Toplumda çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir sinir sistemi sorunu olan Tourette Sendromu, kronik bir rahatsızlık şeklinde ömür boyu sürüyor. Turet sendromu, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Tourette Sendromu üzerinde genetik, nörobiyolojik, psikolojik, çevresel etkilerin varlığı tartışılmaktadır. Peki, Tourette Sendromu (tik bozuklukları) nedir? İşte Tourette Sendromu belirtileri...
#Tourette SendromuMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduErken çocukluk döneminde ortaya çıkan savant otizmi sendromu nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir sağlık sorunudur. Doğru adı Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), olan bu hastalık birçok farklı belirtilerle kendisini gösterebilmektedir. Hastalık hakkında bilgi edinmek isteyenler, savant sendromu belirtilerini araştırıyor. Peki, savant sendromu nedir? Savant otizmi belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Savant Sendromu Nedir?Çocuklarda konuşmanın tekrarlanmasının gelişim döneminin bir parçası olduğunu ve ekolalinin bütün çocuklarda var olduğunu vurgulayan Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog Mine Ağır, “Çocuklarda, gelişim döneminin bir parçası olan ekolali, genellikle 2,5-3 yaş civarına ulaşan çocuklarda sona ermesi beklenir. Ekolali bu süre içerisinde son bulmuyorsa otizmin belirtisi olabilir” uyarısında bulundu.
#EkolaliOtizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirOtizm nedir sorusu birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Otizm ilk belirtilerini bebeklik ya da çocukluk döneminde gösteren, ancak remisyon ya da relaps göstermeden düzenli seyir izleyen bir beyin gelişme bozukluğudur. İşte, Otizm hakkında bilinmeyenler.
#OtizmYaz sonunda “Al ya da öde” şeklinde doğalgaz anlaşmaları yapılırken Rusya tarafından “1000 yılın en sert kışı” şeklinde bir söylenti çıkarıldı. Bazıları bunu ekolali sendromlu biri gibi aynen taklit etti, bazıları ise indirim yaparak 100 ya da 10 yılın en sert kışının geleceğini ilan etti.
İstanbul’da biri Avrupa, diğeri de Asya yakasında olmak üzere iki Bağımsız Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) bulunuyor. Otistik özellikleri nedeniyle, ilköğretim okulları bünyesinde oluşturulan ve kaynaştırmaya dayanan Bağımlı OÇEM’lere devam edemeyecek çocukların gitmeleri gereken bu kurumlar, ihtiyacı karşılayamıyor. Kadıköy’deki Halit İbrahimiye OÇEM’e 104 öğrenci devam ediyor, 170 çocuk sırada. 65 öğrencisi olan Kağıthane’deki İstanbul Bağımsız OÇEM’de okumak için ise 60 öğrenci sıra bekliyor.