IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 13:26
EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. CANDEĞER YILMAZ, "BU BÖLGENİN BİRÇOK ZENGİNLİĞİ VAR. BU ZENGİNLİĞİN BAŞLIĞINDA DA ÜRETİM VAR. İPEK BÖCEKÇİLİĞİ DE BU BÖLGEDE UZUN ZAMANDIR YAPILAN FAKAT SON YILLARDA DÜŞÜŞ YAŞAMIŞ BİR ÜRETİMDİR" DEDİ.
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, ipek böcekçiliği ve geliştirilmesi konulu panel düzenlendi.
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi öncülüğünde ilçede ipek böcekçiliği ve geliştirilmesi konulu panel düzenledi. Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda gerçekleştirilen panele, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, öğretim üyeleri, öğrenciler ve ipek böcekçiliği yapan kadınlar katıldı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, panelde yaptığı konuşmada, "Bu bölgenin birçok zenginliği var. Bu zenginliğin başlığında da üretim var. İpek böcekçiliği de bu bölgede uzun zamandır yapılan fakat son yıllarda düşüş yaşamış bir üretimdir. Üniversite sanayi demek, üniversite toplum demek, üniversite toplumsal sorunları çözme demektir. Bizler üniversitede bilimi kullanarak bilgi üretiyor o bilgiyi de saha da toplumla paylaşır uygularız. İpek böceği, arı gibi bizlere büyük bir katma değer veren yaratıklardan bir tanesidir. Nitelikli bir çalışma ile bu işi yeniden en iyi düzeye çıkarmak hedefimizdir. Bu anlamda çok hassasta bir konu olduğu için bu tarz eylemlere panellere ihtiyaç vardır. ipek böceği demek dut demektir. Ülkemizde bugün dut eylem planı da vardır. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşmeler yaptık. Dut yetiştirme planları dutluklar yapma planlarımız var adım adım da bu planlar ilerlemektedir. Bu anlamda Ödemiş’te kaymakamımız belediye başkanımızın desteklerini kuşkusuz alıyoruz. Hedef 3 yılda 3 milyon dut yetiştirmektir. Katılımcılara teşekkür ediyorum başarılar diliyorum" dedi.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİNDE ’DUT’ VURGUSU
Doç. Dr. Funda Yoldaş, panel dut meyvesinden bahsetti. Yoldaş, ipek böcekçiliğinin en önemli etkeninin dut olduğunu ifade ederek, "İpek böcekçiliği için en önemli etken duttur. Dut’suz bu iş düşünülemez. Dutun birçok üretim anlamı var reçeli yapılıyor tüketimde kullanılıyor. Bugün dutlar kıyılarda üretiliyor yetiştiriliyor. Ancak bundan sonra dutluklar oluşturulacaktır. Bugün Beydağ ilçemizde de 60 ev kadını bu işi yapmaktadır. Buda ayrıca bizleri sevindiriyor” şeklinde konuştu.
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de, şu ifadelere yer verdi:
"Yöremizde ve ilçemizde bir dönem ipekböceği ipek üretimi önemli derecedeydi. Bugün düşüş görünüyor ancak bu iş aile işi ve ailelerimizin geçim kaynaklarından birisidir. Biz ipek böceği sezonunda böcek etkilenmesin ya da dut etkilenmesin diye yerel yönetim olarak ilaçlama yapmıyoruz. Bu konuda Ödemiş Belediyesi her zaman proje ortağıdır destekçidir başarılar diliyorum."