İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında dönemin ilk sınavları yapılıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanacak olan sınavlarda alınan ilk notlar, öğrencilerin derslere olan ilgisini ve akademik motivasyonunu önemli ölçüde şekillendiriyor. Uzmanlar, eğitimciler ve veliler, dönemin ilk sınav sonuçlarının öğrenciler üzerinde bıraktığı etkilerin kayda değer derecede önemli olduğunu ifade ediyor.
#İlk Sınavların Motive Edici Etkisi Çok BüyükMerkezi sınav sisteminde öğrencilerin sıralama rekabeti ebeveynler arasında özel ders arayışına neden oluyor. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin ebeveynleri çocuklarının ‘özel ders ihtiyacını’ çoğu zaman doğru analiz edemiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına neden oluyor. Eğitim uzmanları, “Toplumumuz, eğitim hizmeti alma sürecinde artık rasyonel düşünme becerisini yitirdi. Bu konuda çevresine mesaj verme, benzerlerinden geri kalmama, bir anlamda reklam ve gösteriş yapma davranışı hakim oldu” diyor.
#Eğitim UzmanlarıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından 25 Temmuz’da başlayan ve iki gün uzatılan tercih dönemi 4 Ağustos'ta sona eriyor. Kimi çoktan kararını verdi, sıralamasını yaptı kimi adaylar ise tercih işlemlerini son dakikaya bıraktı. Hürriyet’e konuşan eğitim uzmanları bu adaylara 5 önemli tavsiyede bulundu...
#YKSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) maratonun son etabı olan yerleştirme süreci de sınava hazırlık gibi adayları zorlayan bir dönem. 28 Haziran’da başlayan tercih süreci yarın sona erecek. Tercih listesinin mutlaka bir okul yönetimine onaylatılması gerektiğini hatırlatan eğitim uzmanları, son dakikacılar için ipuçları verdi.
#LGSLGS sınavının ardından başlayan tercih sürecinde sona geliniyor. Yeni öğrencilerini bekleyen Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ertoğan ve eğitim uzmanları, iyi bir liseye yerleşmek isteyen öğrencilerle velilerine önemli tavsiyelerde bulundu...
#LGSMilli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı getirdiği pek çok değişiklikle beraber tartışmalara da neden oldu. Yeni müfredatın koordinatörlük görevini üstlenen Prof. Dr. İlker Cırık ve eğitim uzmanları taslağı Hürriyet’e değerlendirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilyonlarca gencin geleceğini etkileyecek LGS ve YKS maratonu için geri sayım başladı. LGS 2 Haziran, YKS ise 8 ve 9 Haziran’da yapılacak. Bu yıl LGS’de 1 milyon, YKS’de ise 3 milyondan fazla öğrencinin sınava girmesi bekleniyor. Ebeveynlere de görev düştüğüne dikkat çeken eğitim uzmanları, şu tavsiyeleri veriyor...
#LGSMEB bir genelge yayınlayarak öğretmenlerin rol model olması için önlük giymesinin teşvik edilmesini istedi. Bu genelge eğitim dünyasında tartışma yarattı. Öğretmenlerin bir kısmı sadece kıyafetle rol model olunamaz derken kimi de önlüğün ders disiplinine katkı sağlayacağını söylüyor.
#Milli Eğitim BakanlığıBakan Tekin’in ‘sınıf tekrarı yapılacağını’ açıklaması eğitimcileri sevindirdi. Eğitim uzmanları, son 10 yıldır sınıfta kalmanın ‘efsane’ olarak algılandığına dikkat çekerek, sınıf tekrarının öncelikle öğretmenlere saygıyı arttıracağını ifade ettiler.
#Yusuf TekinAlmanya’nın çeşitli kesimlerindeki okullarda öğretmen sıkıntısının giderilmesi için arayışlar yoğun bir biçimde devam ederken, eğitim sisteminde köklü bir değişikliğe gidilmesi gündeme geldi. Hükümet ortağı Yeşiller Partisi’nin gençlik kolu Genç Yeşiller, orta öğrenimde ‘tek tip okul sistemine’ geçilmesini önerdi.
#Almanya1. öğretim harç öder mi sorusu, öğrencilerin gündeminde yer alıyor. 1 ve 2. öğretim harç ödeme durumu, her iki öğretim öğrencisinin de 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için merak ettiği konu oldu. Peki, 1. öğretim harç öder mi? 1 ve 2. öğretim harç yatırıyor mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#1.ÖğretimLGS merkezi sınav puanıyla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullarda serbest kayıt döneminin sona ermesiyle, kayıt süreci de tamamlanmış oldu. Özel okulların pek çoğu yoğun ilgi sonrası kontenjanlarını doldurdu. Sırada 24 Temmuz’da başlayıp 7 Ağustos’ta sona erecek nakil süreci var.
