Güncelleme Tarihi:
SORU: Eski pasaportumu ne zamana kadar kullanabilirim? Mutlaka e-Pasaport almam gerekiyor mu?
CEVAP: Hayır. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların tüm dünyada yürürlükten kalkma tarihi 24 Kasım 2015’tir. Dolayısıyla, makinede okunamayan nitelikteki Türk pasaportları da 24 Kasım 2015 tarihini geçmemek kaydıyla geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir. Ancak bu tarihten sonra tüm dünyada seyahatlerde yalnızca e-Pasaportlar kullanılacaktır.
SORU: Önceki pasaportumun geçerlilik süresi bitmediği halde e-Pasaport için başvurabilir miyim?CEVAP:Evet. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren dilediğiniz zaman e-Pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
SORU:Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi?
CEVAP: Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde başvuru tarihi itibariyle geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza harçsız olarak aktarılacaktır.
SORU:e-Pasaport uygulaması başladıktan sonra eski pasaportumun süresini uzattırmam mümkün mü?
CEVAP: Kullanılmamış uzatma sayfaları bulunduğu müddetçe eski pasaportunuzun süresini e-Pasaport uygulaması başladıktan sonra bile 2010 yılının sonuna kadar, 1 Nisan 2015 tarihini geçmeyecek şekilde uzattırabilirsiniz. Eski pasaportunuzun uzatma sayfalarının tümünün kullanılmış olması halinde ise yeni bir pasaport defterine sahip olabilmeniz için e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
SORU: e-Pasaport alırken eski pasaportum bana iade edilecek mi?
CEVAP: Evet. Eski pasaportunuzun Türk makamlarınca işlem yapılan sayfalarının bir kısmı usulüne uygun bir şekilde iptal edilerek tarafınıza iade edilecektir.
SORU:Eski pasaportum ile e-Pasaportumu birlikte kullanabilir miyim?
CEVAP: Hayır. e-Pasaportunuzu alırken eski pasaportunuz usulüne uygun bir şekilde iptal edilecektir.
SORU:e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim?
CEVAP: Hayır. e-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekiyor.
SORU: Eşimin ve çocuklarımın e-Pasaport başvurusunu ben yapabilir miyim?
CEVAP:e-Pasaport Çağrı Merkezi (0 216 444 30 20) veya www.epasaport.gov.tr sitesindeki “online randevu talebi” üzerinden eşinizin veya çocuklarınızın e-Pasaport başvuruları için gerekli randevuyu alabilirsiniz. Ancak müracaat sırasında adına pasaport düzenlenecek kişi de hazır bulunmalıdır.
SORU: Başvuru işlemi ne kadar sürüyor?
CEVAP: Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dk. içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda merkeze iletiliyor.
SORU: e-Pasaportumu başvuru yaptıktan kaç gün sonra alabilirim?
CEVAP: e-Pasaportların başvuru sahibine yurt dışında 8-12 günde ulaştırılması öngörülüyor.
SORU: Çocuğumu annesinin ya da babasının e-Pasaportuna kaydettirebilir miyim?
CEVAP: e-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmuyor.
SORU: Kaç tip e-Pasaport var? Hangisi için başvurabilirim?
CEVAP: e-pasaportlar şuanki pasaportlar ebatında ancak lacivert yerine bordo renkli olacak. Hususi yani özel pasaportlar yeşil, hizmet pasaportları gri ve diplomatik pasaportlar siyah renkte olacak.
SORU: e-Pasaport için nereye başvurmalıyım?
CEVAP: Verilen bilgiye göre yeni pasaportlar eskiden olduğu gibi konsolosluklarda düzenlenmeyecek. Konsolosluklarda yığılmayı engellemek amacıyla internet ve telefonla ulaşabilecek bir merkezden randevu alınması gerekiyor. E-pasaport almak isteyenler 23 Mayıs 2010'dan itibaren www.epasaport.gov.tr ya da 0090 (216) 4443020 numaralı çağrı merkezinden randevu talebinde bulunacaklar. Belirlenen randevu günü bağlı bulunduğu konsolosluğa giden vatandaştan parmak izi, fotoğraf ve diğer bilgiler alınacak. Bilgiler Ankara'da kurulan merkeze gönderilecek. Bu merkezde bütün pasaportlar hazırlanacak ve daha sonra temsilciliklere gönderilip pasaport sahiplerine teslim edilecek. Vatandaş çağrı merkezini arayarak pasaportu ne zaman teslim alacağını öğrenebilecek.
