Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#KahramanmaraşHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınEge Denizi ve Akdeniz’de ardı ardına meydana gelen depremlere ilişkin Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan, son yıllarda Afrika Anakarası’nın Anadolu ve Ege’yi kaktırma hızı yılda 2 ile 3 santim iken, bugün 4 ile 5 santimetreye çıktığını bu nedenle depremlerin sıklaştığını belirterek kritik uyarılarda bulundu.
#DepremSon dakika haberine göre; Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, saat 17.56'da, 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, CNN Türk'te yapıtğı açıklamada "Batı Anadolu, Türkiye'nin önemli deprem bölgelerinden bir tanesi. Bu bölgenin aktif olduğunu göstermesi açısından 4.3 büyüklüğündeki deprem hissedilebilir. Önemli depremlerden biri. Bölge daha büyük depremler oluşturmaya müsait bir yer" dedi.
#AFADTürkiye’de ve dünyada yaşanan dönüşümler gazeteciliğin ölmediğini, sadece yeni bir forma büründüğünü gösteriyor. İçerik hala kral ve bu dijital çağda bile en kıymetli şey olmaya devam ediyor. 40 yıl Türkiye’nin yakın geçmişine tanıklık eden Hürriyet EGE’nin yanında olan siz değerli okurlarımıza da teşekkür ederiz.
#1Son depremler listesi, 22 Eylül Pazar günü bulundukları bölgede sarsıntı yaşayan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. AFAD son dakika depremler listesine göre saat 11.47'de Ege Denizi'nde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının derinliği 8.68 km olarak listelere yansıdı. Depremi hissedenler merkez üssü, derinlik, şiddeti ve büyüklüğü bilgileri için KANDİLLİ ve AFAD son deprem listesini güncel verilerle yakından takip ediyor. Yaşanan sarsıntılar son bilgilerle anbean kurumların sayfasında paylaşılıyor. Peki son dakika deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu? Az önce deprem mi oldu, yakınımdaki depremler hangileri? İşte, 22 Eylül AFAD/Kandilli son depremler listesi...
#Deprem Mi OlduGenç besteci Ege Gür geçen yıl Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına bestelediği eseriyle 2024 Avrupa Bestecilik Ödülü’nü aldı. ‘Görünmez Olanın İmgesi’ isimli bestesi depremde yaşananları müzik yoluyla dinleyiciye aktarıyor.
#Ege GürAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 09.31'de 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, 5 büyüklüğündeki deprem sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığını bildirdi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Şubat depremi Pazarcık'ta başladı. Bu depremin artçı olduğunu düşünüyorum. Hasarlı binalara zarar verebilecek deprem. Hasarlı binalara girilmemeli" diye konuştu. Öte yandan Prof. Dr. Ersoy, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi için uyarılarda bulundu.
#DepremSon dakika depremi mi oldu? 11 Ağustos Pazar AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler verilerine yansıdı. AFAD deprem son dakika haberlerine göre saat 04.48'te Ege Denizi'nde 3.2 büyüklüğünde ve saat 08.48'de 2.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde meydana geldi? Az önce deprem mi oldu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte anlık olarak güncellenen Kandilli ve AFAD son depremler 11 Ağustos tablosu...
#DepremSon dakika deprem mi oldu, sorusu AFAD ve Kandilli verileri ile yanıt buluyor. Ege Denizi son dakika deprem bilgisi, İzmir Menderes'te hissedilen sarsıntının ardından araştırılıyor. 30 Haziran Pazar günü saat 15.50'de Ege Denizi'nde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ayrıca saat 14.44'te de Büyükçekmece'de 1.9 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı. Depremi hissedenler merkez üssü, derinlik, şiddeti ve büyüklüğü bilgileri için KANDİLLİ ve AFAD son deprem listesini güncel verilerle yakından takip ediyor. Yaşanan sarsıntılar son bilgilerle anbean kurumların sayfasında paylaşılıyor. Peki son dakika deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu? Az önce deprem mi oldu, yakınımdaki depremler hangileri? İşte, 30 Haziran AFAD/Kandilli son depremler listesi...
