Türk kamuoyu vicdanlara sığmayan cinayet gibi kazanın ardından oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’u konuşuyor, ‘Annelik bu mu?’ sorusu tartışılıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Tok’un tavrını ‘helikopter ebeveyn’ olarak tanımladı ve bu tutumun çocuklara verdiği zararları anlattı...
#Eylem TokAşırı korumacı ebeveynlerin en belirgin özelliği, çocuğun tüm gelişim alanları etki eden bir tutum sergiliyor olmalarıdır. Toplumumuzda en yaygın görülen ebeveyn tipi olarak dikkat çekmektedir. Bu maddelerden hangisi sizin için çoğunlukta bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
#Ebeveynlik ModelleriTürkiye’de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma yapan, çocuklar ve aileleriyle çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine Hollanda’dan destek sağlanıyor. Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın amacı çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunmak.
#AraştırmaÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı açıkladı. Yanık, "6 temel alan altında, çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve destekleyici 23 stratejik hedef, 159 faaliyeti belirledik. Bu belge ile çocuk koruma alanında mevzuatın, kurumsal yapıların, sosyal hizmet işgücünün ve çocukların etkin katılımının güçlendirilmesini amaçlıyoruz" dedi.
#Derya YanıkGeçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0Dijital dünyada çocuklarınızı bekleyen tehlikelerin neler olduğunu biliyor musunuz? Çocuklarınız için, amaca yönelik teknoloji kullanımının önemini hakkında bir yazı okudunuz mu? Cevaplarınız hayır ise, bu yazı çocuklarınız ile aranızda duygusal dijital uçurumları kapatmak için bir fırsat demektir.
#Tech-SavvyGlobal düzeyde insanlığın en büyük trajedilerinden birine şahit oluyoruz. Uzaktan eğitime geçiş yaptığımız evlerimizde 7/24 ayrılmadan yaşamaya çalıştığımız bu zorlu süreçte ‘anne baba, çocuk ve öğretmen’ olarak rollerimiz de yeniden tanımlanmaya başladı.
#Aile"Koltukların üzerinden inmiyor, kapılara tırmanıyor!”, “Derslerine hiç dikkatini vermiyor, okul eşyalarını hep kaybediyor!”… Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na işaret eden bu tür davranışlardan pek çok anne baba muzdarip. İstatistikler de dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sorunun hızla yaygınlaştığını gösteriyor.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuEbeveynlik ve çocuk gelişimine dair son araştırmalar, çocukların güçlü yönlerine odaklanan ebeveynlik modelinin çocukların tam potansiyellerine ulaşabilmeleri, yaşam tatmini ve mutluluğu açısından oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu çocuk yetiştirmede uygulanan modelleri anlatıyor.
#Ebeveynlik ModeliTürkiye’de 11 milyondan fazla kadın, ev işleri ve çocuk bakımı nedeniyle iş gücünün dışında kalıyor. Oysaki devletin, şirketlerin sağlayacağı kreş imkanları, esnek ve part-time çalışma modelleri, sadece annelere değil babalara da verilecek ebeveynlik izinleriyle daha çok kadını iş hayatında tutmak mümkün.
#Çalışan Anne