, İnekler, Geleneksel Meyveler, Arılar ve Geleneksel Arıcılık Yeşil Yayla’nın ana temalarını oluşturdu, katılanlara ilham verdi, coğrafyanın yerlisiyle yurtdışından gelmiş sanatçıları, misafirleri buluşturdu, bir sinerji yarattı.

Bu yıl 15-17 Ağustos’ta 9’uncusu yapılacak festivalin ana teması ‘geri dönüşüm ve çöp’...

Festival bu sene Rize’nin Ardeşen ilçesindeki Fırtına Deresi kenarı ve Çamlıhemşin/Fırtına Vadisi boyunca yöre halkı ve katılımcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Üç gün boyunca Fırtına Deresi kenarında konuşlanacak olan festivalde Denizhan Özer küratörlüğünde açık hava sergisi, rafting, eski çoraplardan çanta yapım atölyesi, geleneksel yemek atölyesi, Laz kültüründe geri dönüşüm ritüelleri, Çamlıhemşin’deki tarihi konaklar gezisi gibi etkinlikler yer alacak.

Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerini keşfedin

Festivalde bir Fatih Akın filmi olan ‘Cennetteki Çöplük’ün gösteriminin ardından filmin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile film üzerine bir söyleşi yapılacak.

Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin) ve Anadolu Kültür (İstanbul) ortaklığında yürütülen ‘TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı Türkiye-Avrupa Birliği’ (www.tandemexchange.eu) kapsamında GOLA Derneği olarak ortaklık kurulan Slovakya’dan Zahrada Kültür Merkezi’nin geri dönüşüm temalı atölye ve sunumları da festival programının ilgi çekici etkinliklerinden.

9. Yeşil Yayla konser sahnesi bu sene; Birol Topaloğlu, İrlandalı Grup D Minors ve Emre Pehlivanlar’ı ağırlayacak.

GOLA Laz Halk Şarkıları Çocuk Korosu, Şafak Velioğlu yönetiminde ‘Geri Dönüşüm ve Ritim Atölyesi’ yine her yıl devam eden etkinliklerden olan ‘Karadeniz Kadın Sahnesi’ genç kadın müzisyenlerle katılımcılarla birlikte olacak. BGST’li dans sanatçıları Levent Soy ve Ömer Ongun ‘Dans Atölyesi’ ile festivalde keyifli dakikaların habercisi.

Yeşil Yayla Festivali’ne çeşitli şehirlerden yapılacak katılım için GOLA Derneği ve Yeşil Yayla Festivali’nin web siteleri ya da sosyal medya sayfalarından bilgi almak mümkün. www.golader.org, www.yaylafest.org

False