Paylaş
1- Başa saralım: Tüm hikâye M.Ö 4000’de eski Mısırlıların denize açılmasıyla başlamış. Bir kütüğün içi oyulmuş ,üzerine bez eklenmiş ve ilk yelkenli tekne vatana, millete, dünyaya uğurlu olmuş. Sonra ilk dünya turu yelkenli gemiyle yapılmış ve Dünya’nın yuvarlak olduğu ispat edilmiş. İlk yat kulübüne gelince Water Club of Cork 1780 tarihinde İrlanda’da kurulmuş.
2- İdeal yaşı kaç? Yelpaze geniş. 7’den 70’e herkes yelken yapabilir. Ama gönlünüzde yatan aslan performans sporcusu olmaksa 7-8 yaşlarında başlamak işin ideali. Konum veriyorum; Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü’nde profesyonel yelkencilerle 7 yaşında start veriliyor ve yıl boyu yelken eğitimleri devam ediyor.
3 - Yelken Türk kası mı sever, baklava mı? Türk kaslılar hadi yine iyisiniz. Kilo, fizik tabii ki önemli ama yelkenci bir atlet kadar kaslı olmak zorunda değil. Uzun yarışlarda, soğuk iklimlerde vücudun yağ bulundurması da gerekiyor. Uzun lafın kısası, üşütür baklavalarınız alışamazsınız.
4 - Eğitimler… Çocuklar ve yetişkinler için eğitimler de, dereceleri de farklı. Performans sporcularında eğitim bir ömür. Farklı sularda, farklı hava şartlarında antrenman yapılıyor. Yatçılarda ise temel, ileri ve yarış eğitimleri var. Yarışmak istiyorsanız bu eğitimlerden geçmeliymişsiniz.
5 - Türkiye’de yelken… İlgi her geçen gün artıyor ancak gençler sınıflarında yakalanan başarıyı olimpik sınıflara taşımada sorun var. Nedeni de sporcuya desteğin az olması ve ailelerin altın bilezik kaygısı. Kulübün sporcusu Yılkan Timurşah, Avrupa ikinciliğinin ardından Belçika’da düzenlenen yarışlarda ldünya şampiyonu oldu halbuki.
6 - Nerelerde yapılıyor? Yarışlar rota uzunluklarına göre offshore ve inshore olarak ikiye ayrılıyor. Offshore yarışlar Akdeniz genelinde, inshore yarışlar dünya genelinde yapılıyor. Ülkemize gelince… Marmara ve Ege yat ve yelken yarışlarının ev sahibi. Yarışların en uzun soluklusu Deniz Kuvvetleri Yarışı, 43 yıldır İstanbul Boğazı’ndan başlayıp Ege sularında son buluyor.
7 - Ruha, bedene şifası… Doğa ile kalp kalbe olmak, çevreye zarar vermeden çevreyle bir olmak… Daha cesur, daha kararlı, daha sabırlı, daha saygılı ve dürüst olmak… Bitmedi! Kondisyon, zekâ, irade ve özgüven gelişimi… Disiplin, motivasyon… Rekabet heyecanı… Anı yönetmek ve stratejik düşünmek… Daha ne olsun? Yelkenin ruha, bedene şifası olsun…
8 - Pahalı bir spor mu? Yüreğinize su serpiyorum. Yelkenci olmak için illa yelken almanıza gerek yok. Bu spora hevesli, tekneli kişilerin ekiplerine +1 olabilirsiniz. Deniz kıyafetleri tabii ki bir tık pahalı. Ama gözünüz gibi bakarsanız ekmeğini 3 yıl yersiniz. Eğitim fiyatları da matematik, fizik özel derslerinden çok daha ucuz. Yani gün sonunda öyle fevkalade pahalı bir spor değil.
Yarıştan kısa kısa...
* Bilenler bilmeyenlere anlatsın; Türkiye Yelken Federasyonu ve Ege Açık Deniz Yat Kulübü Çeşme Marina’nın pek çok kez düzenlediği Aegean Link Regatta geçen yıl spor ve sporcu dostu Arkas’ın adını aldı. Sloganı ve coşkuyu veriyorum; “Rüzgar ve
Deniz sizi çağırıyor!”.
Hem de 12 ay...
* İsviçre merkezli varlık yönetim şirketlerinden UBS, Huawei, Hürriyet Ailesi, Ege Medya, Arkas Aegean Link Regatta 2018’e hep destek tam destekti.
* Yarış, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas’ın gözbebeği. Bundan altı yıl önce Arkas Bayk Cup yelken yarışları için buluşmuştuk. “Hayatımda ilk kez emir alıyorum” demişti. Altı yıl içinde yelken aşkı, yelkencilere desteği, emeği, umudu, gelecek nesillere inancı katlanarak artmış. Arkas-M.A.T. Sailing Team ile yarışlara katılıyor. Sporcu nesil yetişmesinde çorbada tuzu olsun istiyor. Çıtayı dünya takımlarına transfer edilebilecek yelkenci yetiştirmeye yükseltiyor.
* Zafer Bayramı’nın coşkusuyla, umuduyla başlayan ve dört gün süren yarışlara Kuşadası, İzmir, Bodrum, Mersin, Foça, Urla ve Ankara’dan 51 tekne, 500’e yakın yarışçıyla katılım geçen sene olduğu gibi bu sene de tavandı.
* Motivasyonlarına kuvvet, disiplinlerine sağlık... Çeşme- Sakız Adası rotasıyla dört günde 50 deniz mili yol alındı.
* Gündüz rekabet, akşam dostluk... Çeşme, Sakız, kapanışta Before Sunset Baech’te eller havaya parti, Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars’ın on numara performansı yarışın tuzu, biberi, keyfi oldu.
mYarışın karnesi... Overall kupayı Arnes kaldırırken, Göztepe Yelken 1925 ikinci, Ladies First üçüncü oldu. Tüm tekneler, tüm yarışçılar gönüllerin birincisi oldu. Şimdi gözler 21-23 Eylül’de İzmir Arkas Körfez yarışında.
Paylaş