Yurt dışına yolculuk yapabilmek için sahip olunması gereken pasaport, özellikle ülke dışına yolculuk yapmak isteyen kişilerin almak için uğraştığı ve nasıl alındığını merak ettiği bir belge. Ülkemizin vatandaşlarıda yurt dışına seyahat etmek için pasaport almak zorunda. Pasaportu olmayan kişiler ise gerekli evrakları toplayarak ilgili kurumlara başvurmaları halinde pasaport sahibi olabilirler. Peki pasaport başvurusu nasıl yapılır? Pasaport başvurusuna gerekli olan evraklar neler?
#"E-Pasaport BaşvurusuE-Pasaport sürecinin mimarlarından Büyükelçi Naci Koru, soruları yanıtlıyor. E-Pasaportlar sahiden çipsiz mi?<br> <br>Yeni pasaport için geç randevuya karşı alınan yeni önlem ne? Eski pasaportların süresini uzatabilir miyiz? Biyometrik fotoğraf sorunu nasıl açıldı?
1 Haziran'da "yeni pasaport" dönemi başlıyor. Eski, makinede okunamayan pasaportların yerini alacak olan modern, biyometrik pasaportlar (E-pasaportlar) için 23 Mayıs'tan itibaren başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bir çok vatandaşımız "Eski pasaportumu ne kadar daha kullanabilirim? Yeni pasaportu almak zorunlu mu? Başvuru işlemi ne kadar sürüyor" gibi konuları merak ediyorlar. En çok merak edilen sorular ve cevaplarını gün gün yayınlıyoruz. İşte bazı örnekler:
1 Haziran'da "yeni pasaport" dönemi başlıyor. Eski, makinede okunamayan pasaportların yerini alacak olan modern, biyometrik pasaportlar (E-pasaportlar) için 23 Mayıs'tan itibaren başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bir çok vatandaşımız "Yeni pasaport başvurusu için ne gerekiyor", "Nereye başvurmam lazım" veya "Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi?" gibi konuları merak ediyorlar. En çok merak edilen sorular ve cevaplarını gün gün yayınlıyoruz. İşte bazı örnekler:
1 Haziran'da "yeni pasaport" dönemi başlıyor. Eski, makinede okunamayan pasaportların yerini alacak olan modern, biyometrik pasaportlar (E-pasaportlar) için 23 Mayıs'tan itibaren başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bir çok vatandaşımız "Eski pasaportumu ne kadar daha kullanabilirim? Yeni pasaportu almak zorunlu mu? Başvuru işlemi ne kadar sürüyor" gibi konuları merak ediyorlar. En çok merak edilen sorular ve cevaplarını gün gün yayınlıyoruz. İşte bazı örnekler:
UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi), Türkiye'de vatandaşlara ve kurumlara resmi tebligatların elektronik ortamda iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Tebligatlar, hukuk davaları, idari işlemler ve resmi bildirimler gibi konularda yapılır. UETS’ye kaydolmak için PTT şubelerinden veya resmi e-Devlet kapısı üzerinden elektronik tebligat adresi almak gerekir. Bu sistem, hızlı ve güvenli bir şekilde yasal bildirimlerin yapılmasını sağlar, zaman kaybını önler ve tebligat süreçlerini daha etkin hale getirir.
#UetsKRV Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, daha önce Alman vatandaşlığına geçtikleri için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan yurttaşlarımıza seslendi: “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bir onurdur. Ülkemizle sosyal, kültürel ve ekonomik bağlarımızı güçlendirmek için bir an önce Türk vatandaşlığı için başvurumuzu yapalım.”
#Türk VatandaşlığıAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı taşra teşkilatında çalıştırılmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” ile 28/10/2016 tarihli ve 29871 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Arama ve Kurtarma Teknisyenliği Sınav, Atama, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde, pozisyon sayısı ve nitelikleri belirtilen toplam 215 adet boş pozisyona giriş (uygulama ve sözlü) sınavı ile sözleşmeli arama ve kurtarma teknisyeni alımı yapılacaktır.
#AfadKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa illerinde bulunan ve aşağıda yer alan birimlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin B fıkrası uyarınca 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8 inci maddesi kapsamında görev yapmak üzere belirtilen branş ve sayıda sözleşmeli sanatçı alınacaktır. Takip eden yıllarda, durumları uygun olanlar ile; ihtiyaç, başarı, disiplin, pozisyon vize durumu ve Bakanlıkça gerek görülen diğer kriterler yönünden yapılacak değerlendirmeye göre yeniden sözleşme yapılabilecektir.
#KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞIMaldivler, sık sık vize ister mi istemez mi olarak araştırması yapılan yerlerden biridir. Özellikle ülkemizde Maldivler'e gitmek isteyen kişiler tarafından Maldivler vize istiyor mu araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Maldivler'in vize isteyip istemediğini öğrenebilir ve gerektiğinde konu ile ilgili bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Maldivler vize istiyor mu? İşte, Türkiye'den Maldivler'e seyahat için vize almak gerekiyor mu merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
Pasaport, başka bir ülkeye iş, turistik veya sağlık amaçlı gitmek isteyenlerin kimliklerini ibraz etmelerini imkânı sunan, İngilizce veya başka dilde derlenmiş durumda olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran kimlik belgesi. Peki pasaport nasıl alınır, pasaport alırken hangi belgeler istenir ve 2023 yılı için pasaport harç ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde...
