Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiSon iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları tarihte görülmediği kadar arttı. Fahiş zamlara karşı kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilse de çoğu zaman bu sınırlama piyasada uygulanmadı. Evin satışa çıkmasından, davalık olmaktan ya da tahliye baskısından çekinen kiracılar yasal oranın üzerinde zammı kabul etti. Kiraya zam sınırlamasının sona ermesine aylar kala şimdi de “Fazla zammın iadesi mümkün mü?” sorusu tartışma yarattı. “Yüzde 25’ten fazlası geçersiz, kiracı fazla zammı iade alır” diyen de var, “Kiracının önce anlaşıp sonra itirazı kötü niyet” yorumunu yapan da. Gelin gayrimenkul hukuku uzmanlarının değerlendirmelerine bakalım...
#KiracıBeş yılı geçen kiracılar ev sahipleriyle davalık olmamak için anlaşma yoluna gidiyor. Taraflar yeni zam oranını belirleyip ek protokol yapıyor. Ancak kimi ev sahipleri hem uzlaşma ile kirayı yükseltiyor, hem de dava açıyor. Hukukçular kiracıları uyarıyor; Yargıtay ek protokolü değil kira sözleşmesi tarihini dikkate alır. Bir yıl önce protokol yapılsa dahi, asıl sözleşme beş yılı geçtiyse ev sahibi tespit davası açabilir.
#KiracıMEMUR, işçi, emekli, dul, yetim, çırak ve stajyerler, EYT yasasından yararlanamayanlar, kadroya alınmayan taşeron emekçiler, 3600 ek gösterge hakkı verilmeyen memurlar ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik istemlerini miting ve açıklamalarla her gün hükümete duyurmaya çalışıyor.
#EYTAtasözlerimiz arasında en sevdiğimdir: “Bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.” Eğer gazeteci iseniz biraz da işiniz budur, ‘o’ taşı çıkarmak! Son 10 yıldır tarihçilerin dilinde tüy bitti ancak bir araştırmaya göre neredeyse her iki kişiden biri Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki ‘gizli’ maddelerle yasaklandığı ve anlaşmanın da 100 yıl yani 2023’te geçerliliğini yitireceği efsanesine inanıyor. Haliyle 2023’ün ilk saatlerinde sosyal medyanın da gündeminde idi bu konu. ‘Sonunda bitti!’ diyenler, onları ti’ye alanlar... Peki, Lozan’ın 143 maddelik metni, ek protokol ve resmi zabıtnamesinde süreye dair hiçbir ifade yokken nereden çıktı bu 100 yıl efsanesi? Bir kez daha Türkiye’nin en ünlü tarihçilerine sordum.
#Lozan AnlaşmasıEmniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM) "İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün promosyon anlaşmasının 6 ay önce bittiği ve henüz bir sözleşme imzalanmadığı' iddiaları gündeme getirilerek dezenformasyon yapılmaktadır. Yeni sözleşme gereği yapılacak ödemeden İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün tüm personeli de faydalanacaktır" açıklaması yapıldı.
#AnkaraMinsk Anlaşması maddeleri son gelişmelerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya Ukrayna geriliminin tırmanmasının ardından yeniden gündeme geldi. 12 maddelik protokolde tarafların silah bırakması, ateşkesin AGİT tarafından denetlenmesi, rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılması, silahlı grupların ve askeri ekipmanın Ukrayna topraklarından çekilmesi, ekonomik toparlanma için bir program hayata geçirilmesi gibi başlıklar öne çıkıyordu. Ancak atılan imzalara ve verilen sözlere rağmen bölgede çatışmalar sürdü. Peki, Minsk Anlaşması nedir? Minsk Anlaşması maddeleri neler ve hangi ülkeler arasında imzalandı? İşte Minsk Anlaşması ile ilgili ayrıntılar
#MinskRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesindeki ayrılıkçıların kurduğu "cumhuriyetleri" tanıdığını açıklamasıyla dünya savaş durumuna geçti. Peki Putin bu kararı neden verdi? Donbas'ın özelliği ne? Ve daha da önemlisi önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor? İşte 8 soruda merak edilenler...
