Edebiyat Fakültesi haberleri sayfasında Edebiyat Fakültesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9111 Edebiyat Fakültesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mario Levi’den Duygu Asena’ya, İbrahim Kalın’dan Meral Akşener’e pek çok siyasetçi, yazar, sanatçı çıkıp indi bu merdivenlerden. 72 yıldır kullanılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin basamakları artık aşındı. Ancak yılların izini taşıyan basamaklar onarılmayacak, Türkiye’nin entelektüel belleğini koruyacak...
#İstanbul ÜniversitesiAhmet Hamdi Tanpınar yaşadığı dünyayla birlikte çocuklarının değil ancak torunlarının nesliyle gözde yazarımız oldu. Huzur’da huzuru bulanlar; Tanpınar’ın eski dünyası ve kültür çevresini tanıdı. Onun Osmanlıcasına sahip değillerdir. Lâkin onun Fransızcasıyla edindiği Fransız medeniyeti ve değerlerini tanıdıkları için iki nesil evvelin bu garplı-şarklı münevverini kavradılar.
#Edebiyat Fakültesiİzmir Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları'nın Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun geçen şubat ayında ölümüyle sonuçlanan, öğrenci grupları arasındaki kavganın tüm ayrıntılarının güvenlik kameralarına yansıdığı ortaya çıktı. Kampüsün farklı noktalarındaki çok sayıda kameranın kaydettiği görüntülerde, iki öğrenci grubunun karşılıklı birbirlerine taş atma ile yaralama anları yer aldı. Taylan YILDIRIM / İZMİR - DHA
#Ege Üniversitesiİstanbul Üniversitesi öğrencilerinden oluşan çeşitli gruplar, 16 Mart 1978’de çıkan üniversite olaylarında ölen 7 öğrenci ile 16 Mart 1988’de Halepçe’de öldürülenler için anma yürüyüşü düzenledi. Gruplardan bazıları, Fen Fakültesi kapısından çıkarak eylemlerini olaysız gerçekleştirirken, bazı gruplar Edebiyat Fakültesi kapısından çıkış yapmak istedi. Ancak yürüyüşten dolayı trafiğin kapanacağını belirten polis buna izin vermedi. Bunun üzerine polis ekipleri ile öğrenciler arasında Edebiyat Fakültesi kapısında kısa süreli gerginlik yaşandı. Öğrenciler, dışarıda önlem alan polis ekiplerine ellerine geçirdikleri her şeyi fırlattı. Polisin karşılık vermemesi üzerine gerginlik kısa sürede biterken, öğrenciler Fen Fakültesi kapısına yöneldi. Fen Fakültesi’nden Eczacılık Fakültesi’ne yürüyen öğrenciler, burada saygı duruşunda bulunup, basın açıklaması yaptıktan sonra ana kampüse doğru yürüyüşe geçti. Özel güvenlikçiler, esnaf kapısından ana kampüse girmek isteyen öğrencilere kimlik kontrolü yapmak isteyince kavga çıktı. Öğrenciler, toplu halde içeri girmelerine karşı çıkan özel güvenlik görevlilerine tekme tokat saldırdı. Bazı güvenlik görevlileri, öğrencilerin arasından kaçarak uzaklaşmaya çalıştı. Öğrenciler, kapıyı zorlayarak içeriye girerken, özel güvenlik görevlileri de geri çekilmek zorunda kaldı. Öğrencilerin içeriye girmesi ile gerginlik sona erdi. İHA
#İstanbul ÜniversitesiOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VanVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VANKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#Hadrianopolis Antik KentiKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#KarabükTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarAntalya Demre’de milattan sonra 4’üncü yüzyılda piskoposluk yapıp, uzun yıllar yaşayan ve ölümünden sonra da ismini taşıyan Aziz Nikolaos Kilisesi’ne gömülen, tüm dünyanın ‘Noel Baba’ olarak tanıdığı Aziz Nikolaos’un 2022’deki kazılarda bulunan, ayak bastığı mozaik zeminlerin üzerinin kapatılması tepki çekti.
#İstanbul ÜniversitesiTijen Karaş kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk haber sunucusu olan Karaş, 1975 yılında Ankara'da doğmuş ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. 2016'daki darbe girişimi sırasında TRT ekranlarında silah zoru ile darbe bildirisini okumasıyla tanınmıştır. Peki, Tijen Karaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Tijen KaraşAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaBotter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasErzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
#Erzurumİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, kilden yapılmış 8 bin yıllık kadın heykelciği bulundu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Uluca Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bu figürünü diğerlerinden ayıran en önemli unsur, ağzının belirtilmiş olması. Çünkü figürlerde genellikle göz, burun belirtiliyor. Ancak bu figürde hem bir delik şeklinde ağzın belirtildiği hem de takı olabilecek şekilde boynunda bir çukur yapıldığını görüyoruz" dedi.
#İzmirVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#Urartuİzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazılarda 5 bin yıllık depo olarak kullanıldığı belirlenen yapı bulundu. Depoda büyük küpler ve kaplar bulunduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Depolara sıvı ya da başka tür maddeleri koyduklarını biliyoruz. Yoğun olarak topladıkları midyeleri de burada depoladıklarını ayrıca biliyoruz. Bu, depoyu günlük yaşamlarının yanı sıra ticari hayatta kullandıklarını da bize gösteriyor" dedi.
#İzmirİzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazılarda 5 bin yıllık depo olarak kullanıldığı belirlenen yapı bulundu. Depoda büyük küpler ve kaplar bulunduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Depolara sıvı ya da başka tür maddeleri koyduklarını biliyoruz. Yoğun olarak topladıkları midyeleri de burada depoladıklarını ayrıca biliyoruz. Bu, depoyu günlük yaşamlarının yanı sıra ticari hayatta kullandıklarını da bize gösteriyor" dedi.
#İzmir