SORU: e-Pasaport başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?Nüfus cüzdanının aslı Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf Varsa daha önceden alınmış pasaportlar Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont Başvuru sahibinin durumuna göre başka belgeler de talep edilebilir
SORU:e-Pasaport defter ve harç ve bedellerini nereye yatırabilirim?
CEVAP:Pasaport defter ve harç bedellerini doğrudan başvuruda bulunacağınız konsolosluğa yatırabilirsiniz.
SORU: e-Pasaport harçları ve cüzdan bedeli ne kadar?
CEVAP: e-Pasaport harç bedelleri ve cüzdan bedeli ile ilgili şuana kadar net bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğü bildiriliyor. Harçlara veya cüzdan bedeline zam yapılacağı iddia ediliyor. Ancak fiyatlar aynı da kalabilir.
SORU:Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?
CEVAP: Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Biyometrik vesikalığın ebatları 35 mm x 45 mm olarak belirlenmiştir. Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür. Biyometrik vesikalık fotoğraflarda saç bitiminden çeneye kadar olan mesafe 32 mm ile 36 mm arasında olmalıdır. Şablona uygun olarak burun tam orta çizgide olmalıdır.
SORU:Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi?
CEVAP: Tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur.
SORU:Biyometrik fotoğraflarda rötuş kullanılabilir mi?
CEVAP: Teorik olarak kimliğinizin tespit edilmesine engel olmayacak ölçüde yapılan rötuşlar bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak seyahat edeceğiniz ülkenin sınır makamları tarafından kimlik tespitinin kolayca yapılabilmesi ve işlemlerinizin kısa sürede tamamlanması için rötuşsuz fotoğraflar tercih edilmelidir.
SORU:Biyometrik fotoğraf çektirirken ceket, kravat vb. kullanmak gibi belli bir kıyafet zorunluluğu var mıdır?CEVAP:Hayır. Biyometrik fotoğrafınızı dilediğiniz kıyafetinizle çektirebilirsiniz.
SORU:e-Pasaportumun yurtdışı adresime gönderilmesi mümkün mü?
CEVAP: Yurtdışında yaşayan başvuru sahiplerinin e-Pasaportlarının şu aşamada yalnızca başvuru merkezlerinde (Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubeleri ve Başkonsolosluklar) teslim edilmesi öngörülmektedir.
SORU: Yurtiçinde yaşayanların e-Pasaportları doğrudan adreslerine gönderilebilirken yurtdışında yaşayanların e-Pasaportları niçin adreslerine gönderilmiyor?
CEVAP: Yurtiçinde yaşayanların eski pasaportları e-Pasaport başvuruları sırasında iptal edilecek ve başvuru sahibinin e-Pasaportunu alması için tekrar başvuru merkezine gelmesine gerek kalmayacaktır. Yurtdışında yaşayanların yeni pasaportu ise, başvurulan temsilciliğe ulaştığında başvuru sahibi misyona davet edilecek ve eski pasaportun işlem sayfaları iptal edildikten sonra e-Pasaportu iptal edilmiş eski pasaportla birlikte başvuru sahibine imza karşılığında teslim edilecektir. Böylelikle kişi, işlemler sonuçlanıncaya kadar, kimlik yerine de geçen pasaporttan mahrum kalmayacaklar.
SORU: e-Pasaport için başvurduğumda eski pasaportum hemen iptal edilecek mi? Öyleyse, e-pasaportum bana teslim edilene kadar pasaportsuz mu kalacağım?
CEVAP: Yurtdışında pasaport aynı zamanda kimliği yerine de geçiyor ve birçok resmi işlemde kullanılıyor. Bu nedenle, e-Pasaport başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın başvurusu sonuçlanıp yeni pasaportlarını alıncaya kadar geçecek süre içinde pasaportsuz kalmalarını önlemek amacıyla mevcut pasaportları başvuru sırasında iptal edilmeyecek, vatandaşlarımız e-Pasaportlarını teslim alıncaya kadar mevcut pasaportlarını kullanabileceklerdir.
SORU:Başvurumu nasıl takip edebilirim?
CEVAP: Başvurunuzun durumunu bu sitede yer alan “Online Başvuru İzleme” bölümünden ya da e-Pasaport Çağrı Merkezi’ni (0 216 444 30 20) arayarak sorgulayabilirsiniz.
SORU:e-Pasaportumu bir yakınım teslim alabilir mi?
CEVAP:e-Pasaportunuz, başvuru sırasında muvafakatini belirteceğiniz kişiye imza karşılığında teslim edilebilmektedir.
SORU:e-Pasaportlar niçin başvuruda bulunduğum şehir ya da konsoloslukta düzenlenmiyor?
CEVAP: Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de e-Pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir.