Mine Özgüzel’in ‘Edebiyat Terapi’si, benzerine rastlamadığımız türden bir psikoloji kitabı. Okuması bir nevi terapi gibi. Kitapta kendi varoluş problemlerini tüm çıplaklığıyla anlatan Özgüzel, edebiyatın bunları aşarken kendisine nasıl iyi geldiğini ortaya koyuyor. Bunu yaparken de Virginia Woolf, Sartre, Kafka, Zweig, Dostoyevski, Camus ve Simone de Beauvoir gibi varoluşçu yazarların çocukluk travmalarına derinlemesine inerek onların yoksunluklarını nasıl varoluşa, yaratıcılığa dönüştürdüğünü anlatıyor, çözüm önerileri sunuyor. Kısa sürede üç baskı yapan ‘Edebiyat Terapi’yi Özgüzel’le konuştuk.
#Edebiyat TerapiGünümüz Türk edebiyatının usta isimlerinden Müge İplikçi'nin nesneler, insanlar ve anlarla birbirine bağlanan 17 öyküden oluşan yeni öykü kitabı 'Ah Be Melek' Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. İplikçi, 'Ah Be Melek’te dünyaya hınzır bir meleğin bakışlarıyla bakıyor.
#Müge İplikçiÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarEsra Ezmeci, yeni yayınlanan programı dolayısıyla biyografisi ile merak ediliyor. Sosyal medyayı aktif kullanan Esra Ezmeci, İstanbul Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi’nde uzman klinik psikolog olarak görev almıştır. Peki, psikolog Esra Ezmeci kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Esra EzmeciEsra Ezmeci, yayınlanan programı dolayısıyla biyografisi ile merak ediliyor. Sosyal medyayı aktif kullanan Esra Ezmeci, İstanbul Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi’nde uzman klinik psikolog olarak görev almıştır. Peki, psikolog Esra Ezmeci kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Esra EzmeciUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaHevesle okuduğum ilk kitabı ‘kararan’ 1999’da Şiir Atı’ndan, merakla okuduğum ikinci kitabı ‘la havle ve la kuvvete’ 2004’te NeKitaplar’dan yayımlanan enderemiroğlu (okunduğu gibi yazılıyor), 18 yıldan sonra üçüncü kitabı ‘Travma Terapi’ (Ayrıntı) ile beklediğim bazı şairlerden olduğunu gösterdi. Destansı bir yapıt olarak okudum ‘Travma Terapi’yi.
#Travma TerapiŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkTepenin Ardı, Ahlat Ağacı, İstanbullu Gelin gibi yapımlardan tanıdığımız ve en son yeni sezonu yakında başlayacak olan ‘Camdaki Kız’ dizisinde ‘Rafet’ karakteriyle izlediğimiz oyuncu, yönetmen, yazar Tamer Levent ile geçmişe yolculuk yaptık… Levent’in annesi , fazla sosyallik sebebiyle lise birinci sınıfta okul müdürü ile “Benim oğlum tiyatrocu olmayacak” diye uyarı konuşması yapmış. ‘Spor olsun’ diye girdiği konservatuvar sınavını birincilikle kazanan Levent bugün kültür, sanat ve tiyatro hayatının içindeki 50. yılını kutluyor!
#Tamer LeventPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonFulya ile Umudun Olsun psikoloğu Esra Ezmeci, biyografisi ile merak ediliyor. Sosyal medyayı aktif kullanan Esra Ezmeci, İstanbul Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi’nde uzman klinik psikolog olarak görev almıştır. Peki, Fulya ile Umudun Olsun psikologu Esra Ezmeci kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Fulya İle Umudun OlsunSınavlar yaklaşırken, öğrencilerin ve velilerin kaygısı artıyor. Aslında kaygı, üzüntü ve neşe gibi normal bir duygudur. İnsanı motive eder, öğrenmeyi artırır ve olabileceklere karşı hazır tutar. Sınavı önemsediğimizi gösterir, vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Her duygu gibi sağlıklı bir şekilde dışa vurulması gerekir.
#ÖğrenciAlan korkusu olarak bilinen agorafobi sahibi bireylerde anksiyete sorununun kaçınılmaz olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Dr. Hüseyin Ebadi, “Bireyin altı aydan fazla süren, korktuğu, anksiyete duyduğu alanın ne olduğunu kavraması çok önemli. Baş edilemeyen durumlarda mutlaka psikiyatrik ve psikolojik destek alması, hastalığın şiddetinin artmasını önlemesi için çeşitli terapi yöntemlerinden faydalanılması gerekir” dedi.
#Klinik Psikolog Dr. Hüseyin EbadiÜnlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu 83 yaşında yaşamını yitirdi. Akademik dilin ötesinde kendine has üslubu ile içimizden biri olarak anlatıyordu yaşanmış insan öykülerini… Sayısız kişinin hayatına dokunan Cüceloğlu'nu kendi hikayesiyle ve geride bıraktığı sözlerle hatırlayalım: "Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir. Onu inşa etmek gerekir."
#Doğan CüceloğluPsikolog Esra Ezmeci, katıldığı programlarda verdiği bilgiler ve yaptığı yorumlarla tanınıyor. Esra Ezmeci, çok sayıda televizyon kanalında programlar hazırlayıp sunmuş ve çeşitli mecralarda psikoloji üzerine yazılar yazmıştır. Peki, Psikolog Esra Ezmeci kimdir, kaç yaşında? İşte Psikolog Esra Ezmeci’nin hayatıyla ilgili bilgiler ve uzmanlık alanları…
#Esra EzmeciTerapi, hem psikologlar hem de psikiyatristler tarafından uygulanan özel tedavi türlerine verilen genel addır. Terapiler, psikolojik rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmek için kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde uygulanır. Terapist olmak için üniversitelerin psikoloji, PDR ya da rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Terapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
#Terapist Nedir?