Şiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık AğlarHUAWEI Türkiye’de çok beklenen, dünyanın ilk Ambulatuvar Kan Basıncı İzleme Özellikli Akıllı Saati Watch D2 ve Watch Ultimate serisinin en gelişmiş akıllı saati Watch Ultimate Green Edition ile birlikte Türkiye’nin en uygun fiyatlı ve en hızlı WiFi 7 destekli router’ı olan HUAWEI WiFi 7 BE3 tanıttı. HUAWEI ayrıca Türk Hava Yolları ve Acıbadem Hastaneleri ile gerçekleştirmeye başladığı iş birliklerini de duyurdu.
#Sponsorlu İçerikSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#Avatariaİsrail’in katliamı TV ekranlarından canlı yayınlarla aktarılırken bazı sosyal medya sitelerinde ise savaşın acımasız görüntüleri filtresiz yayınlanıyor. Bu durum aileler için alarm zilleri çaldırıyor. Uzmanlar çocuklarınızı ekrandan uzak tutun uyarısı yapıyor...
#İsrail2021'deki performansı ile Kaspersky Safe Kids’in AV-TEST tarafından Android, Windows ve iOS kullanan cihazlarda çocukları korumak için gerekli kapsamlı özelliklere sahip olduğu kabul edildi. AV-TEST, üründe yüksek düzeyde web sitesi kategorisi algılama ve erişim yönetme becerisi kaydetti. Test sonuçları ayrıca küçükler için güvenli gezinme sağlayan, uygunsuz web sayfalarına yönelik güvenilir bir kısıtlama düzeyi ortaya koydu.
#Sponsorlu İçerik'Kids’ filmini izlediniz mi? Larry Clark tarafından yönetilen ve 1995'te yayınlanan bu filmi eğer madde bağımlılığı ve şiddet sahnelerine ilgi duymuyorsanız izlemenizi tavsiye etmem. İlk gösteriminin ardından neredeyse otuz yıl geçtikten sonra bile bu ünlü yarı - belgesel hala tartışmalı ve rahatsız edici görünüyor. Film özetle başıboş dolaşan ve hiçbir ebeveynin asla onaylayamayacağı etkinliklere katılan bir grup şehirli çocuğun hayatından bir günü gösteriyor. Kaspersky Kurumsal İş Bölümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve CBDO Ticariden Sorumlu Başkan Yardımcısı Evgeniya Naumova kaleme aldı.
#KasperskyÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalSosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmezi. Yakın zamanda yapılan bir araştırma sosyal medya kullanımının 7 yaşındaki çocuklara kadar indiğini, ebeveynlerin ise bu durumu yönetmek istese de ne yapacağını bilemediğini gösteriyor. Biz de bu çaresizliği yaşayan ebeveynler için başlangıç noktası niteliğinde bir rehber hazırladık. İşte TikTok'tan Snapchat'e sosyal medyada çocukların güvenliğini artırmak için yapabilecekleriniz...
#SOSYAL MEDYAOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Beraber vakit geçirdikçe her şeyi paylaşmaya başlayan çiftler için sosyal medya şifrelerinin paylaşılması da kaçınılmaz bir hale geliyor. Evli veya bir ilişki içinde olan insanların internet davranışlarını analiz eden çalışmalar gösteriyor ki, partnerlerin yarısına yakını (%47), çeşitli hesaplar için giriş bilgilerini bir güven belirtisi olarak birbirleriyle paylaşıyor. Siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, ilişkilerde rollerin hızla değiştiğini ve bir zamanlar çiftleri mutlu eden şifre paylaşımının ayrılık sonrasında tarafların güvenliğini tehdit edecek bir koza dönüştüğünü dile getirerek neden şifrelerin paylaşılmaması gerektiğini sıralıyor.
#Alev AkkoyunluRADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, ilgili kuruluşların çocukları ve gençleri korumak adına gerekli teknik önlemleri aldığını belirterek, "Bizler de ebeveynler olarak bu önlemleri izleme alışkanlıklarımıza entegre ederek gerekli hassasiyeti lütfen gösterelim" dedi.
#HaberAnadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlere video paylaşım platformlarındaki "otomatik oynatmayı" kapatıp yerine "ebeveyn kontrolü"nü açmalarını tavsiye etti.
#TeknolojiPandemi döneminde önleyici sağlık tedbirleri kapsamında kısıtlamalar artarken okullarda da yeniden uzaktan eğitime geçildi. Okul öncesi eğitim alacak öğrencilerin ailelerine Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun tavsiyelerde bulundu.
