Avustralya İstanbul Konsolosluğu ve HUB EDU Avustralya Eğitim ve Kariyer Danışmanlığı, Türkiye’nin önde gelen liseleriyle Avustralya’nın önde gelen üniversitelerini buluşturdu. Etkinlikte ülkenin Ar-Ge konusunda yeni merkez haline geldiğine dikkat çekildi.
#İstanbul KonsolosluğuDeniz ve mehtap sordular seni neredesin? Rüzgâr ve martı sordular seni neredesin? Sizi bilmem ama ben Arkas Aegean Link Regatta 2018’deydim. 30 Ağustos coşkusuna yarış coşkusu karışınca pürneşeydim. Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı, Arkas-M.A.T. Sailing Team Kaptanı Tolga Yağlı ile mini yelken sohbetimize buyrun... Rüzgâr ve deniz sizi çağırıyor!
#YELKENTürk öğrencilerin son yıllarda üniversite eğitimi için Malezya'yı da tercih etmeye başladığını belirten uzmanlar, "En çok tıp, eczacılık ve diş hekimliği ilgi görüyor. Yaşam giderlerinin yıllık 5 bin doları geçmemesi ve öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahip olması, yurt dışı eğitimde Malezya'yı cazip kılıyor" dedi.
#Yurt Dışı Eğitim28 yıldır binlerce genci uluslararası standartlarda yetiştiren ve mezun eden Ahmet Şimşek Koleji, aynı statüdeki okullar 30-40 bin lira gibi ücretler alırken sadece vergiler karşılığı ücretsiz eğitim veriyor. Bunu finanse edebilmek için her yıl en az 20 milyon lira cebinden harcadığını belirten kurumun kurucusu Ahmet Şimşek, “Devlet de ücretsiz kaliteli eğitime katkıda bulunsun, vergileri kaldırsın” diyor
Dün açıklanan enflasyon oranları piyasaları hakikaten çok sevindirdi. Gerçi henüz bu rakamların piyasaya çok net biçimde ya da hemen yansımasını beklemiyoruz ama yine de orta vadede bu rakamlar 2005 yılı enflasyon hedefleri açısından iyi bir ilk moral oldu. Ama önemli bir teknik ayrıntıyı unutmamak gerek. Enflasyon hesaplaması değişti. O nedenle ocak ayı rakamlarıyla yıllık bir projeksiyon yapmak mümkün değil. Yani ocak ayı enflasyonu daha önce bildiğimiz enflasyon değil... Ayrıntılara bakalım isterseniz
Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#AntalyaDevlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğünce, bir internet sitesinde yer alan haberde bahsi geçen ürünlerin uluslararası bir internet sitesinde olduğu, miadı geçtiği ve eğitim maksatlı kullanıldığı belirtilerek, "Fiyat farkı, ürünün kullanım tarihi geçen bir ürün olması yani işlevsiz olmasındandır." ifadesi kullanıldı.
#Devlet Malzeme OfisiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini henüz açıklamamış olsa da iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya çoktan başladı. Ancak sınava hazırlık maliyeti bu yıl geçen yıla göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 200- 250 TL’ye alınabilen yardımcı test kitabının maliyeti bu yıl 500 TL’yi aşıyor. Ayrıca özel ders, çevrim içi eğitim platformları deneme sınavları derken maliyet giderek yükseliyor.
#MEBİzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Bu hafta Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda; Yunan şarkıcı Marina Satti, Kreşendo Festivali kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak. Ayrıca Jared Leto müzik grubu Thirty Seconds To Mars ile Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda konser verecek.
#Uygar Taylan