Edebiyat Fakültesi haberleri sayfasında Edebiyat Fakültesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9152 Edebiyat Fakültesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mario Levi’den Duygu Asena’ya, İbrahim Kalın’dan Meral Akşener’e pek çok siyasetçi, yazar, sanatçı çıkıp indi bu merdivenlerden. 72 yıldır kullanılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin basamakları artık aşındı. Ancak yılların izini taşıyan basamaklar onarılmayacak, Türkiye’nin entelektüel belleğini koruyacak...
#İstanbul ÜniversitesiAhmet Hamdi Tanpınar yaşadığı dünyayla birlikte çocuklarının değil ancak torunlarının nesliyle gözde yazarımız oldu. Huzur’da huzuru bulanlar; Tanpınar’ın eski dünyası ve kültür çevresini tanıdı. Onun Osmanlıcasına sahip değillerdir. Lâkin onun Fransızcasıyla edindiği Fransız medeniyeti ve değerlerini tanıdıkları için iki nesil evvelin bu garplı-şarklı münevverini kavradılar.
#Edebiyat Fakültesiİzmir Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları'nın Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun geçen şubat ayında ölümüyle sonuçlanan, öğrenci grupları arasındaki kavganın tüm ayrıntılarının güvenlik kameralarına yansıdığı ortaya çıktı. Kampüsün farklı noktalarındaki çok sayıda kameranın kaydettiği görüntülerde, iki öğrenci grubunun karşılıklı birbirlerine taş atma ile yaralama anları yer aldı. Taylan YILDIRIM / İZMİR - DHA
#Ege Üniversitesiİstanbul Üniversitesi öğrencilerinden oluşan çeşitli gruplar, 16 Mart 1978’de çıkan üniversite olaylarında ölen 7 öğrenci ile 16 Mart 1988’de Halepçe’de öldürülenler için anma yürüyüşü düzenledi. Gruplardan bazıları, Fen Fakültesi kapısından çıkarak eylemlerini olaysız gerçekleştirirken, bazı gruplar Edebiyat Fakültesi kapısından çıkış yapmak istedi. Ancak yürüyüşten dolayı trafiğin kapanacağını belirten polis buna izin vermedi. Bunun üzerine polis ekipleri ile öğrenciler arasında Edebiyat Fakültesi kapısında kısa süreli gerginlik yaşandı. Öğrenciler, dışarıda önlem alan polis ekiplerine ellerine geçirdikleri her şeyi fırlattı. Polisin karşılık vermemesi üzerine gerginlik kısa sürede biterken, öğrenciler Fen Fakültesi kapısına yöneldi. Fen Fakültesi’nden Eczacılık Fakültesi’ne yürüyen öğrenciler, burada saygı duruşunda bulunup, basın açıklaması yaptıktan sonra ana kampüse doğru yürüyüşe geçti. Özel güvenlikçiler, esnaf kapısından ana kampüse girmek isteyen öğrencilere kimlik kontrolü yapmak isteyince kavga çıktı. Öğrenciler, toplu halde içeri girmelerine karşı çıkan özel güvenlik görevlilerine tekme tokat saldırdı. Bazı güvenlik görevlileri, öğrencilerin arasından kaçarak uzaklaşmaya çalıştı. Öğrenciler, kapıyı zorlayarak içeriye girerken, özel güvenlik görevlileri de geri çekilmek zorunda kaldı. Öğrencilerin içeriye girmesi ile gerginlik sona erdi. İHA
#İstanbul Üniversitesiİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği "kent uzlaşısı" faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu'nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
#Mahir PolatBatman'da 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesindeki kazı çalışmalarında Geç Roma Dönemi’ne ait 1600 yıllık gözyaşı şişesi bulundu. Kazı Başkanı ve Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, gözyaşı şişelerinin Hristiyanlık öncesi dönemlere ait bir inanış olduğunu ifade ederek, “Rivayet odur ki: kişi öldüğü zaman arkasında kalan eşi gözyaşlarını bu şişeye biriktirmekte ve eşinin mezarına bırakmaktadır. O yüzden gözyaşı şişesi olarak adlandırılmaktadır" dedi.
#BatmanDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#Laodikya Antik KentiDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#LaodikyaBilkent ve Hacettepe üniversitelerinin kurucusu, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ilk başkanı olarak görev alan ve “Hoca Bey” olarak da bilinen Prof. Dr. İhsan Doğramacı, vefatının 15’inci yıl dönümünde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen panelde anıldı.
#Prof. Dr. İhsan DoğramacıÜlkemiz merkezi sınav gerçekliği ile ilk 1974 yılında tanıştı. 1980 yılına kadar Üniversiteler Arası Kurul tarafından organize edilen bu sınavları Yükseköğretim Kurumları (YÖK) bir sınav merkezi oluşturarak ÖSYM’ye devretti. 45 yıldır da ÖSYM, üniversite sınavları ile başladığı sınav merkezi yolculuğunu pek çok sınavı yapabilen bir kurumsal kimlik ile sürdürmeyi başardı. İşin içinde sınav, yarış ve rekabet de olunca hep tartışmaların odağında olan kurumlardan biri haline geldi.
#Konuk YazarÜnlü yönetmen Christopher Nolan, ‘Oppenheimer’ sonrası yeni filmi ‘The Odyssey’ için hazırlıklara başladı. Çekimlerin bir kısmının Ordu’nun Perşembe ilçesindeki Yason Burnu Yarımadası'nda yapılabileceği hakkındaki paylaşımlar yerel halk ve sinema tutkunları arasında büyük heyecan yarattı. Peki şu ana kadar atılan somut bir adım var mı? Eğer çekimler Yason Burnu Yarımadası’nda gerçekleşirse, bunun hem bölgeye hem de ülkemize nasıl artıları olacak? Her şeyden önemlisi Yason’u bu kadar özel kılan nedir? Üç dört gündür sosyal medyada çok konuşulan bu konuyu masaya yatırdık.
#OrduAtina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir yaşadığı sarsıntıların en güçlülerini dün gece yaşadı. Pazartesi günü TSİ 23:16'da ve Salı günü TSİ 01:37'de 5'ten büyük iki sarsıntı yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi, derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan Ege Üniversitesinden akademisyenler, Santorini Yanardağı'nda olası bir patlamanın sadece Türkiye için değil tüm dünya için tehlikeli olacağını vurguladılar.
#DepremBolu Kartalkaya Kayak merkezindeki Grand Kartal Otel'de dün çıkan yangında hayatını kaybeden isimlerden birisi de Şef Eslem Uyanık oldu. Yangında hayatını kaybeden ERÜ Edebiyat Fakültesi Rus Dili Edebiyatı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Eslem Uyanık'ın cenazesi Kayseri'ye getirildi. Peki, Eslem Uyanık kimdir, kaç yaşındaydı?
#Eslem UyanıkBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Prof. Dr. İskender Gülle, Göller Bölgesi'nin sulak alanlarından Eğirdir, Beyşehir ve Burdur göllerindeki su seviyesinde büyük azalma olduğunu belirterek, "İnanılmaz derecede kış kuraklığı yaşıyoruz" dedi.
#KuraklıkErzurum'da şehir içi yolcu taşımacılığı yapan Rıdvan Yakut (37), minibüsünde sosyal medyada video izleyip, müzik dinlemeyi yasakladı. Aracın ön camına da yasak tabelası asan Yakut, "Yüksek sesle müzik dinleyip görüntü izlenmesi araç sürerken dikkatimi dağıtıyordu. Kazaya sebep verme riski vardı. Ben de aracıma böyle bir yazı asma gereği duydum" dedi.
#MinibüsBurdur Öğretmenevi'nde çevre düzenlemesi sırasında kanal açan işçiler insan kemiklerine rastladı. Polis ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sonrası kemikler müze yetkililerine devredilecek. Buluntuların eski bir mezarlığa ait olabileceği ve yaklaşık 80-90 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
#BurdurRönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#Arkeoloji19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova Üniversitesi