#Lugansk Halk CumhuriyetiSon dakika haberler... 2022 memur ve emekli zam tablosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı oranlar çerçevesinde açıklandı. Memur ve memur emeklilerinin açıklanan enflasyon farkıyla birlikte alacakları zam oranı netleşti. Memur ve memur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 28 oranında zam aldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 5 olan zammı yüzde 7.5 olarak güncelledi. Böylece memur ve memur emeklisine yüzde 30.5 oranında zam yapılmış oldu. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur'lunun en düşük emekli maaşının 1500 lira yerine 2500 lira olarak güncellendiğini duyurdu. İşte, emekli ve memur zammı 2022 hesaplama tablosu
#MemurMemur ve emeklilerin gözü pazartesi günü açıklanacak aralık ayı enflasyonunda. 2021 yılının son 6 ayında gerçekleşen enflasyona göre memur ve emeklilerin alacağı zamlı maaşlar belli olacak. Rakamların netleşmesinin ardından ek zam protokolü için görüşmeler başlayacak.
#MemurMemur-Sen'den yapılan açıklamada, “Asgari ücretteki artış enflasyon verilerinin üzerinde gerçekleşmiş, emekçilerin yüzünü güldürmüştür. Asgari ücretteki artışı; enflasyon hedefinin ve verilerinin yerine gerçeğin dikkate alındığını gösteriyor” denildi.
#Memur-SenMilyonlarca çalışanın 2022’de alacağı zamlar bu ay belirlenecek. Kamu işçileriyle yapılan protokole göre, ocakta kamu işçilerinin ücretlerine yüzde 5 zam yapılacak ve yüzde 5 enflasyon farkı eklenecek. Asgari ücrette Türk-İş en az yüzde 36 zam talep etti. Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında alacağı zam aralık ayı itibarıyla yüzde 5+7.45 düzeyinde bulunuyor. Bu rakama aralık enflasyonu eklenecek.
#ZamUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Öz İletişim-İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi 2’nci Ek Protokol İmza Töreni’nde konuştu.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoğluMemur ve memur emeklilerine ilave zam için müzakere başlatılmasına karar verildi. Memur-Sen heyetiyle yapılan görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son toplu sözleşmeyle, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile 35 arasında değişen artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı anımsatıldı.
#MemurÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek göstergenin vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildiğini, sadece doktorları değil tüm sağlık personeli ve kamu personelini kapsayacak zam düzenlemesinin yapılacağını duyurdu.
#Memeur MaaşıMemur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "3600 ek gösterge konusunda, asgari ücret belli olduktan sonra komisyonu topluyoruz. Çalışmalara başlayacağız." dedi. Yalçın, ocakta ayında kamu çalışanlarının maaşlarına düzeltme yapılacağını söyleyerek, "Ocakta maaşlara yansıyacak şekilde ek protokol yapılacak" ifadelerini kullandı.
#3600 Ek GöstergeMemur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen olarak 6. dönem toplu sözleşmeye ek bir protokol olarak tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde bir düzenleme gerektiğini tekrarlı şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile konuyu tekrar görüştük. Bunun için de ocak ayındaki maaşlara yansıyacak şekilde ek protokol yapma konusunda bir mutabakat sağladığımızı söyleyebilirim” dedi.
#3600Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kabine üyeleri gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak hayırlı olsun dileklerini iletti. Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.
#Paris İklim AnlaşmasıEşya hukukunun en önemli konularından bir tanesi de tapu iptal ve tescil davalarıdır. Tapu iptal ve tescil davaları; ayni hakkı ihlal edilmiş bireylerin, mülkiyet hakkını korumaktadırlar. Herhangi bir niteliğe sahip olan taşınmazın tescili; hukuki açıdan geçerli olmayan, gerçek olmayan veya usulsüz sebeplerle gerçekleşmesi durumunda, asıl hak sahibi bulunan kişi veya kişiler tapu kaydının uygun bir hale getirilmesi için bu davayı açabilmektedirler. Sizin için tapu iptali ve tescil davalarının ne demek olduğunu, bu davaların hangi mahkemelerde görülebildiğini, tapu iptali ve tescil davalarının ne zaman açılabileceğini detayları ile derledik.
#Tapu İptal DavasıDün Rusya’nın Karadeniz’e bakan sahil şehri Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Lideri Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen ve Suriye krizinin geniş bir şekilde gündeme geldiği anlaşılan zirveyi bundan önceki benzer buluşmalardan ayıran bir dizi nokta var.
#Soçi