#Son Dakika Deprem Mi OlduMuğla son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Marmaris'te 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 44.4 KM olarak kaydedildi. Deprem Bodrum, Aydın, Marmaris, Fethiye, Datça gibi çevre il ve ilçelerden de hissedildi. Son günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen depremler büyüklükleri ile dikkat çekiyor. Son depremler listesi 12 Haziran 2024, hemen her gün olduğu gibi bugün de deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yaşanan depremler AFAD ve Kandilli rasathaneleri tarafından anbean kaydediliyor. Alınan son bilgiye göre dün Yunanistan'da 3.8, 4.2 ve 4.3 büyüklüğünde peş peşe üç deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve Muğla'nın bazı bölgelerinde de hissedildi. Peki, son deprem nerede ne zaman oldu? İşte AFAD ve Kandilli son depremler tablosu...
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "İzmir'de 6'nın üzerinde deprem üretebilecek 25'e yakın fay var" dedi. Sümer, "İzmir fayında 2 senaryomuz var. İzmir, son büyük depremini 1688 yılında yaşadı. Ama hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Bu deprem eğer İzmir Fayı'nın Balçova segmentinde meydana geldiyse ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber ikisini beraber etkilediyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı'nda olduysa, İzmir Fayı'nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#İzmirBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli Rasathanesiİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye varan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk kez yaptık. Bu çok önemli. Havzanın altında neler olduğunu gördük. Bir nevi röntgenini çektik diyebiliriz. Böyle bir metropol alanında Tübitak-MAM ile Dünya'daki en uzun kesitleri aldık. Bornova Havzası'nın altında ne olduğunu ilk defa gördük. Daha önce belirlenmemiş fayları tespit ettik. Bu faylar doğrudan tehlikelidir, deprem üretecektir anlamına gelmiyor. Fakat gelecekte oluşabilecek bir depremde, bu fayların ne etkileri olacağını da mutlaka sayısal verileriyle ortaya koymamız gerekiyor" dedi.
#İzmirSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla'nın Bodrum ilçesinde katıldığı Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmaları'nda yaptığı konuşmada, "Eğer bir turizm şehriysek, gelirlerimizin büyük kısmı turizme endeksliyse o zaman yerel yönetim seçimlerinde mutlaka adaylarınızdan turizm master planlarını isteyin. Turizm master planları büyükşehir belediyelerinin konusudur. Çünkü potansiyeli en iyi sizler bilirsiniz. Hem planlardan hem altyapı ve üstyapıdan sorumludur. Biz, plan hazırlanırken her türlü desteği veririz" dedi.
#Mehmet Nuri Ersoy6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremEge Denizi'nde, merkez üssü Kuşadası Körfezi olan ve İzmir ile Manisa'da da hissedilen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki bir berberin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde; iş yeri çalışanının depremi hissederek dışarıya koştuğu görüldü.
#ManisaSigorta sektörünün temsilcileri ile sanayiciler İzmir Ticaret Odası’nda bir araya gelerek 2024 yılını değerlendirdiler. Egeli sanayiciler, özellikle Kahramanmaraş depremi sonrasında işyerlerine sigortanın zorunlu olması gerektiğinin altını çizdi.
#İzmir Ticaret OdasıAFAD'ın verilerine göre saat 14:53'te merkez üssü Ege Denizi Çandarlı Körfezi olan 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve çevre illerden hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası olumsuz bir ihbar bulunmadığını açıkladı. Malatya'da ise saat 15:10'da merkez üssü Battalgazi ilçesi olan 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
#AFADAFAD'ın verilerine göre saat 14:53'te merkez üssü Ege Denizi Çandarlı Körfezi olan 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve çevre illerden hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası olumsuz bir ihbar bulunmadığını açıkladı.
#DepremTÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin nevi şahsına münhasır bir yapısı var. Başka ülkeler arasındaki ilişkilerin dinamiklerinin işleyişinin açıklanmasında kullanılabilecek modellerin dışına çıkan, bu gibi kalıpları tersyüz eden, bunlara meydan okuyan bir ilişki yapısından söz ediyoruz.
#Türkiye