#Online Eğitimİnsanlar özgeçmişlerini hazırlarken “Okuma yazma biliyorum.” diye yazmıyor değil mi? “Bilgisayar kullanmayı biliyorum.”, “Office uygulamalarını kullanabiliyorum.” diye yazması da artık “Okuma yazmayı biliyorum.” diye yazması kadar anlamsız geliyor bana. Bugün bilgisayar işletmenliği sadece yetişkinlerin değil bence çocukların bile uzmanlığı olması gereken bir kriter haline geldi.
#Alev AkkoyunluBazı video oyunlarının çocukları şiddete yönlendirdiği uzun yıllardır dillendirilen bir iddia. Ne yazık ki bu iddiayı güçlendiren olaylar da yaşıyoruz. Ancak Oxford Üniversitesi’nin bir araştırması video oyunu oynayan kişilerin oynamayanlara göre kendilerini daha iyi hissettiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar oyuncak seçer gibi oyunlarda da yaş aralığına dikkat edilmesi gerektiği fikrinde... Doğru oyun çocuğun gelişimine katkı sağlar. Ayrıca büyüklere de yarar.
#GazetehaberleriYüz yüze eğitim hazırlıklarının sürdüğünü, 21 Eylül’de okulların açılmasıyla veliler için de alışılmadık yeni bir sürecin başlayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilk ders zili öncesinde ilkokul birinci sınıf öğretmenlerinin velilerle çevrim içi toplantılar yapacağını belirtti.
#Ziya SelçukUzmanlar, çocukların dijital mecralarda geçirdiği zamanın pandemi döneminde arttığına işaret ederek, anne ve babaların dijital dünyada da ebeveynlik rolü üstlenip çocuklarına bilinçli internet ve teknoloji kullanımı konusunda eğitim vermesi gerektiğini belirtiyor.
#TeknolojiMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 21 Eylül'de yüz yüze eğitim için açılmasına ilişkin hazırlıklar devam ederken ilk ders zili öncesinde ilkokul 1. sınıf öğretmenleri ve okul yönetimlerinin velilerle çevrimi içi toplantılar yapmaya başlayacağını bildirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıUzaktan da olsa bir eğitim yılı daha başladı. Öğretmenler, ebeveynler ve öğrenciler COVID-19 sonrasında online eğitim sürecine adapte olmaya çalışıyor. Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil, tüm dünya eğitimde aynı sorunla savaşıyor. Ancak savaşılan sadece Covid-19 değil, yeni dönemin en büyük tehdidi olan siber riskler okullar için de büyük bir tehlike taşıyor. Uzmanlar bu riskin de asla göz ardı edilmemesi gerektiğini altını çiziyor.
#Siber RiskCovid-19 pandemisi nedeniyle milyonlarca öğrenci, uzaktan eğitim yöntemiyle güz dönemine başladı. Uzaktan eğitim döneminde çocukların, telefon, tablet ve bilgisayar gibi internete bağlı cihazlarla her zamankinden daha fazla zaman geçirdiğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere 8 önemli tavsiyede bulunuyor.
#HackerSiber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık %70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor.
#Siber ZorbalıkSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Son araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az %36,5’i, siber zorbalığa uğruyor. Her 10 genç siber zorbalık kurbanından sadece 1'inin anne ve babasını, yaşadığı zorbalık konusunda bilgilendirdiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanları, bir çocuğun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteren işaretleri sıralayarak ebeveynleri uyarıyor.
#Siber ZorbalıkYapılan bir araştırmaya göre 8 - 18 yaş arasındaki çocuklar, haftada yaklaşık 45 saat internette zaman harcıyor. Çocukların %40'ı ise internetten tanıştığı bir yabancıyla konuşuyor. Daha endişe verici olan ise internetten tanıştıkları kişilerle konuşan çocukların %53'ü bu kişilerle telefon numaralarını paylaşırken %15'i ise tanımadığı biriyle buluşuyor. “Çocukların teknolojiyi ebeveynlerinden daha iyi kullanmaları nedeniyle ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini kontrol etmekte yetersiz kalıyorlar.” uyarısında bulunan uzmanlar, dijital dünyadan gelebilecek tehlikeleri sıralayarak anne babaların kontrolü elden bırakmamaları çağrısında bulunuyor.
#Güvenlik