#LGSAMERİKA Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Bankası'nda çalıştıktan sonra emekli olan ve tatil için geldiği Balıkesir’in Gönen ilçesinde kaybolan Korhan Berzeg’i (83) arama çalışmaları 10’uncu günde de sürüyor. Geniş bir alanda yürütülen, yürüyüş mesafesinde bulunan çevredeki mahallelerin de kontrol edildiği aralamalara Ankara tarafından görevlendirilen, Bursa Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi ile Balıkesir Jandarma Suç Araştırma (JASAT) ekipleri de katılıyor. Berzeg’in doberman cinsi köpeği Tina da ekipler tarafından İngilizce komutla aranıyor.
#BalıkesirYaz tatili bitiş tarihleri için gözler MEB çalışma takvimine çevrilmiş durumda. 16 Haziran cuma günü kapanan okullarının ardından 19 milyondan fazla okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi şu sıralar tatilin tadını çıkarıyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası okullarda eğitim öğretim faaliyetleri 2 hafta gecikmeli başlamıştı. Bu sebeple veliler, öğrenciler ve öğretmenler yeni dönemin hangi ayda başlayacağını merak ediyor. Yaz tatili boyunca eğitim uzmanları, öğrencilerin dinlenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Özellikle LGS ve YKS gibi sınavlara önümüzdeki yıl katılacak öğrenciler için yaz tatili büyük önem arz ediyor. Peki 2023-2024 Okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman, Eylül’de mi bitecek? İşte, MEB çalışma takvimine ilişkin son bilgiler…
#2023-2024 Okullar Ne Zaman AçılacakYaz tatili bitiş tarihleri için gözler MEB çalışma takvimine çevrilmiş durumda. 16 Haziran cuma günü kapanan okullarının ardından 19 milyondan fazla okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi şu sıralar tatilin tadını çıkarıyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası okullarda eğitim öğretim faaliyetleri 2 hafta gecikmeli başlamıştı. Bu sebeple veliler, öğrenciler ve öğretmenler yeni dönemin hangi ayda başlayacağını merak ediyor. Yaz tatili boyunca eğitim uzmanları, öğrencilerin dinlenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Özellikle LGS ve YKS gibi sınavlara önümüzdeki yıl katılacak öğrenciler için yaz tatili büyük önem arz ediyor. Peki 2023-2024 Okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman, Eylül’de mi bitecek? İşte, MEB çalışma takvimine ilişkin son bilgiler…
#2023-2024 Okullar Ne Zaman AçılacakYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) bugün tüm yurtta saat 10.15’ te uygulanmaya başlandı ve 180 dakika sürdü. Sınav sonrası ilk değerlendirmeleri paylaşan eğitim uzmanları AYT’de Matematik ve Tarih sorularının belirleyici olacağına işaret etti.
#YSKÜniversite sınavlarına sayılı günler kala hem adaylar hem de ailelerde stres düzeyi yükseldi. Eğitim uzmanları öğrencilere ve ebeveynlerine son günlerde rahatlatıcı aktiviteler önerdi, sınav sırasında da heyecanı yenmenin ve baskıyı azaltmanın yollarını anlattı...
#YKSHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarDeprem felaketinin yaşandığı illerde lise sınavına (LGS) hazırlanan 290 bin, üniversite sınavına (YKS) hazırlanan 310 bin öğrenci var. Büyük bir kayıp acısı ve travma yaşayan bu öğrencilerin sınava hazırlanması için Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli çalışmalar yaparken eğitim uzmanları da ‘ekstra kontenjan’ gibi uygulanabilecek formülleri anlattı.
#DepremzedeMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye’de okul öncesi eğitim seferberliği kapsamında hayata geçirilen çalışmalarla 2023 Erken Çocukluk Eğitimi Vizyonu’nun ele alınacağı ‘Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Zirvesi’ 9-10 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek.
#UNICEFTürkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) tarafından düzenlenen 9’uncu Ortaöğretim Çalıştayı, birçok akademisyen ve eğitim uzmanının yer aldığı konuşmalarla gerçekleşti. Konuşmacılardan Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Göl Güven, “Eğitimde aslında birçok yanlışımız var. Neyi yapamadığımızı biliyoruz, neyi yapmamız gerektiği hakkında da çalışmamız gerekiyor” dedi.
#TÖZOKRusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Küresel Etki Konferansı (GIC 2022), önümüzdeki yıllarda eğitim alanında karşılaşılabilecek sorunlar, zorluklar, eğilimler ve yeni fırsatları tartışmak üzere 20 ülkeden 30’dan fazla uzmanı bir araya getirdi. Konferans 1 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi.
#Rusya