Bahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli! Peki bu böceklerin şehir içindeki sayıları neden arttı? Kendimizi ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Uzmanına sorduk...
#Çam Kese TırtılıSosyal medyada bir ismin yanında uğur böceği görürseniz bilin ki özel bir çocuğun fedakar ve savaşçı annesiyle karşı karşıyasınız. Onlar birbirlerini uğur böceği simgesiyle tanıyan ve hayatları otizm gerçeğiyle tanıştıktan sonra baştan aşağı değişen özel anneler. Uğur böceği akımının mimarı avukat Sedef Erken, “Çocukken elimize uğur böceği alıp dilek tutardık. Bu umut vaadeden bir şeydi. Uğur böceği tüm özel çocuk annelerine umut olsun istedim” diyor.
#Uğur BöceğiÇanakkale’nin Gökçeada ilçesinde toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti. Uzmanlar yaşanan uğur böcekleri ölümleriyle ilgili, zararlı haşerelerin engellenmesi için pestisitin fazla kullanılması ya da artan uğur böceği popülasyonunun artmasından kaynaklı olduklarını belirtiyor.
#GökçeadaÇanakkale’nin Gökçeada ilçesinde toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti. Uzmanlar yaşanan uğur böcekleri ölümleriyle ilgili zararlı haşerelerin engellenmesi için pestisitin fazla kullanılması ya da uğur böceği popülasyonunun artmasından kaynaklı olduklarını belirtiyor. Uğur böceklerinin görüntüsünü çeken Burak Çiftci, ''Daha önce Gökçeada, Bozcaada ve diğer adalarda da çok bulundum ama ilk defa böyle bir şey görüyorum'' dedi.
#ÇanakkaleHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#Prof. Dr. Haşmet ÇağırganHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#İzmirKeşke Hiç Büyümeseydik dizisi oyuncuları ile maziyi ekran başına taşıyor. 90'lı yılların yaşamını izleyicilerle buluşturacak olan Keşke Hiç Büyümeseydik, oyuncuları ile merak konusu oldu. Birbirinden önemli isimleri kadrosunda barındıran dizi, çağımız teknolojilerinin hayatımıza bu denli girmeden önceki halini konu ediniyor. İşte, Keşke Hiç Büyümeseydik oyuncu kadrosu ve konusu hakkında detaylar
#Keşke Hiç BüyümeseydikTehlikeli Karım ilk bölümü ile ekran önüne çıkıyor. Oyuncuları ile dikkat çeken Tehlikeli Karım, genel konusuyla da merak ediliyor. Başrollerinde Gonca Vuslateri, Seçkin Özdemir ve Mustafa Üstündağ gibi oyuncuların yer aldığı Tehlikeli Karım, Show Tv ekranlarında izleyicilerin karşısına çıkacak. İşte, dizinin oyuncuları ve detaylı bilgiler
#Tehlikeli KarımEge Üniversitesi Çocuk Eğitimi ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenen Öykülerle Temel Ekonomi Okuryazarlığı Eğitimine katılan çocuklar, kendi ülkelerinin parasını tasarlayıp tasarruf, tüketim, işsizlik, istihdam gibi büyüklerin dünyasına ait kavramları öğrendi.
#Ege ÜniversitesiGeçen yaz 1200 öğrenciyi eğitimden geçirdiler, 1000 kişi yedekte kaldı. İlgi o kadar yoğun ki bu yıl 3 günlük böcek okulu kamplarına 100 öğrenci katıldı, 85 öğretmen mezun ettiler. İzmir’de başlayan Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi, İstanbul, Samsun, Bingöl, Konya ve Diyarbakır’dan öğrenci ve öğretmenleri de kapsadı. Peki dertleri ne? Böceklerin hakkını teslim etmek! Onların doğaki görevlerini, güzelliklerini, neresinden tutulacağını, hatta nasıl besleneceğini öğretmek.
Şu sıralar bir orman mühendisine en sevdiği böceği sorsanız cevap muhtemelen Calosoma Sycophanta olacaktır. O kadar itibarlı ki, özel olarak toplanıp, üretilip, tekrar doğaya salınıyor. Orman yangınlarından iki buçuk kat daha zararlı olan Çamkese yavrularını yiyen Calosamalar, Adana’dan başlayarak bütün yurda dağıtılıyor.