#Pasaportİskandinavya yarımadasında bulunan İsveç Krallığı, umuma mahsus (bordo) pasaportlu vatandaşlar için vize istiyor. Avrupa'da bulunan İsveç ülkesinin, batısında Norveç, doğusunda Finlandiya bulunuyor. İsveç vizesi nasıl alınır, başvuru ücreti ne kadar, gereken evraklar hangileri, kaç günde çıkar ve başvuru şartları hakkında bilgileri sizler için derledik.
#SeyahatAfrika ve Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan İsrail, Orta Doğu ülkelerinden birisidir. Başkenti Tel Aviv olan İsrail'in, diğer önemli şehirleri Netanya ve Hayfa kentleridir. Bordo pasaportu olan bireyler, İsrail'e gitmek isterlerse, vize almak durumundadırlar. İsrail vizesi nasıl alınır, başvuru ücreti ne kadar, kaç günde çıkar, başvuru şartları ve gereken evraklar neler yanıtlarını derledik.
#İsrail Vizesiİngiltere’de 2 Şubat’tan itibaren pasaport fiyatları zamlanıyor. Artış bu tarihten sonra ilk kez pasaport başvurusu yapanlarla yenileme başvurusu yapanları etkileyecek. Standart İngiliz pasaportu başvuru fiyatları yetişkinler için 75.50 Sterlin’den, 82.50 Sterlin’e, çocuklar için 49 Sterlin’den 53.50 Sterlin’e çıkacak. Postayla başvuru fiyatları ise yetişkinler için 85 Sterlin’den 93 Sterlin’e, çocuklar için ise 58.50 Sterlin’den 64 Sterlin’e çıkacak.
#İngiltere2022 yılı fiyatlarıyla harç yatırıp, yoğunluk nedeniyle 2023’e randevu almak zorunda kalanlar bankoda kötü bir sürprizle karşılaştı. Başvuranlardan, pasaport defter ve harçlarına yapılan yüzde 123’lük zammın farkını yatırmaları istendi. Dört kişilik bir ailede bu fark 8 bin lirayı aşarken CİMER’e şikâyet yağdı. Uzmanlar konuyu Hürriyet’e tüketici hakları açısından yorumladı.
#PasaportOGM 1128 personel alımı ile kadrosunu genişletmeye devam ediyor. Sözlü ve uygulamalı sınav kapsamında yapılacak olan işe alım sürecinde, adaylarda KPSS'den en az 65 puan alma zorunluluğu bulunacak. Peki, OGM 1128 personel alımı başvuru şartları neler olacak ve hangi bölüm mezunları ilana başvurabilecek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Ogmİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Keçiören Nüfus Müdürlüğüne yaptığı ziyarette, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bir çalışma yapıldığını belirterek, "Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak" dedi.
#Süleyman SoyluEhliyetsiz, aşırı hız veya alkollü araç kullanan kişilere yüksek tutarlarda trafik cezaları kesilmektedir. Bu paralar için son ödeme tarihi belirlenmiştir. Bu tarihte ödeme yapılmaz ise aylık faiz işlenmektedir. Böyle durumlarda yapılandırma gibi fırsatlardan yararlanmak mümkündür. Taksitlendirme işlemi internet üzerinden kısa sürede gerçekleşmektedir. Peki Trafik cezası nasıl taksitlendirilir? Trafik cezası taksitlendirme nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
#Trafik Cezası Taksitle Ödenir MiAile birleşimi vizesi aile bireylerinin birleşmesini sağlamaktadır. Ukrayna'da yasal olarak ikamet eden aile bireylerinin birleşimi için aile birleşimi vizesi olan D tipi vize gerekmektedir. Bu vizeyi almak istenen kişiler evraklarını hazırlayıp başvuru yapmaktadır. Peki Ukrayna aile birleşimi vizesi nasıl alınır? Ne kadar sürede çıkar? Gerekli evraklar nelerdir? İşte Ukrayna aile birleşimi vizesi hakkında merak edilenleri derledik.
Rusya oturma izni almak için iş kurmanız, eğitim almanız, gayrimenkul sahibi olmanız ya da Rus biri ile evlenmeniz gerekir. Bu koşulları taşıyorsanız ikamet edeceğiniz bölgedeki göçmenlik ofislerine oturma izni başvurusu yapmanız gerekir. Gereken evrakları edinerek başvuru gerçekleştirmeniz ve sonucu beklemeniz gerekir. Rusya oturma izninin nasıl alındığını ve şartlarını sizin için derledik.
Avrupa ülkelerinden biri olan Portekiz pek çok kişinin yaşama ve yerleşme hayali olduğu ülkelerden biridir. Bu ülke için oturma izni almak isteyen kişiler belirli şartları yerine getirmelidir. Portekiz oturma izni için ilk olarak konsolosluk üzerinden başvuru yapılmaktadır. Oturma ve yerleşme nedeni açıkça belirtilerek bazı mülakat ve görüşmelerden geçilmektedir. Ardından kayıt için evraklar işleme alınmaktadır. Portekiz oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.
Norveç Hükümetinde kalıcı ya da geçici olarak bulunmak isterseniz oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için ülkede hangi amaçlı ikamet edeceğinizi kararlaştırmanız ve ona göre ilerlemeniz gerekir. Eğitim, iş, evlilik, turistik ya da aile birleşimi amacıyla Norveç'e yerleşmek mümkündür. Norveç Hükümetinden oturma izninin nasıl alınacağını ve başvuru şartlarını ayrıntıları ile derledik.