Edebiyat Fakültesi haberleri sayfasında Edebiyat Fakültesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9127 Edebiyat Fakültesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mario Levi’den Duygu Asena’ya, İbrahim Kalın’dan Meral Akşener’e pek çok siyasetçi, yazar, sanatçı çıkıp indi bu merdivenlerden. 72 yıldır kullanılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin basamakları artık aşındı. Ancak yılların izini taşıyan basamaklar onarılmayacak, Türkiye’nin entelektüel belleğini koruyacak...
#İstanbul ÜniversitesiAhmet Hamdi Tanpınar yaşadığı dünyayla birlikte çocuklarının değil ancak torunlarının nesliyle gözde yazarımız oldu. Huzur’da huzuru bulanlar; Tanpınar’ın eski dünyası ve kültür çevresini tanıdı. Onun Osmanlıcasına sahip değillerdir. Lâkin onun Fransızcasıyla edindiği Fransız medeniyeti ve değerlerini tanıdıkları için iki nesil evvelin bu garplı-şarklı münevverini kavradılar.
#Edebiyat Fakültesiİzmir Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları'nın Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun geçen şubat ayında ölümüyle sonuçlanan, öğrenci grupları arasındaki kavganın tüm ayrıntılarının güvenlik kameralarına yansıdığı ortaya çıktı. Kampüsün farklı noktalarındaki çok sayıda kameranın kaydettiği görüntülerde, iki öğrenci grubunun karşılıklı birbirlerine taş atma ile yaralama anları yer aldı. Taylan YILDIRIM / İZMİR - DHA
#Ege Üniversitesiİstanbul Üniversitesi öğrencilerinden oluşan çeşitli gruplar, 16 Mart 1978’de çıkan üniversite olaylarında ölen 7 öğrenci ile 16 Mart 1988’de Halepçe’de öldürülenler için anma yürüyüşü düzenledi. Gruplardan bazıları, Fen Fakültesi kapısından çıkarak eylemlerini olaysız gerçekleştirirken, bazı gruplar Edebiyat Fakültesi kapısından çıkış yapmak istedi. Ancak yürüyüşten dolayı trafiğin kapanacağını belirten polis buna izin vermedi. Bunun üzerine polis ekipleri ile öğrenciler arasında Edebiyat Fakültesi kapısında kısa süreli gerginlik yaşandı. Öğrenciler, dışarıda önlem alan polis ekiplerine ellerine geçirdikleri her şeyi fırlattı. Polisin karşılık vermemesi üzerine gerginlik kısa sürede biterken, öğrenciler Fen Fakültesi kapısına yöneldi. Fen Fakültesi’nden Eczacılık Fakültesi’ne yürüyen öğrenciler, burada saygı duruşunda bulunup, basın açıklaması yaptıktan sonra ana kampüse doğru yürüyüşe geçti. Özel güvenlikçiler, esnaf kapısından ana kampüse girmek isteyen öğrencilere kimlik kontrolü yapmak isteyince kavga çıktı. Öğrenciler, toplu halde içeri girmelerine karşı çıkan özel güvenlik görevlilerine tekme tokat saldırdı. Bazı güvenlik görevlileri, öğrencilerin arasından kaçarak uzaklaşmaya çalıştı. Öğrenciler, kapıyı zorlayarak içeriye girerken, özel güvenlik görevlileri de geri çekilmek zorunda kaldı. Öğrencilerin içeriye girmesi ile gerginlik sona erdi. İHA
#İstanbul ÜniversitesiMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#Arkeoloji19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VanVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VANKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#Hadrianopolis Antik KentiKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#KarabükTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarAntalya Demre’de milattan sonra 4’üncü yüzyılda piskoposluk yapıp, uzun yıllar yaşayan ve ölümünden sonra da ismini taşıyan Aziz Nikolaos Kilisesi’ne gömülen, tüm dünyanın ‘Noel Baba’ olarak tanıdığı Aziz Nikolaos’un 2022’deki kazılarda bulunan, ayak bastığı mozaik zeminlerin üzerinin kapatılması tepki çekti.
#İstanbul ÜniversitesiTijen Karaş kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk haber sunucusu olan Karaş, 1975 yılında Ankara'da doğmuş ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. 2016'daki darbe girişimi sırasında TRT ekranlarında silah zoru ile darbe bildirisini okumasıyla tanınmıştır. Peki, Tijen Karaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Tijen Karaş